wasinstructies kleding

Wasinstructies kleding 

De wasinstructies die je op het labeltje in je kleding aantreft zit er niet voor niets. Het is de bedoeling dat je deze instructies opvolgt net zoals je dat zou doen bij een meubelbouwpakket. Geven de instructies van het meubelpakket jouw de garantie dat het niet instort als je alle schroeven er volgens de bouwtekening indraait, zo geven de wasinstructies jouw de garantie dat de kleding lang mooi blijft. Het is dan ook raar dat het maar zelden gebeurt dat iemand al tijdens het shoppen kijkt naar het label met de wasinstructies. De maat, ja daar letten we allemaal op, maar de achterzijde van het label of het tweede labeltje wordt vaak over het hoofd gezien. Het lijkt wel of het niemand iets interesseert wat daar op staat. Zonde van je geld en zonde van het mooie kledingstuk. Het wordt dus hoog tijd dat je daar iets meer bij stil gaat staan en het label dus beter gaat bestuderen. Maar beter is het om daar je wasgedrag op aan te passen. Want kleding sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op wasinstructie en dus komt het vaker voor dat je een kleinere, wellicht niet volle, machine was moet draaien. Een ramp? Te duur? Nee, natuurlijk niet! Uiteindelijk spaart het een hoop geld en tijd uit. Je kleding blijft langer mooi, waardoor je minder tijd kwijt bent aan shoppen en dus wat duurdere en mooiere kleding uit kunt zoeken. Kleding zoals bijvoorbeeld verkocht wordt bij dit jaar!

Maar wat betekent het label nou precies? Waar staan al die symbolen voor en wat moet je er mee? Het zal je nog verbazen hoeveel informatie er op deze label staat. De symbolen geven namelijk de zogeheten wasinstructies aan. En daarin staan dus bijvoorbeeld of je het zelf uit kunt wassen of dat je het weg moet brengen naar de stomerij. Maar ook hoe heet je het maximaal uit mag wassen en op welke stand je het kledingstuk kunt strijken. Veel is afhankelijk van het gebruikte materiaal, maar ook de productiewijze van het gebruikte stof en natuurlijk het kleurbad dat het al dan niet gehad heeft. Kortom, heel veel informatie op een klein stukje stof dat we nog even nader uit zullen leggen.

Het bekendste symbool is dat van de waskom met water. Deze tref je altijd aan op je kleding. In die kom staat de maximale temperatuur, zorg dat je die nooit overschrijd. Staat er echter een hand in het water, dan mag je het kledingstuk alleen met de hand wassen. Kom je de waskom tegen met een groot kruis er door heen dan mag het zeer zeker niet gewassen worden en al helemaal niet in water te weken gezet worden. Staat er een horizontale streep onder de waskom dan mag je het kledingstuk alleen op een lage stand centrifugeren. Eigenlijk heel eenvoudig dus!

Het volgende symbool is een rondje of cirkel. Hier hoef je eigenlijk zelf niets mee te doen. Het staat namelijk voor chemisch reinigen oftewel wegbrengen naar de stomerij. Daar zullen ze het label wel bekijken om zo te ontdekken hoe ze het moeten reinigen. Het wordt pas problematisch als je kleding een waskom met een kruis heeft en een cirkel met een kruis. Want dan mag het en niet gewassen en niet gestoomd worden. Niet zo handig dus en wellicht ook niet zo slim om dit soort kleding te kopen.

Het volgend symbooltje is de driehoek. Deze staat voor bleken met chloor of beslist niet bleken met chloor als er een kruis door de driehoek staat. De vraag is echter of je wel wilt bleken, zo’n leuk goedje is chloor nou niet!

Natuurlijk wil je na het wassen weten hoe je je kleding het beste kunt drogen. Ook dit staat op het labeltje. Het vierkantje staat voor drogen. Bevat het vierkantje een cirkel dan stelt dit de wasdroger voor. Een vierkantje met cirkel en twee puntjes lijkt wel een beetje op de neus van een varken, maar staat voor drogen op hoge temperaturen in de wasdroger. Een puntje staat dan voor drogen op lage temperaturen en een kruis er door heen natuurlijk voor niet drogen in de wasdroger. Een vierkantje met een horizontale streep geeft ook aan dat je het beter niet in de droger kunt stoppen en een vierkantje met waslijn geeft aan dat je dit kledingstuk hangend moet laten drogen. Verticale streepjes staat voor natte bijna druipende kleding die je te drogen hangt.

