Wat kan je maken van wol?

Wat kan je maken van wol?

Wol is een veelzijdige stof waar je veel leuke dingen van kan maken. Dankzij de bijzondere eigenschappen leent wol zich uitstekend voor allerlei dingen. Zo worden hier bijvoorbeeld niet alleen beddengoed, warme sloffen, hippe hoeden en mooie broeken van gemaakt, maar ook heel knuffelige beestjes en andere hippe artikelen. Wol verrijkt niet alleen je garderobe, maar ook je interieur, in de vorm van vloerbedekking, gordijnen, kussens, et cetera. Wol is een natuurlijke stof die dankzij vernuftige verftechnieken in allerlei kleuren beschikbaar is. De vezels van wol zijn flexibel en vormbaar, waardoor het gemakkelijk te bewerken is. De stof is eenvoudig te onderhouden en dat maakt wollen kleding ook zo populair.

De eigenschappen van wol

Om wat beter te weten wat je allemaal kan maken van wol, belichten we eerst een aantal eigenschappen van deze stof. Wol is zonder meer een van de oudste en bekendste textielvezels die de mens gebruikt. Het bezit een aantal bijzondere eigenschappen, waardoor het niet alleen in het stenen tijdperk al gebruikt kon worden, maar nog steeds geliefd is voor meerdere toepassingen. Wol isoleert, ventileert en ‘ademt’, waardoor het temperatuurregelend werkt. De huid wordt steeds bereikt door verse lucht, maar de wol isoleert ook zo goed dat grote temperatuursverschillen worden voorkomen. Het is daarom een goede bescherming tegen kou en wakkert de warmteontwikkeling van het lichaam ook aan. Wol is waterafstotend, doordat de natuurlijke vezels het water niet meteen opnemen. Zelfs als het wel nat wordt, blijft het zijn isolerende werking in het algemeen houden, zodat je het niet koud krijgt en er geen klam gevoel ontstaat. Wol kan maar liefst 30 % van het eigen gewicht aan water opnemen zonder dat het vochtig begint aan te voelen. Als de vezel nat wordt, wordt het water weer langzaam afgegeven door verdamping waardoor er geen snelle afkoeling optreedt. Tot de goede eigenschappen van wol mogen ook ook gerekend worden dat het vuil-afstotend, brandwerend en antistatisch is. Voeg daar nog aan toe dat het flexibel en vormbaar is en dan is het wel duidelijk dat wol een ideale vezel is voor kleding en nog veel meer andere toepassingen. Uiteraard mag niet vergeten worden dat wol een zeer duurzaam materiaal is. Het is een volkomen natuurlijk materiaal dat in het algemeen diervriendelijk kan worden geproduceerd en daardoor ook minder impact heeft op het milieu dan andere textielvezels.

 

De verschillende soorten wol

De wol van schapen wordt het meest gebruikt en de grootste producenten in de wereld daarvan zijn Australië, China en Nieuw-Zeeland. Als we spreken over (zuivere) scheerwol dan wordt daarmee de onbeschadigde wol bedoeld van een gezond en levend schaap. Het bekende internationale wolmerk biedt in meer dan 100 landen de garantie dat het product is vervaardigd van deze natuurlijke vezel en niet van bijvoorbeeld hergebruikt materiaal.
Niet alleen de wol van schapen wordt echter toegepast. Er zijn nog een aantal andere dieren die wol leveren die vaak met een andere naam wordt aangeduid. Een aantal geiten zorgen voor prachtige wolvezels. De kasjmier-geit leefde oorspronkelijk in het berggebied Kasjmir in de buurt van de Himalaya. Van de haren van deze geit wordt kasjmieren wol gemaakt. Hiervan maakt men vooral truien en sjaals die een zeer klassieke uitstraling hebben. Een andere exotische berggeit uit hetzelfde gebied is bekend geworden door de prachtige Pashmina-wol. De schitterende sjaals van deze wol zijn wereldwijd bekend. De isolerende werking van de haren van deze geiten heeft het mogelijk gemaakt dat zij in dergelijke onherbergzame gebieden konden leven en die vindt u terug in de producten die van dit materiaal worden gemaakt. Mohair wordt gemaakt van de vacht van de meer voorkomende Angorageit. Ook verschillende soorten lama’s leveren wol en dat is de reden dat dit dier dat oorspronkelijk alleen in Zuid-Amerika voorkwam inmiddels op veel plaatsen in de wereld wordt gehouden. De wol die van de haren van lama’s wordt gemaakt zoals Alpaca en Vicunuas behoren tot de duurste soorten wol ter wereld. De superzachte angorawol komt van konijnen. Deze is van nature matglanzend en moet vanwege de kwetsbaarheid van de vezels vaak gemengd worden met andere soorten wol. Dankzij de grote variëteit aan wolsoorten is het ook mogelijk om hier veel verschillende producten van te maken.

Kleding 

Hoewel wollen kleding natuurlijk bij uitstek geschikt is voor de koude wintermaanden, kan deze ook gemakkelijk in de zomer gedragen worden. Wol is namelijk niet alleen lekker warm en comfortabel, maar heeft ook ventilerende eigenschappen. Daarnaast zorgt het voor een chique uitstraling. Hierbij denken we met name aan de kostuums voor heren. Een pak van zuiver scheerwol mag niet aan de garderobe van de moderne man ontbreken. Wilt u echt op chique gaan, denk dan eens aan een pak van alpaca-wol. Voor de koude dagen zijn jassen van wol niet te ontberen en natuurlijk zijn er allerlei artikelen beschikbaar om uw outfit compleet te maken, zoals wollen handschoenen, dassen, sokken en mutsen. Ook hoeden voor zowel dames als heren kunnen van wol gemaakt zijn, denk maar aan de bekende herenhoeden. Vaak zijn deze hoeden gemaakt van vilt en per definitie is dat geperste wol. De mooiste designertruien zijn gemaakt van allerlei wolsoorten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een trui van angorawol?

