waar komt wol vandaan

Wollen kleding; bijzonder materiaal en afkomst

We lopen door de winkel en zien een prachtige trui. Even op het label kijken, want als het wol is, dan verdient deze trui niet alleen een speciale behandeling, maar het kan ook zijn dat hij een beetje prikt. Tenminste, dat was vroeger zo. Wol heeft een aantal hele bijzondere eigenschappen. Dat wol van schapen afkomt, weet u vast. Er is nog meer over wol te vertellen. Bovendien zijn er ook andere dieren die hun wollen vacht graag met ons delen. Wol is ontzettend divers. Wellicht raakt u geïnspireerd om een mooi wollen kledingstuk van dit jaar aan te schaffen.

Waar komt wol vandaan?

Wolvezels worden door de mens al eeuwenlang gebruikt ter bescherming tegen de koude en andere weersomstandigheden. Wol heeft, net zoals zijde, een beschermende kwaliteit die andere vezels minder bezitten. Wol laat zich prima verwerken, maar vaak wordt wol gecombineerd met een synthetisch materiaal tot een bijzonder kledingstuk of accessoire.

De meeste wol die gebruikt wordt in de kledingindustrie komt af van schapen. Het internationale keurmerk dat u in kleding die, betekent dat de wol in de kleding komt van zuivere scheerwol. Dat is wol die van een levend schaap is geschoren en deze heeft de beste kwaliteit. Dan zijn er nog verschillende rassen schapen die een andere wol geven. Veel gebruikt wordt de wol van het Shetlandschaap, dat een grovere wolvezel geeft en het Merinosschaap dat juist weer een fijne wolvezel geeft. Uiteraard worden de verschillende vezels op verschillende manieren toegepast. U kunt zich voorstellen dat en fijne vezel prettiger draagbaar is direct op de huid, dan een grove vezel.

 

Dan zijn er nog andere diersoorten die graag hun wol afstaan voor een lekker kledingstuk voor de mens. Het Angorakonijn geeft angorawol, de Angorageit geeft een vezel waarvan mohair wordt gemaakt, de Kasjmiergeit geeft kasjmierwol (cashmere genoemd). Tegenwoordig steeds bekender, omdat er een aantal boerderijen in Europa zijn bijgekomen is alpacawol van de Alpaca. Oorspronkelijk komt dit dier uit de Andes in Zuid-Amerika, maar weet hier ook goed te overleven. Tot slot is er wol van de kameel, dat wordt toegepast in dekens en de bekende cameljas.

De toepassingen van wol

Vroeger was wol vooral prikkelig en jeukend en vermeden we wol. Ook omdat moeder de vrouw gromde bij een wollen trui vanwege het krimpgevaar in de wasmachine en droger. Wol vraag veel aandacht. Wol verdient echter ook veel aandacht, want het is een bijzonder product. Het wol van tegenwoordig is door het veranderen van het verwerkingsproces, door het vermengen met andere vezels en door het toepassen van wol van andere diersoorten heerlijk zacht en goed te dragen op de huid.

Wol heeft een bijzondere isolerende eigenschap. De lucht die tussen de vezels zit houdt warme lucht vast. Daarom kan het goed gebruikt worden in winterkledingstukken en accessoires, zoals winterjassen, truien, sjaals, mutsen en sokken. Tegenwoordig worden ook veel puren en fijne wol soorten verwerkt tot thermo-onderkleding zoals T-shirts en hemden.

Nadelen van wol

Doordat er vrij veel lucht zit tussen de vezels van wol, laat het ook veel wind door. Daarom is wol niet geschikt om mee in de wind te lopen, mits het heel erg strak geweven is. Dan neemt een wolvezel erg veel water op. Het is dus ook niet geschikt om mee in de regen te lopen. U zult kletsnat worden en blijven. Verder is het belangrijk om wol bij het wassen voorzichtig te behandelen. Een handwas- of wolwasprogramma op de wasmachine gebruiken is een pre. Maar nog beter is om wollen producten met de hand te wassen, met weinig natuurlijke zeep, om krimpen en beschadiging te voorkomen. Zo zult u heel lang plezier hebben van uw wollen kleding.

Combineren van kwaliteit

Wol is heel goed te combineren met andere kledingstukken die elk zorgen voor een ander uiterlijk. De wolvezel wordt an sich wordt al vaak gecombineerd met een synthetische vezel. Dat zegt al veel over de kwaliteit die wol draagt, namelijk dat het goed te combineren is. Combineer wol met een ander natuurproduct, zoals katoen, linnen of zijde. Maar wol kan ook goed met een synthetisch materiaal, hoewel u zult merken at wol veel prettiger draagt dan het synthetische materiaal.

