Wollen trui wassen

Wollen trui wassen
Een trui van pure wol wassen, dat lijkt lastiger dan gedacht. Want wol mag niet zomaar met de normale was mee gewassen worden. Wol is een delicate stof oftewel een bijzonder fijne en tere stof. Toch wil dit niet zeggen dat wol niet sterk is: het heeft een hoog rekvermogen. Om te weten hoe u wol moet wassen is het ook belangrijk om te ontdekken wat wol is en waar het vandaan komt, maar ook hoe de productie van wol naar kleding verloopt. Want alleen dan begrijpt u waarom wol een aparte behandeling nodig heeft. Wees lief voor wol, dan is wol ook lief voor u.

Herkomst van wol
Veel mensen denken dat ze een wollen trui hebben, want het ziet er zo uit en het voelt ook aan als wol. Vaak gaat het hier echter om acryl. Dit noemen we ook wel acrylvezel en het gaat hier om een synthetische stof. Synthetisch wil zeggen: kunstmatig. En dat is al een belangrijk verschil met wol, want deze laatste is puur natuur. Acrylvezel wordt verkregen uit Acrylonitril, een organische en licht ontvlambare vloeistof. Acrylvezels zijn hittebestendig en heeft een hoger warmte-isolerend vermogen dan wol. Niet voor niks verwarren veel mensen acryl met wol. Maar wol is een natuurlijk en dierlijk product. Vaak is wol afkomstig van het schaap, maar dit kan ook van de geit, het konijn of de alpaca zijn. Voor kleding wordt het meest gebruik gemaakt van schapenwol. Dit is algemeen verkrijgbaar en goedkoper dan wol van andere dieren. Bovendien is schapenwol goed te verwerken.

 

Scheerwol
De meest gebruikte vorm van wol in kleding is scheerwol. Dit is wol dat afkomstig is van een gezond en levend schaap. In meer dan 100 landen wordt een keurmerk voor scheerwol gevoerd, onder de naam Woolmark. Kleding dat uit scheerwol bestaat is altijd voorzien van dit keurmerk. Een wollen trui kan ook van scheurwol zijjn gemaakt, dit is wol dat verkregen is uit hergebruikte wollen kleding of lappen, maar ook uit afval-wol uit kledingfabrieken.

Productie van wol
Nadat het schaap geschoren is wordt de wol gewassen. Vervolgens worden de wolvezels ontward en ontdaan van resten vuil. Daarna volgt het kammen en het spinnen van de wol. Hierbij wordt de wol in elkaar gedraaid zodat de vezels met elkaar worden verbonden. De enkele draad die ontstaan is wordt met een of meerdere draden in elkaar gedraaid. Zo wordt de draad dikker en sterker. Het verven kan in diverse stadia gedaan worden. Het garen wordt naar kledingfabrieken getransporteerd. Hier wordt het garen gebruikt om truien van te breien of te weven.

De positieve eigenschappen van wol
Een wollen trui koopt u niet zomaar, want het is een kostbaar product. Wol heeft een aantal goede eigenschappen. Zo houdt het warmte vast kan wol het lichaam ertoe aanzetten om warmte te produceren. Ook neemt wol veel vocht op tijdens zweten: tot wel 40 procent aan gewichtsprocenten. Ondanks dat wol vocht opneemt blijft het isolerend. Een klam gevoel is bij wol dus niet aan de orde. Wol is waterafstotend zodat een lichte regenbui niet direct voor een kletsnatte trui zorgt. Daarnaast voelt wol ook nog eens lekker zacht aan. De dikte van wolvezels wordt aangeduid in micrometer. Hoe dunner de wolvezel, hoe zachter de trui aanvoelt. Ook kan wol uitgerekt worden tot wel 40 procent zonder dat de wolvezels breken. Daarna herstellen de vezels zich naar de oorspronkelijke vorm. Hierdoor heeft een wollen trui altijd een goede pasvorm. Door al deze positieve eigenschappen is wol verwerkt in kleding enorm populair. Wol wordt dan ook al duizenden jaren door de mens gebruikt.

Wol is zelfreinigend
De eigenschappen van wol zijn groot. Daarnaast is wol ook nog eens zelfreinigend. Dit betekent dat wol in principe niet gewassen hoeft te worden. Toch kunnen wij ons voorstellen dat u een wollen trui op een bepaald moment wel wilt wassen. Omdat het niet meer zo fris ruikt of omdat er vlekken inzitten. Wist u dat u wol heel goed aan de buitenlucht kunt laten luchten? Door de trui een paar uurtjes buiten neer te leggen/ op te hangen kan de wind erdoorheen waaien. Uw trui ruikt daarna weer heerlijk fris. U hoeft wol dus niet elke keer te wassen na het dragen.

