wol wassen azijn

Wol wassen met azijn

Wol is kostbaar
U heeft een mooie wollen trui en bent hier zuinig op. Wol heeft vele voordelen en een echte wollen trui is erg kostbaar. Wol houdt warmte vast en zet het lichaam aan tot het produceren va warmte. Daarnaast neemt wol tot 30 procent van haar volume aan vocht op. Hierdoor blijft wol warm zonder dat u klam gaat aanvoelen. Ook past wol zich uitstekend aan naar het lichaam waardoor het een mooie pasvorm heeft. Logisch dat zoveel mensen voor pure wol kiezen. Helaas bestaat niet alle kleding alleen maar uit wol, vaak zijn er meerdere grondstoffen tegelijkertijd gebruikt. Wilt u weten of uw kledingstuk uit honderd procent pure wol bestaat? Kijk dan naar het etiket in de kleding. Hierin moet iets staan als : 100 % wol of wool. Ook kan er het pictogram voor wol instaan, het bolletje wol.

Wollen kleding, meerdere toepassingen
Wol wordt niet alleen voor truien gebruikt, alhoewel dit wel de meest gebruikte toepassing is. En niet helemaal onlogisch, want wol zit nou eenmaal heerlijk en voelt lekker warm aan. Omdat wol ook nog eens zo goed ventileert voelt u nooit klam of vochtig aan wanneer u zweet. De eigenschappen va wol worden daarom zeer gewaardeerd en ook bijvoorbeeld voor sokken, mutsen, handschoenen of sjaals toegepast. Er zijn zelfs wollen vesten, wollen broeken en wollen dekbedden verkrijgbaar. We love wool, we kunnen het niet anders brengen. Wist u trouwens dat wol al eeuwenlang wordt gebruikt en gewaardeerd door de mens?

Scheerwol, blootwol, scheurwol
Wol is niet zomaar wol maar er zijn meerdere varianten. De bekendste is scheerwol. Dit is wol dat rechtstreeks van het schaap afkomstig is. Deze wol is onbeschadigd en het schaap is gezond en levend. Scheerwol is herkenbaar door het eerder genoemde merk of pictogram (Woolmark). Dit is een internationaal wolmerk dat in meer dan 1200 landen geldt en ook beschermd is. Andere wolproducten mogen dit merk niet voeren. Blootwol is afkomstig van het dode of geslachte schaap. Middels chemische behandelingen wordt de wol verkregen. Scheurwol is ook wol, maar hergebruikte wol. Deze wol is afkomstig van wollen kleding die weg zijn gegooid, of afkomstig van andere wollen producten of garen. Ook weefselafval uit fabrieken wordt hergebruikt om scheurwol van te maken. Kunstwol is vergelijkbaar met scheurwol, en is afkomstig van oude vodden van wol. Superwash wool is wol dat behandeld is met een hars of een andere laag, zodat wol niet zo snel krimpt en ook minder snel vervilt.

Wol wassen met azijn
Er wordt vaak geadviseerd om wol met azijn te wassen. Heeft u dat al eens gedaan, of durft u dat niet? En waarom zouden we wol met azijn wassen? We zijn vaak zo gewend aan de producten die we voorgeschoteld krijgen zoals wasmiddelen en speciale wolwasmiddelen. Hierdoor vergeten we de natuurproducten. Jammer, want wol is een echt natuurproduct en verdient de beste behandeling. Door wol te wassen met azijn wordt deze heerlijk zacht. Want wasverzachter gebruiken bij wol is uit den boze. Hierdoor gaan wolvezels kapot. Wist u ook dat kleuren langer behouden blijven dankzij azijn?

Prikkende wollen kleding
Wollen kleding kan soms prikken. Dit hangt af van de fijnheid van de wol. Dit wordt uitgedrukt in Micron. In wollen kleding wordt altijd een Micron van 31 of lager gebruikt. Hoe lager het getal, hoe zachter de wol aanvoelt. Belangrijk detail om op te letten dus. Door te wassen met azijn prikt wol minder, doordat de wolvezels zachter worden. Nog een reden om wol met azijn te wassen.

Wat is azijn?
Om te wassen met azijn is het belangrijk om te weten wat azijn precies is. U gooit uw mooie wollen trui toch niet zomaar ergens in? Azijn behoort tot de levensmiddelen. Wanneer gegiste producten met hulp van de juiste bacteriƫn verzuren, ontstaat er azijn. Wanneer wijn aan het rijpen is en er komt lucht bij, ontstaat er wijnazijn. De azijn zoals wij die kennen bestaat uit water met 4 tot 15 procent wijnazijn. Eventueel zijn er geur-en smaakstoffen aan toegevoegd. Azijn wordt gebruikt als voedingsmiddel, als huishoudmiddel en kent nog veel toepassingen.

Kies de juiste azijn
Wanneer we een wollen kledingstuk met azijn willen behandelen dan wordt hier de witte azijn voor gebruikt, ook wel blanke azijn genoemd. Gebruik nooit kruidenazijn of azijn met toevoegingen. Schoonmaakazijn is zuurder dan de gewone azijn. Voor het wassen met azijn wordt veelal gebruik gemaakt van de witte azijn, verkrijgbaar in iedere supermarkt.

