voordelen synthetische kleding

Goede synthetische kleding

 

Synthetische stoffen hebben een negatieve klank. Ze zouden er goedkoop uitzien en van slechte kwaliteit zijn. Maar voor sommige synthetische textiel is die negatieve klank onterecht. Want juist een man met een sportieve smaak, die houdt van mooie buitensportkleding welke ook geschikt is voor het dagelijks leven, kiest bewust goede synthetische materialen voor enkele topstukken in zijn kledingkast. Immers, synthetische materialen hebben enkele belangrijke voordelen boven natuurlijke materialen, en dat vertaalt zich in de eigenschappen van de kleding. We noemen de belangrijkste:

 

 • Neemt geen vocht op: sportkleding werd vroeger van katoen gemaakt, omdat dat goed zweet opneemt. Inmiddels worden sportshirts en sportbroeken vrijwel uitsluitend van synthetische vezels gemaakt, vanwege het grote voordeel dat die juist geen vocht opnemen maar transpiratie direct laat verdampen. De kleding wordt dus niet nat en zwaar, en de sporter koelt niet af.
 • Tegelijkertijd waterdicht en ademend: Dit is een unieke eigenschap van enkele moderne hoogwaardige synthetische materialen, waardoor die juist geschikt zijn voor regenjacks van de beste kwaliteit die zowel ademend als waterdicht zijn.
 • Snel droog: Synthetische materialen drogen snel, zeker in vergelijking met katoen en linnen. Het is praktisch als een regenjack snel opdroogt na een regenbui, maar ook tijdens bijvoorbeeld een sportieve vakantie is het handig dat kleding snel droogt na een wasbeurt.
 • Lichtgewicht: Bovendien is synthetische kleding licht van gewicht, zeker in vergelijking met katoen. Veel buitensportkleding is daarom gemaakt van synthetische materialen. Een ouderwetse winterjas is wel twee keer zo zwaar als een modern jack, dat ook nog eens warmer is!
 • Goedkoop: hoewel enkele hoogwaardige synthetische materialen behoorlijk duur zijn, kan men in het algemeen stellen dat de synthetische variant goedkoper is dan het vergelijkbare natuurlijke materiaal. Zo is een winterjas die gevuld is met zuiver dons, duurder dan de vergelijkbare synthetische variant met soortgelijke eigenschappen. Een zuiver wollen trui is veel duurder dan een trui van acryl of fleece.
 • Kreukvrij: kleding waarin polyester is verwerkt, is kreukvrij, alweer een voordeel voor kleding die u meeneemt op reis, of in situaties waarbij u lang zit bijvoorbeeld onderweg in een auto of in een vliegtuig.
 • Kriebelt niet: voor wie last heeft van het kriebelen van wol of er zelfs allergisch voor is, zijn er goede alternatieven die ook warm zijn en niet kriebelen, zoals acryl en fleece.
 • Sterk: voor sommige kledingstukken is het belangrijk dat het gebruikte materiaal dun en toch sterk is. Sterke sokken die lang meegaan willen we allemaal, wat de reden is dat in wollen sokken vrijwel altijd het sterke polyamide is verwerkt.

 

De verschillende goede eigenschappen kunnen tegenwoordig worden gecombineerd tot gelaagde materialen. Van deze hoogwaardige synthetische textiel worden de allerbeste regenjassen, windjacks en winterjassen gemaakt die topstukken vormen in uw kledingkast.

 

 

Een stukje geschiedenis

 

In de eerste maanden na de Tweede Wereldoorlog waren Nederlandse vrouwen en meisjes trots op hun nieuwe rokken van parachutestof. De vrouwen waren verrukt over de dunne soepele stof met de prachtige glans waarvan ze gretig mooi vallende wijde rokken naaiden, en namen de grauwe legerkleuren op de koop toe. In Nederland was dit de eerste kennismaking met synthetische textiel.

 

Die parachutes waren gemaakt van polyamide, een nieuw materiaal gemaakt uit aardolie. Polyamide, beter bekend onder de merknaam nylon, was de eerste zuiver synthetische vezel, uitgevonden in 1938 in Amerika. Nylon werd geïntroduceerd als vervanger voor zijde voor soepele, sterke dameskousen, en Amerika gaf daarmee een geduchte klap aan de Japanse zijde-industrie. In de Tweede Wereldoorlog werd het sterke nylon gebruikt voor parachutedoek, en zo werd het dus in Nederland bekend.

 

Na de oorlog ging de ontwikkeling van nieuwe materialen snel. Eerst werd acryl en polyester uitgevonden. Nylon, acryl en polyester werden veel gebruikt in de kleding van de jaren zestig en zeventig. Deze goedkope materialen hebben ertoe bijgedragen dat kleding van een kostbaar en duurzaam bezit, waarbij je in je leven hoogstens drie keer een winterjas kocht, veranderde in een massaproduct waarbij jaarlijks de mode een nieuwe kledingstijl voorschreef. De kleding van de jaren zestig en zeventig zullen we ons altijd herinneren van de felgekleurde pakken met glimplekken op de verkeerde plaatsen, benauwde jurken en zweterige blouses.

