wol pluisjes verwijderen

Wol en pluisjes verwijderen

Wollen kleding zit niet alleen erg lekker, het houdt je ook lekker warm tijdens koude dagen. Bovendien is het waterafstotend en vormvast. Wol is ademend waardoor het ook op warmere dagen gedragen kan worden. Een wollen trui is waarschijnlijk het meest verkochte wollen kledingstuk. Helaas is ook wol aan slijtage onderhevig en het ontstaan van pluisjes is een van de grootste ergernissen. Hoe voorkomt u pluizen en zijn deze stofjes gemakkelijk te verwijderen?

Het ontstaan van pluisjes
Herkent u dat? U bent trots op uw mooie wollen trui en plots ontstaan er pluisjes. Erg vervelend want de trui ziet er gelijk een stuk minder mooi uit. Hoe ontstaan die pluisjes precies? Er zijn twee vormen van pluisjes op kleding. De eerste, die gelijk ook voor de meeste ergernis zorgt, is het pillen van kleding. Hierbij gaat de wol zelf als het ware kapot. Er ontstaan pluisjes die je niet gemakkelijk met de hand er vanaf trekt. De tweede vorm van pluisjes zijn de stofjes die van buitenaf komen. Dit kan directe stof zijn, of haren van huisdieren. Deze zijn gemakkelijk met de hand te verwijderen.

Pillen van wol
Er wordt vaak gesproken over het pillen van wol. Dit is het ontstaan van kleine bolletjes wol op de trui. De oorzaak is wrijving. Bijvoorbeeld doordat de trui in de wasmachine niet binnenstebuiten wordt gewassen en daardoor in aanraking komt met de trommel of andere kledingstukken. Maar ook zien we pillen vaak ontstaan op die plekken waar de trui veel met wrijving in aanraking komt. De onderkant van de mouwen en de voorkant-onderkant van de trui, daar waar we tegen de tafel schuren. Is het u al eens opgevallen dat pluisjes specifiek op deze plaatsen meer voorkomen dan elders? Dan heeft u te maken met het pillen van de trui.

Losse vezels
Is pillen normaal? Ja, het pillen van wollen kleding komt overal voor. Wel is het zo dat merkkleding hier minder last van heeft dan goedkope kleding. Dit heeft te maken met de manier waarop de trui geweven wordt, maar ook met het gebruikte materiaal. Toch valt pillen zelfs bij de beste kwaliteitskleding niet te voorkomen. Pillen ontstaan doordat losse vezels aanwezig zijn, die tijdens de productie niet strak genoeg zijn mee geweven.

Weggooien is niet nodig
Een mooie wollen trui weggooien omdat er pluisjes aan vast zitten? Dat is niet nodig. Een trui die onderhevig is aan pillen kan nog goed behandeld worden zodat deze weer mooi wordt. Pluisjes kunnen beter niet met de hand losgetrokken worden. De kans ontstaat dat er gaten in de trui vallen doordat garen wordt losgetrokken. Beter is dat u de pluisjes eraf scheert. Dit kan met een gewoon scheermesje. Zorg ervoor dat dit mesje scherp en schoon is. Voorzichtig kunnen de pluisjes eraf geschoren worden. Nadeel van gebruik van het scheermesje is dat er eerder gaten in de trui kunnen ontstaan door onzorgvuldig gebruik.

Een pluisjestondeuse lost dit probleem op. Een andere benaming is ontpiller of pluizendief. Deze zijn in nagenoeg iedere huishoudzaak verkrijgbaar. Een pluizentondeuse bestaat uit een scheermesje dat beschermt wordt door middel van een kap. Hierdoor is het risico veel kleiner dat er gaten in de trui ontstaan. Trek de trui strak en leg hem plat neer. Scheer met de pluisjestondeuze zachtjes over de trui. Bij een echte wollen trui komen de pluisjes niet meer terug. Bij truien waarin ander materiaal verwerkt is ontstaan soms harde pluizenbolletjes die moeilijk af te scheren zijn. Ook pillen deze truien sneller waardoor pluizen terug komen. Gebruik liever geen puimsteen om pluisjes te verwijderen. Dit kan voor grote schade zorgen.

Een andere manier om pluisjes te verwijderen is het wegbrengen van de trui naar de stomerij. Hier hebben ze ervaring met het verwijderen van pluisjes.

Er is een gat in de trui ontstaan
Te onvoorzichtig te werk gegaan en er zit een gaatje in de trui? Een rulle wollen trui kan hersteld worden met behulp van stopwol. Dit heet ook wel woolfiller. Nadeel van stopwol is dat het zichtbaar is en daarom niet bij fijn gebreide wollen truien gebruikt kan worden. Wie handig is met weven kan gaten zelf herstellen. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Sommige kleermakers zijn in staat om een wollen trui te repareren. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het beter om voorzichtig om te gaan met het verwijderen van pluisjes.