Wol in het interieur

Niet alleen veel beddengoed is gemaakt van wol, ook andere artikelen bevatten vaak wol, al is het soms maar voor een deel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vloerbedekking, gordijnen, handdoeken, maar ook aan de bekende pannenlappen, ovenhandschoenen, enzovoorts. Een wollen tapijt in de slaapkamer maakt het opstaan bijvoorbeeld tot een genotvolle ervaring, wollen gordijnen geven uw huis niet alleen een chic aanzien, ze zorgen door de eigenschappen van de wol ook voor een aangenaam leefklimaat. In het dagelijkse leven komen we heel veel wol tegen, wellicht zelfs zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Door de brandwerende eigenschap van wol is het een textielvezel die in het interieur niet alleen mooi is, maar ook voor extra veiligheid in huis zorgt. Wol creëert huiselijke knusheid door de warmte die het geeft.

Voor de kleintjes

Ook onze kleintjes zijn dol op de zachte wolsoorten. Van wol kan je de liefste knuffelbeestjes maken waar niet alleen volop mee gespeeld zal worden, maar die het kindje ook niet meer zal kunnen missen bij het slapen. Daarnaast wordt wol in allerlei artikelen verwerkt die kleine kinderen dagelijks gebruiken, zoals trappelzakken, truitjes, sokjes, dekentjes, enzovoorts. Wol is een veilig stof, wat inhoudt dat het niet erg is als de baby het even in de mond steekt. Zo groeien we vanaf het prille begin eigenlijk al op met deze veelzijdige stofsoort.

Handwerken

Werken met wol is in de laatste jaren weer helemaal hip. De dames zijn in de vrije tijd regelmatig bezig met het weven van wol, breien, haken of wat dies meer zij. Dat is ook niet zo gek, aangezien je er met een beetje handigheid heel veel mooie dingen van kan maken. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, voor in je woning of voor je kinderen, maar ook om cadeau te doen aan een familielid of bekende. Patronen in alle soorten en maten zijn tegenwoordig via het internet vaak kosteloos verkrijgbaar, waardoor het nog gemakkelijker wordt om snel iets leuks te vinden. De moeilijkheidsgraden staan hierbij vaak duidelijk aangegeven. Door het internationale gebruik van kleurnummers en naaldmaten kan ieder patroon gemaakt worden wat er maar voorhanden is.

Het onderhoud van wol

Wol blijft jarenlang mooi, wanneer deze stof goed onderhouden wordt. Wol heeft een zelfreinigende functie en hoeft daarom minder vaak gewassen geworden. Vaak is het al voldoende om de stof goed af te borstelen, maar soms zal het niet te voorkomen zijn dat de stof gewassen moet worden. Een handwas heeft eigenlijk bij alle wolsoorten voorkeur, maar dit is niet altijd praktisch. Houd altijd in uw achterhoofd dat wol vatbaar is voor snelle temperatuurwisselingen, wanneer u het programma kiest. Vaak staat al op het etiket van de kleding welke manier van wassen aanbevolen is. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de kleding regelmatig buiten te luchten. Wol kan eenvoudig gestreken worden door de stof licht vochtig te maken. Dit kan door er een natte doek overheen te leggen of door de kleding op te hangen in een dampende badkamer. Truien kunnen bijvoorbeeld beter opgevouwen in de kast liggen, dan dat ze op een kledinghanger weggeruimd worden. Helaas is wol wel enigszins vatbaar voor motten. Door voldoende mottenballen, lavendel of zeep in de kast te hangen, kan dit probleem voorkomen worden. Gaatjes in wol kunnen gemakkelijk verholpen worden en met een beetje handigheid hoeft de reparatie niet eens zichtbaar te zijn. Pluizen zijn tegenwoordig eenvoudig te verwijderen met een pluizentondeuze die bij enkele grote landelijke ketens te koop zijn, maar ook borstelen helpt vaak al.

Producten van wol van dit jaar

Wol wordt niet alleen gebruikt door hobbyisten, het is ook een heel geliefde stof bij professionele ontwerpers. Bij dit jaar vindt u allerlei stijlvolle producten die gemaakt zijn van de meest duurzame soorten wol. Gaat u voor een elegante kabeltrui of kiest u eerder voor een trui met een sportief patroon? Alle producten van zuiver scheerwol zijn natuurlijk voorzien van het bekende label. In ons assortiment vindt u wollen kleding van zeer hoge kwaliteit. Door de tijdloosheid van deze stof kunt u jarenlang van onze mode genieten. Deze kleding is niet alleen geschikt voor een business look, maar u creëert er ook eenvoudig een casual outfit mee. Wollen kleding is geschikt voor allerlei gelegenheden en u zult de diverse trendy modellen niet alleen graag naar uw werk dragen, maar ook tijdens bijzondere feestelijkheden, zoals een bruiloft. Kies voor veelzijdig materiaal met een stijlvol tintje en draag wollen kleding van dit jaar.

 

No more articles