Wollen kleding voor elke outfit

De winter lijkt bij uitstek geschikt om wollen kleding van dit jaar te dragen. Het is koud en het lichaam vraagt om extra bescherming. U draagt een wollen vest, een trui of een jas met wol erin verwerkt voor extra warmte. U combineert uw wollen trui en een overhemd eronder. Een wollen vest kan prima gecombineerd worden met een T-shirt of overhemd eronder.

Zo kan een wollen trui gecombineerd worden met een nette pantalon voor een zakelijke look, maar ook met een blauwe jeans voor een casual look. Dat geldt ook voor een wollen vest. Een wollen jas in de winter is heerlijk warm en combineert u met een fijne jeans voor een casual look.

Onderkleding

Bij wol wordt vaak gedacht aan bovenkleding en accessoires. Er is echter ook onderkleding op de markt in wol. Een hele fijne vezel zorgt voor een heerlijk zacht gevoel op de huid. Dat wol prikt, behoort tot het verleden. Het neemt zelfs transpiratievocht op, waardoor het een aangenaam gevoel geeft onder kleding, vooral ten opzichte van synthetische materialen. Denk aan sokken, ondergoed, boxers, hemden en T-shirts. Licht van gewicht en licht om te dragen.

Heerlijk warm winter

Hoe wolliger en grover de vezel en het breiwerk, hoe meer u het kledingstuk zult associëren met de winter. Er zit dan ook meer lucht tussen de vezels om de warmte vast te houden en het kledingstuk zal warmer zijn.

Wollen accessoires zullen u in de winter behaaglijk warm te houden. Een wollen sjaal kan stoer en zacht tegelijk zijn. Grof geweven, in een donkere kleur voor een stoere look, met de zachtheid en de beschermende kwaliteit van wol. Leuk op een sportief of casual jack, maar ook bij een zakelijke outfit. U kunt een wollen sjaal zelfs combineren met een colbert, voor het korte stukje lopen naar de auto.

Een gebreide muts en handschoenen combineert u met een casual jack als het echt koud is en de verse sneeuw u uitdaagt voor een sneeuwballengevecht.
Wollen sokken kunnen, vreemd genoeg, in de zomer en in de winter gedragen worden. Wollen sokken van een fijne vezel beschermen en zorgen voor een comfortabel gevoel in de schoenen. Bovendien nemen de sokken transpiratievocht op. Ideaal voor lange stukken wandelen, in combinatie met een wandelschoen.

Ook in andere seizoenen

Zoals gezegd doet wol winters aan, vooral als de structuur van het kledingstuk hieraan meewerkt. Wol kan ook prima gedragen worden in andere seizoenen, mits de toepassing en de wol soort zich hiervoor lenen. Een hele fijne kasjmiersoort draagt lekker in elk seizoen. Ook de onderkleding kan in elk seizoen gedragen worden. Over het algemeen geldt: hoe vaster de weving en hoe fijner de vezel, hoe frisser het draagt. Denk ook aan een longsleeve van een fijne wol soort, die u in de herfst of in het voorjaar combineert met een nette of casual look.

 

Wol voor speciale gelegenheden

Bij een speciale gelegenheid hoort een speciale soort wol. Een mooie cashmere sjaal zal direct in het oog vallen en heeft verder niet veel nodig. Ook heren kunnen prima een sjaal combineren in hun outfit! Een angora-trui of een alpaca-vest geven net dat beetje extra luxe en weten zich goed te combineren met een nette outfit, naar bijvoorbeeld een belangrijk diner, een bruiloft of jubileum.

Wol in een kleurtje

Wol laat zich goed verven. Het is echter het mooiste en het prettigst draagbaar in een natuurtint of een tint daaraan gerelateerd. Dit komt omdat wol een natuurproduct is en het verven in een felle kleur geeft het direct een onnatuurlijke uitstraling. Dat komt het natuurlijke niet ten goede.

Wollen kleding en accessoires van dit jaar

Met wol kunt u alle kanten op! Bent u helemaal geïnspireerd geraakt om uw garderobe aan te vullen met een uniek wollen kledingstuk? Kiest u dan voor dit jaar. We hebben de beste kwaliteit voor de beste prijs. Lekker shoppen vanaf de bank en thuis passen als u daar zin in hebt. Wat niet naar de zin is, stuurt u gewoon retour. Hoewel we dat ons natuurlijk niet kunnen voorstellen. dit jaar is er voor wollen kleding voor elke goedgeklede man.

 

No more articles