wasadvies kleding

Wasadvies kleding

Introductie van het wasadvies
In kleding zit altijd een etiketje verborgen, vaak aan de binnenkant en achterkant van de kraag of binnenin aan een van de zijnaden. Op dit etiket zit het wasvoorschrift of het wasadvies. Sinds 1957 is het wasvoorschrift van toepassing. Het werd geïntroduceerd door de Vereniging Textieletikettering voor Was- en Strijkbehandeling. In die tijd werden veel natuurlijke stoffen zoals wol en zijde, maar ook katoen en linnen vervangen door terlenka, polyester en dralon. Voor huisvrouwen waren deze stoffen nieuw en onbekend, waardoor er problemen ontstonden met het wassen. Vaal werd de kleding verpest door te heet wassen of strijken.

Aan deze kleding kon niet afgelezen worden van welke stof het gemaakt was en hoe het behandeld moest worden. Sommige fabrikanten maakten hun eigen etiket met wasadvies en naaiden deze in de kleding. Maar omdat iedere fabrikant weer zijn eigen symbool gebruikte ontstond er nogal wat verwarring hierover. Bovengenoemde vereniging is toen begonnen met het standaard en gelijk maken van deze etiketten. Zo was al snel voor iedereen duidelijk wat er met wasadvies bedoeld werd.

Wassymbolen op de etiketten
De etiketten bevatten allereerst de gebruikte stoffen. Dit kan katoen, zijde, lycra, wol of wat dan ook zijn. Ook een combinatie van stoffen wordt vaak toegepast. De pictogrammen staan symbool voor het wasvoorschrift. De wastobbe is altijd het eerste pictogram. Het lijkt ouderwets, maar een wastobbe stamt nog uit de tijd dat men begon met deze etiketten. In die periode was het heel normaal om de was in een wastobbe te wassen. Tegenwoordig gebruiken we de wasmachine, maar de wastobbe als pictogram is altijd blijven staan. De wastobbe betekent dat het kledingstuk gewassen mag worden. Staat er een kruis door de wastobbe, dan mag het kledingstuk niet gewassen worden. Dit zien we eigenlijk zelden in kleding terug.

In de wastobbe staat een getal. Dit kan 30, 40, 60 of 90/95 zijn. Het getal is de maximum temperatuur waarop de kleding gewassen mag worden. Lager mag uiteraard wel. Wordt het kledingstuk wel op een hogere temperatuur gewassen dan volgens voorschrift? Dan kan de fabrikant niet garanderen dat de kleding mooi blijft of niet sterk gaat krimpen. Omdat verschillende kledingstukken vaak allemaal weer op een andere temperatuur gewassen mogen worden is het aan te raden om kleding vooraf te sorteren. Niet alleen op kleur (donker en licht apart) maar zeker ook op temperatuur. Wanneer er een lijn onder de wastobbe staat dan betekent dit dat het kledingstuk op een verzorgend wasprogramma gewassen moet worden. Hele fijne stoffen hebben soms een handje in de wastobbe staan. De kleding mag dan alleen op de hand gewassen worden. Was nieuwe kleding de eerste keer altijd koud of met de hand, ook met koud water.

Mag kleding in de droger?
Kleding werd van oorsprong uitgewrongen en te drogen gelegd. Later was er de centrifuge en werd kleding aan de waslijn gehangen. Tegenwoordig hebben we ook de droger. Deze circuleert warme lucht in de trommel waardoor de was wordt gedroogd. Het vrijgekomen vocht wordt via een afvoerbuis naar buiten of naar een opvangbak toe vervoerd. Niet ieder kledingstuk mag in de droger. Ook dit staat weer in de vorm van pictogrammen op het etiket vermeld. De droger is herkenbaar door een vierkantje met een cirkel erin: de droogtrommel. Staat er een kruis door dit pictogram, dan mag het kledingstuk niet in de droger. Dit geldt zeker voor fijne stoffen als wol en synthetische stoffen. Kreukgevoelige stoffen kunnen goed in de droger, het helpt om de kreukels eruit te halen. Spijkerbroeken komen zachter uit de droger.

Merkkleding wordt als luxe kleding beschouwd. Hoewel deze soms wel in de droger mag, wordt er toch vaak gekozen om merkkleding aan de waslijn te drogen. Zo blijven de stoffen langer mooi. De droger zorgt toch telkens voor slijtage en afbreken van de vezels. Staan er in het pictogram twee stipjes naast elkaar, dan mag een normaal droomprogramma gebruikt worden. Staat er één stipje, dan moet de droogcyclus korter zijn en op lagere temperatuur.

Hangend drogen of liggend drogen?
Op het etiket staat soms ook vermeld hoe het kledingstuk gedroogd moet worden wanneer het niet in de droger mag. Een vierkantje met drie verticale streepjes betekent hangend drogen. Hang het kledingstuk over een wasrek of aan een waslijn met wasknijpers. Zorg er hierbij voor dat de wasknijpers geen afdrukken achter laten. Hang een kledingstuk nooit aan de schouders met wasknijpers op. Er vormen zich tijdens het drogen twee punten in de schouders. Ondersteboven droogt de kleding het mooist. Knijp de wasknijper bij voorkeur in de naden vast. Saat er op het pictogram een vierkantje met een horizontaal streepje, dan betekent dit dat het kledingstuk liggend gedroogd moet worden. Leg het dan plat neer op een wasrek. Dit geldt vooral voor wol en kleding dat zwaar uit de wasmachine komt, maar ook voor kleding dat snel vervormt tijdens het drogen.