En dan hebben we nog het strijkijzer symbool. Deze is heel herkenbaar en nog handiger is het dat deze strijkijzer voorzien is van dezelfde stippen als het strijkijzer dat je naar alle waarschijnlijkheid gebruikt. Hier kun je dus amper fout gaan, gewoon dezelfde stippen stand gebruiken. Maar soorten dan wel je kleding eerst op stip en begin van laag naar hoog om ‘foutjes’ en dus verschroeiingen of brandgaatjes te voorkomen! Een stipje is tot tot 110° Celsius strijken, twee stipjes is tot 150° Celsius strijken en drie stipjes is tot 200° Celsius strijken. Het kan voorkomen dat je een strijkijzer met kruis er door heen op het label ziet staan. Deze kledingstukken mogen niet gestreken worden. Kijk dan of ze wel naar de stomerij mogen!

Zoals reeds eerder gezegd staan deze wasinstructies niet voor niets in je kleding. Het is de bedoeling dat jij ze opvolgt want alleen dan kan de kledingmaker garanderen dat jij lang plezier beleeft aan je kledingstuk. En het is nou niet zo dat deze instructies erg moeilijk op te volgen zijn. Doe je het niet dan kan het zomaar zijn dat je wollen trui ineens een kindertrui blijkt te zijn of dat deze zo vervilt is dat de structuur van het stof helemaal verdwenen is. Of een t-shirt kan ineens een paar maten groter of wijder geworden zijn waardoor het zomaar van je schouder afvalt, wellicht iets teveel buik toont of erger nog je kledingstuk is geheel of gedeeltelijk opgelost in de was. Er zijn dan bijvoorbeeld gaten in gevallen en hoewel dat best modieus kan zijn was dat toch niet helemaal de bedoeling van de kledingmaker. En met strijken zit je ook echt niet te wachten aan een stuk gesmolten synthetische stof aan je strijkijzer waardoor je de rest van de was niet meer weggewerkt krijgt en het hele huis stinkt naar brand.

De materiaalkeuze van jouw kledingstuk bepaalt vaak al hoe het behandelt moet worden, waardoor een beetje kennis hiervan ook wel handig is. Acryl mag gewassen worden tot 60°, op lage temperatuur in de droger en op twee stippen gestreken worden. Linnen daarentegen is wat lastiger, hiervoor moet je het label bekijken of je het wel mag wassen. Strijken doe je daarentegen als het nat is met de stoomfunctie van je strijkijzer. Katoen en Triacetaat zijn het makkelijkst, alles mag hiermee op de hoogste stand! Lyocell zit in het midden. Nylon kun je op middelhoge temperatuur wassen en drogen, voor strijken moet je het etiket lezen. Polyester mag je daarentegen hoog wassen, op lage stand drogen en weer op hoge stand strijken. Rayon oftewel Viscose is erg kwetsbaar net zoals zijde, naar de stomerij brengen is vaak de enige mogelijkheid. Als het al gewassen mag worden (zie kledinglabel) dan alleen met de hand en met koud water. Spandex of lycra mag op middel hoge stand gewassen worden, op lage stand in de droger en op middelhoge stand gestreken worden. Wol is waarschijnlijk het lastigste om te wassen. Het mag eigenlijk alleen maar in water met een beetje wasmiddel staan te weken en moet plat, in model, te drogen gelegd worden op een handdoek.

En dan hebben we het nog niet gehad over het sorteren van kleding op kleur. Want ook dit is ontzettend belangrijk. En zeg nou niet dat dit je nooit zal overkomen, want het gebeurt overal wel eens dat er een verkeerde sok tussen de witte was terechtkomt waardoor deze ineens roze geworden is. Doe je het zelf niet, dan wel je eventuele partner, moeder of kinderen. Het laatste wat jij als man wilt is rondlopen in roze ondergoed! En dat terwijl het sorteren zo makkelijk is, het kan namelijk al in het washok door daar minimaal drie manden neer te zetten. Een voor wit, een voor zwart en een voor kleur. Die laatste kun je eventueel nog opsplitsen met twee extra manden voor spijkergoed en rood. Zo weet je zeker dat verkleuren van de was niet meer voorkomt!

Al met al zijn er nogal wat wasinstructies, gelukkig zijn ze niet echt moeilijk en dus voor iedereen makkelijk op te volgen. Ook in de kleding van dit jaar tref je deze wasinstructies aan. Zorgvuldig aangebracht zodat jij weet hoe je je nieuwe aanwinsten het beste mooi kunt houden en lang kunt genieten van de kleding. Gelukkig geeft dit jaar al bij het product aan wat het gebruikte materiaal is waardoor je meteen weet wat de wasinstructies zullen zijn nog voordat je het kledingstuk koopt. Dat is nog eens makkelijk shoppen!

 

No more articles