Intussen stond de ontwikkeling niet stil. Het Amerikaanse leger had kleding nodig die bestand was tegen extreme hitte en kou. Deze zoektocht leidde tot hoogwaardige synthetische lichtgewicht materialen met uitstekende eigenschappen om vocht en temperatuur te regelen. Hiervan worden inmiddels de beste buitensportjacks gemaakt: winddicht, waterdicht en tegelijk ademend.

 

Voor welke kleding zijn synthetische stoffen geschikt?

 

De bijzondere gunstige eigenschappen van synthetische materialen, maken duidelijk voor welk type kleding synthetische stoffen bij uitstek geschikt zijn:

 

 • Sportkleding: voor sportbroeken en sportshirts zijn synthetische stoffen uitermate geschikt. Kleding waarin veel wordt bewogen en getranspireerd, zoals fietskleding en voetbaltenues, is tegenwoordig allemaal gemaakt van synthetische materialen die juist transpiratie snel afvoeren zodat de sporter niet afkoelt. Transpiratieplekken onder de oksels behoren definitief tot het verleden. Ook zwemkleding wordt gemaakt van rekbare, sneldrogende synthetische stoffen.
 • Buitensportkleding: luchtige lichtgewicht wandelshirts, warme fleecevesten, winddichte fietsjacks: tegenwoordig wordt juist sportieve buitensportkleding gemaakt van hoogwaardige synthetische materialen, soms in combinatie met natuurlijke vezels zoals wol en katoen. In buitensportkleding komen alle voordelen van hoogwaardige synthetische materialen ten volle tot hun recht: het vermogen om water te weren, temperatuur te regelen, tegelijkertijd te ademen en bovendien niet veel te wegen.
 • Regenkleding: niet alleen goedkope benauwde regenpakken, maar ook dure ademende regenkleding wordt gemaakt van synthetische stoffen. De combinatie van het vermogen om regenwater buiten te laten en tegelijkertijd te ademen zodat transpiratie doorgelaten wordt, maken enkele hoogwaardige synthetische stoffen bij uitstek geschikt voor de betere regenkleding.

 

Het is wel duidelijk dat het slechte imago van synthetische kleding een herziening behoeft. Voor bepaalde kleding zijn moderne synthetische stoffen juist de beste keuze en daarmee een onmisbaar onderdeel van de garderobe van de moderne man die zijn kledingkeuze inspireert op de sportieve eigentijdse mode van de Amerikaanse prep of de Britse buitensporter.

 

Voorbeelden van synthetische stoffen

 

Synthetische stoffen worden uiteindelijk gemaakt van aardolie. Die aardolie wordt via chemische processen in fabrieken omgevormd tot vezels die geschikt zijn om lange draden van te spinnen. Enkele veel gebruikte vezels zijn:

 

 • Acryl (dralon) is warm, licht van gewicht, goedkoop maar niet sterk. Acryl is een veelgebruikt materiaal voor truien, vesten, mutsen en sjaals. Het nadeel is dat acryl snel pilt en er dan armoedig uit gaat zien.
 • Polyamide (nylon) is juist wel sterk, slijtvast en niet warm. In de meeste sokken wordt polyamide verwerkt.
 • Fleece wordt gemaakt door petflessen te recycleren. Fleece is warm en goedkoop en wordt steeds meer gebruikt voor hoogwaardige buitensportkleding zoals vesten en de voering van winterjassen.
 • Lycra, een soort synthetisch rubber, is super elastisch en behoudt zijn vorm ook als het nat is. Daarom wordt het vooral veel toegepast voor strakke zwemkleding.
 • Polyester is kreukvrij en goed bestand tegen zonlicht. Meestal wordt het gebruikt om de eigenschappen van natuurlijke of andere synthetische materialen op dit gebied te verbeteren. Het resultaat is een stof waarmee men kreukvrije overhemden, shirts, bedrijfskleding en kostuums maakt.
 • Gelamineerde materialen zoals Gore-Tex, Sympa-Tex en Hipora worden gebruikt voor kleding die zowel ademend als waterdicht en /of winddicht moet zijn, zoals buitensportjacks en winterjassen. Dit zijn hoogwaardige materialen die de moderne buitensportkleding zoveel beter maakt dan die van vroeger.

 

Halfsynthetische vezels

 

Voor alle synthetische vezels is aardolie de grondstof. Daarnaast zijn er ook vezels die worden gemaakt op synthetische wijze uit natuurlijke grondstoffen. De bekendste is viscose, dat wordt gemaakt uit houtpulp. Ook op dit gebied gaat de ontwikkeling snel, en regelmatig komen er nieuwe materialen bij op basis van de pulp van andere planten of op basis van chemische processen die minder vervuilend zijn.

 

Mooie synthetische kleding kopen

 

U ben overtuigd en wilt uw garderobe aanvullen met enkele topstukken. U bent dus op zoek naar synthetische kleding van goede kwaliteit en perfecte pasvorm. Dan bent u in de webshop van dit jaar bij het juiste adres. In onze webshop koopt u kleren van alle mogelijke materialen, en altijd van de beste kwaliteit en in de beste pasvorm.

 

No more articles