Het etiket controleren
Voordat u de trui gaat wassen is het belangrijk om goed op het etiket te kijken. Dit vindt u aan de binnenkant van de trui, meestal bij de kraag of aan een van de zijnaden. Op twee dingen moet u letten: de stof waarvan de trui gemaakt is en het wasvoorschrift. Staat er op dat de trui van wol is gemaakt? Dan zal het wasvoorschrift ook bestaan uit handwas. Dit herkent u aan het pictogram van de wastobbe met hierin een handje. Wanneer er acryl als stof staat, dan zal er een pictogram van een wastobbe met daarin een cijfer staan. De trui mag in de wasmachine op de aangegeven temperatuur gewassen worden. Soms is een wollen trui van pure wol, soms is deze met acryl vermengd. Hierdoor kan het wasvoorschrift verschillen. Knipt u het etiket liever uit de trui omdat deze kriebelt? Bewaar alle etiketten goed op een voor u duidelijke plaats en schrijf erbij welk etiket bij welke trui hoort.

In de wasmachine
Pure wol mag niet in de wasmachine. Dit komt omdat de wolvezels hier kapot van kunnen gaan. Alleen wasmachines met een speciaal wolwasprogramma zijn geschikt om wollen truien mee te wassen. Dit speciale programma voert de temperatuur van het water langzaam op. Dit is ook nodig, want wol kan sterk krimpen bij grote temperatuursverschillen. Daarnaast gaat het speciale programma voorzichtig om met het omkeren van de was, zonder deze ruw te behandelen en rond te draaien. Centrifugeren gebeurt op een heel laag toerental of wordt achterwege gelaten. Door een wollen trui op een normaal programma te wassen kan deze gaan vervilten. Hierdoor wordt de trui er echt niet mooier op. Wol kan het beste koud of op 20-30 graden gewassen worden. Hierbij is de opvoering van de temperatuur belangrijker dan de temperatuur zelf. Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel. Een gewoon wasmiddel beschadigt de vezels.

Op de hand wassen
De beste methode om wol te wassen is op de hand. Dit geldt zeker voor pure wol. Op de hand wassen is niet zo moeilijk als gedacht wordt. Vul een bad met water. Gebruik ruim water, want wol neemt nogal wat vocht op. Maak het water niet warmer dan 20 tot 30 garden, alhoewel koud water ook prima is. Los een speciaal wolwasmiddel op in het water. Eventueel kan er ook azijn worden toegevoegd, of de trui wordt alleen met azijn gewassen. Azijn is lief voor de wolvezels en beschermt tegen schade. Laat de trui in het water zakken en draai de trui een aantal maal om in het water. Hierbij knijpt of wringt u niet in de wollen trui. De trui mag niet in het water weken, dus na het wassen haalt u deze er weer uit.

Uitspoelen van de trui
Het uitspoelen van de trui doet u met water van dezelfde temperatuur als de waswater. Omdat wol schrikt van temperatuursverschillen kan het sterk krimpen. Daarom zorgt u ervoor dat de temperatuur ook tijdens het spoelen gelijk blijft. Voeg aan het spoelwater eventueel een eetlepel azijn toe, dit verzorgt de wolvezels. Gebruik nooit wasverzachter: hiervan beschadigen de vezels juist.

Niet in de centrifuge en niet in de droger
We zijn zo gewend geraakt aan onze moderne machines dat een handwas soms omslachtig lijkt. Wol kan beter niet in de centrifuge en u ziet vast al voor u hoe de trui wekenlang moet drogen. Toch valt dit wel mee. U mag de trui voorzichtig tegen de rand van het bad aanduwen zodat het meeste water eruit loopt. Wring de trui niet uit zoals u bij een dweil zou doen. Uw trui mag ook niet in de droger. Wel kunt u de wollen trui in een badhanddoek rollen en hier een aantal maal mee rond rollen. Zo verdwijnt het grootste gedeelte van het vocht in de badhanddoek.

Liggend laten drogen
Wol kan het beste liggend te drogen gelegd worden. Dit doet u over een rekje zodat de luchtstroom er ook aan de onderkant bij kan. Wol droogt redelijk snel op. Wanneer u de wol buiten te drogen legt is dit klusje het snelst gebeurt. Wol strijken is niet altijd nodig. Wilt u dit wel gaan doen, gebruik dan het speciale strijkprogramma. Dit is de laagste temperatuur. Natte wol kunt u beter strijken dan droge wol. Overigens kunt u wol ook uitstekend in vorm brengen door het uit te rekken wanneer het vochtig is.

Pillen van een wollen trui
Komt uw trui met pluisjes eraan uit de wasmachine? En zijn deze pluisjes niet eraf te wrijven? Dan is uw trui gaan pillen. Het pillen van een wollen trui is een normaal verschijnsel en wordt veroorzaakt door losgeraakte vezels. Deze zijn tijdens de productie niet strak genoeg in elkaar gedraaid en komen tijdens het wassen los. Ook schuren van de trui tegen andere materialen kan voor pillen zorgen. De pluisjes kunt u verwijderen door er met een scheermesje voorzichtig overheen te gaan. Ook kunt u gebruik maken van een pluisjestondeuse.

Wollen truien kopen
Het merk dit jaar is gericht op de moderne en modebewuste man, ongeacht de leeftijd. Duurzame en mooie kleding, daar staat het merk voor. Wollen truien zitten heerlijk en zijn een aanwinst voor iedere garderobe. Door de positieve eigenschappen is wol niet alleen geschikt voor de wintermaanden, maar ook voor het voor-en naseizoen. In de webshop vindt u nog veel meer kleding van dit jaar, van broeken tot truien en van overhemden tot T-shirts.

 

No more articles