Waarom wollen kleding in azijn wassen?
Azijn heeft een aantal positieve eigenschappen voor wol. Zo zorgt azijn ervoor dat de trui lekker zacht aanvoelt. De trui prikt niet meer, iets dat bij wollen truien nog wel eens het geval is. Daarnaast is azijn goed voor de wolvezels. Hierdoor blijven ze langer behouden en in goede staat. Ook kleuren blijven langer mooi met azijn. Dit komt omdat azijn een beschermende werking heeft. Wol wassen met azijn kent dus vele voordelen.

Hoe wol wassen met azijn
Wol wast u het beste op de hand. In de wasmachine mag dit alleen wanneer deze beschikt over een speciaal wolwasprogramma. Met dit programma wordt de temperatuur langzaam aangepast. Want wol schrikt van grote temperatuursverschillen. Hierdoor krimpt het. Wol mag nooit warmer dan 30 graden gewassen worden, maar kouder is altijd beter. Wast u op de hand? Dat heeft zeker de voorkeur. Vul een bad met lauw tot koud water. Voeg hier speciaal wolwasmiddel aan toe, bij voorkeur biologisch. In plaats van dit wasmiddel kunt u ook direct azijn toevoegen. Zorg dat dit goed opgelost is in het water voordat u de wollen kleding eraan toevoegt. Omdat wol veel vocht opneemt moet er een ruime hoeveelheid water gebruikt worden. Wollen kleding mag niet gewrongen worden. Draai de kleding telkens voorzichtig om in het water. Na maximaal een uur moet de kleding uit her water. Spoel zeer goed uit met koud water. Aan het spoelwater kunt u azijn toevoegen wanneer u dit nog niet eerder had gedaan. Uw was wordt heerlijk zacht dankzij de azijn. Bovendien blijven de wolvezels langer mooi.

Geen wasverzachter gebruiken
Azijn is een uitstekende vervanging voor wasverzachter. Wollen kleding mag nooit met wasverzachter gewassen worden. Wasverzachter wordt normaal gesproken aan het laatste spoelwater toegevoegd en dient om het wasmiddel te neutraliseren. Dit maakt het wasgoed weer lekker zacht. Wol zit lekker en dit willen we graag zo houden, daarom zin we al snel geneigd om bij het wassen van wol ook wasverzachter toe te voegen. Echter, door wasverzachter gaan de positieve eigenschappen van wol verloren. Bovendien kan wasverzachter de wolvezels beschadigen, waardoor deze gaat vervilten. Wasverzachter heeft nog een slechte eigenschap: het is niet alleen slecht voor het milieu maar legt ook overal een synthetisch laagje overheen. In de wasmachine ontstaat zo makkelijk vetluis of wasluis, die vieze grijze en stinkende substantie waardoor al uw was vies gaat ruiken.

Wol hoeft niet vaak gewassen te worden
Wol heeft een zelfreinigende werking, in tegenstelling tot andere textielsoorten. Hierdoor hoeft wol minder vaak gewassen te worden. Bovendien kan wol niet goed tegen vaak wassen. Het kan gaan vervilten door het veelvuldig schuren van de wol. In de wasmachine schuurt de wol immers tegen de trommel of tegen andere kleding aan. Hierdoor raken wolvezels beschadigd. Het gevolg? Pillen van de trui. Dit betekent dat er pluisbolletjes op de trui ontstaan. Wollen kleding dat muf of niet fris ruikt kan gelucht worden door deze buiten neer te leggen of over een rek te hangen. Na een paar uur ruikt de wol weer heerlijk fris. Ook is het mogelijk een speciale textielspray/ textielverfrisser te gebruiken. Let erop dat deze geschikt is voor wol.

Gaat wol kapot door azijn?
Azijn is zuur, dus vaak vraagt men zich af of wollen kleding niet kapot gaat door azijn. Gelukkig is dit niet het geval, mits er niet meer dan een kopje aan het waswater of spoelwater wordt toegevoegd. Wolvezels zijn zeer blij met het gebruik van azijn, doordat ze niet beschadigd worden en ze de positieve eigenschappen blijven dragen. Wasverzachters breken de wolvezels af. Gebruik deze dus nooit voor wollen kleding.

Gemorst met azijn
Heeft u geknoeid met azijn en is dit op uw wollen kleding terecht gekomen? Vooral op witte kleding kan azijn vervelende vlekken geven. Spoel kleding waarop azijn is gemorst direct af met koud water. Gebruik nooit warm water bij wollen truien of wollen kleding, hier gaan deze van krimpen. Wol is namenkijk gevoelig voor grote temperatuurverschillen. Wacht niet te lang met uitspoelen, omdat de azijn anders te veel in de wol trekt en daardoor moeilijker te verwijderen is. Na het uitspoelen kan de wol gewassen worden, bij voorkeur in koud tot lauw water op de hand.

dit jaar wollen kleding
U kiest voor kwaliteit, mode en eigentijds. Dan kiest u voor herenkleding van dit jaar. Dit modemerk is voor de man van nu en de man die weet wat hij wil. Koopt u wollen kleding? M.O.A.N. heeft de mooiste en warmste wollen kleding in de collectie. Deze bestelt u via de webshop. Neem de wastips ten harte en was uw wollen kleding met een kopje azijn. Zo blijft alles lang mooi.

 

No more articles