Pillen van wollen truien zoveel mogelijk voorkomen
Het pluizen van uw mooie wollen trui kan het beste zoveel mogelijk voorkomen worden. Dit doet u door zorgvuldig on te gaan met de trui, zeker tijdens het wassen. Was een wollen trui altijd apart of samen met andere wollen truien. Vermijdt kledingstukken met ritsen of gespen, deze mogen nooit tezamen met wollen truien gewassen worden. Hierdoor gaat wol eerder pillen.

Was wollen truien binnenstebuiten. Dit voorkomt snelle slijtage van de trui. Leg wollen truien liggend te drogen en vouw ze op wanneer ze droog zijn. Hang wol liever niet op.

Op welke temperatuur wordt de wollen trui gewassen? De eerste keer in koud water. Daarna op maximaal 30 graden. Laat u een wollen trui nooit in de handwas in zeep staan, maar spoel deze snel uit. De wasmachine heeft een wasprogramma speciaal voor wollen truien.

Stofjes van de trui verwijderen
Wol trek vaak stof en haren van huisdieren aan. Vervelend, want dit geeft een slordig uiterlijk. Huisdierharen gaan vaak in de wol zitten en zijn lastig te verwijderen. Met de hand kunnen deze uit de trui geplukt worden. Vooral kattenharen zijn hardnekkig en lastig te verwijderen. Sommige mensen gebruiken plakband om dit te verwijderen. Nadeel hiervan is dat deze de vezels los kan trekken met pillen als gevolg. Gebruik dus liever geen plakband om haren en stofjes te verwijderen. De kledingroller maakt gebruik van een kleefstof en kan ook beter niet op een wollen trui gebruikt worden. Ook hiermee kunnen vezels gemakkelijk losgetrokken worden.

De pluizenborstel heeft een fluwelen borsteloppervlak waarmee stof en haren aangetrokken wordt. Door deze over de trui te wrijven verdwijnen stofjes en haartjes snel. De pluizenborstel kan maar naar een kant geveegd worden. Wanneer naar de verkeerde kant geveegd wordt verdwijnen pluisjes niet maar komen juist weer terug. De pluizenborstel schoonmaken doet u door in de tegenovergestelde richting over de borstel te wrijven. Bijvoorbeeld met een oude doek. Nooit op de wollen trui zelf, omdat de trui dan juist weer vies wordt.

Gebruik liever geen andere methoden om dierenharen te verwijderen. De dierenhandschoen is handig voor andere kledingstukken maar kan een wollen trui beschadigen. Met wol blijft voorzichtigheid geboden. Kleding van plantaardig materiaal kan nou eenmaal meer hebben dan kleding van dierlijk materiaal.

Stofjes voorkomen
Dat stofjes en haren vervelend zijn op een wollen trui, dat is een feit. Het ziet er gewoon niet mooi en niet fris uit. Maar hoe voorkom je pluisjes, stofjes en haren van dieren op de trui? Trek allereerst geen wollen trui aan wanneer u in een stoffige ruimte gaat werken. Wol trekt stof aan en de trui wordt al snel grauw en smoezelig door het stof. Gaat u de zolder opruimen of de woonkamer afstoffen? Werkt u in een omgeving waar veel stof vrijkomt? Kies dan liever voor kleding van plantaardig of kunstmatig materiaal. Dit trekt niet alleen minder stof aan, maar is ook makkelijker van stof te ontdoen.

Dierenharen lijken wel door wollen truien aangetrokken te worden. Vooral kattenharen, konijnenhaar of het haar van sommige honden trekt erg aan. Wist u dat zachtere haren meer blijven plannen aan wollen truien? Dit zijn de wolharen of onderharen van het dier. De bovenharen of dekharen steken vaak recht door de trui heen en plakken minder. Trek geen trui aan wanneer u een dier moet borstelen, kammen, wassen, knippen of scheren. Heeft u toch een wollen trui aan, maak dan gebruik van een schort of een overjas.

Gaat u uit en heeft u een mooie wollen trui aangetrokken? Aai geen dieren en zorg dat honden niet tegen u opspringen. Een goed opgevoede hond weet dat dit niet mag. Draai u direct om wanneer de hond dit probeert. Door de hond de rug toe te keren is de lol van het opspringen bij hem ervan af.

Werk ook liever niet met hout wanneer u een wollen trui aanheeft. Niet alleen is zaagsel zeer moeilijk te verwijderen van wol, ook kan de trui gaan pluizen wanneer hout tegen de trui aan schuurt. In het ergste geval krijgt u er zelfs een gat in.

Mooie wollen truien van dit jaar
De moderne man van nu weet wat hij wil, is zelfverzekerd en modebewust. Leeftijd speelt hier geen rol bij, net zomin als afkomst. Smaak wel, en dat weten ze bij dit jaar maar al te goed. Dit modemerk komt met duurzame kleding die van een uitstekende kwaliteit is. De lange levensduur en het ontwerp maken dit merk zo populair. Wollen truien van dit merk zijn van een uitstekende productie zodat deze zo min mogelijk pluizen. Iedere collectie is gericht op de stoere en zelfverzekerde man. Bestel in de webshop kleding van dit vooraanstaande modemerk. Voor nu, en voor later.

 

No more articles