Chemisch reinigen of de stomerij
Soms staat er een cirkel met daarin een W, F of P. Deze pictogrammen zijn bedoeld voor de stomerij of professionele reiniger. Zo weet deze welke producten wel of niet gebruikt mogen worden. Voor thuisgebruik zijn deze etiketten niet van toepassing. Experimenteer nooit zelf met chemische reinigingsmiddelen.

Bleken
Het is niet altijd verstandig om kleding te bleken, vooral niet met kostbare merkkleding. Op het etiket staat altijd vermeld op kleding gebleekt mag worden, alhoewel dit voor blouses, truien, broeken etc. vaak niet geldt. Het bleekpictogram is herkenbaar door een driehoekje. Bleek merkkleding liever niet. Wanneer er een lelijke vlek in de kleding zit is het raadzaam geen bleek te gebruiken maar naar mildere oplossingen te zoeken. Vaak zijn er speciale producten verkrijgbaar of valt er wat warm water al een hoop op te lossen. Het bleke van kleding is alleen aan te raden wanneer witte kleding grauw is geworden. Voorkom dat witte kleding verkleurt en was deze altijd apart van andere kleuren.

Binnenstebuiten wassen
Om kleding lang mooi te houden is het belangrijk alle kleding binnenstebuiten te wassen. Tijdens het wassen schuren kledingstukken tegen elkaar aan en tegen de trommel. Hierdoor ontstaat er een lichte slijtage. Dit is niet direct zichtbaar maar kan met het verstrijken van de maanden of jaren wel voor vagere kleuren en valer worden zorgen. Ook ontstaan er soms pluisjes aan de kleding. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kan de kleding binnenstebuiten gekeerd worden voor het wassen. Zo schuurt de binnenkant van de kleding terwijl de buitenkant bespaard blijft. Kleding die opgehangen wordt aan de waslijn, vooral in de zon, kan ook het beste binnenstebuiten opgehangen worden. Zo verkleurt kleding niet door de zon.

Waszak
Sommige kledingstukken zijn kwetsbaarder dan anderen. Denk hierbij aan kant, zijde, overhemden van fijne stof etc. Hiervoor kan een waszak gebruikt worden. Deze zorgt ervoor dat de kleding niet teveel schuurt. Vooral voor merkkleding van fijne stoffen is dit belangrijk. Het is zonde wanneer merkkleding snel verloren gaat.

Wasmiddel kiezen
Goedkope wasmiddelen zijn niet erg zuinig in gebruik. Vaak ruiken ze ook niet zo lekker als de duurder. Daarnaast kunnen goedkope wasmiddelen voor vervelende effecten zorgen. Er zijn zelfs middelen die gaten in kleding veroorzaken. Let hier goed op bij aankoop. Was fijne stoffen altijd met een speciaal wasmiddel zoals een wolwasmiddel of een middel speciaal voor zijde. Hiermee blijven de stoffen langer behouden. De duurdere wasmiddelen zijn vrij zuinig in gebruik omdat er naar verhouding minder van nodig is. Ook verspreiden ze een prettige geur.

Wasverzachter gebruiken
Met wasverzachter wordt de was zachter. Bovendien heeft het nog een prettige eigenschap: het zorgt ervoor dat er minder statische elektriciteit ontstaat bij droog weer. Dit komt voornamelijk in de winter en de zomer voor. Wasmiddel bestaat uit een anionogene oppervlakte-actieve stof, met een negatief geladen kop. Dit zorgt voor de grote waskracht en lost vuil en vet op. Wasverzachter heeft een positief geladen kop en neutraliseert de negatief geladen deeltjes. Daardoor wordt de was weer heerlijk zacht. Bovendien ruikt wasverzachter ook nog eens erg lekker en fris. Er zijn verschillende soorten wasverzachters te krijgen.

Merkkleding, wees er zuinig op
Vaak kopen we goedkope kleding, maar iedereen weet dat deze snel minder mooi worden. Tijdens het wassen vervormt dit, vervaagt of verkleurt, Ook trekken naden vaak scheef of krimpt de stof erg. Merkkleding is van een betere kwaliteit. Het gaat lang mee en heeft een mooie pasvorm. Het is dan ook logisch dat we zuinig zijn op merkkleding. Het wasadvies moet daarom zeker voor merkkleding opgevolgd worden. Zit er een lelijke vlek in het kledingstuk? Bekijk dan eerst hoe deze het beste eruit gehaald kan worden. Zoek naar speciale producten of vraag advies bij een stomerij. Wees zuinig op merkkleding.

dit jaar
Merkkleding van dit jaar is kleding voor de moderne en eigentijdse man. De collectie is ruim met keuze in blouses of overhemden, shirts, T-shirts, truien en broeken. De modebewuste man kiest voor dit merk omdat hij zich graag vrij en zelfverzekerd voelt, modern en stoer. In de webshop is het ruime aanbod te bezichtigen. Uiteraard zijn alle kledingstukken voorzien van etiket met wasadvies. Nog vragen over de behandeling van kleding van dit jaar? Neem dan contact op.

 

No more articles