vlekken in zijde

Vlekken in zijde kleding

Vlekken in zijde
Zijden kleding is erg kostbaar. Het is een delicate of fijne stof waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Vlekken in zijde lijken vaak moeilijk te verwijderen, maar toch zijn er veel hulpmiddeltjes die ervoor zorgen dat vlekken mooi verdwijnen. Niet alle kleding is van zijde, zelfs niet wanneer het zo aanvoelt. Op het etiket in de kleding staat altijd waar de stof uit bestaat. Dit kan 100 procent zijde zijn, maar ook een mengeling van zijde met andere grondstoffen.

Wat is zijde precies?
Zijde is een natuurlijke grondstof. Kleding kan namelijk van twee soorten grondstoffen gemaakt worden: natuurlijke en synthetische. Zijde valt onder de natuurlijke grondstoffen met als onderverdeling de dierlijke. Het is namelijk de zijderups die ervoor zorgt dat we zijde verkrijgen. Rupsen maken hun cocon met zijde. Sommige spinnen produceren ook zijde en maken hier hun web mee. De moerbeirups is de meest bekende producent van zijde. Wanneer de rups wil gaan verpoppen, om dan een mot te worden, spint zij een cocon. Zodra de rups in de cocon zit wordt deze in de oven of in kokend water gedaan. De rups wordt gedood en de zijde cocon blijft behouden. Het begin van het zijdedraadje wordt opgezocht en op een spoel afgewikkeld.

Ahimsa-zijde is zijde die gewonnen wordt nadat de mot uit de cocon is gekropen. De rups/ mot wordt hierbij dus niet gedood. Dit is diervriendelijker dan de eerste methode. Ook wordt er wel wilde zijde gebruikt van lege cocons uit de natuur. Het voordeel van ahisma-zijde is dat deze sterker is dan de eerst genoemde zijde. De productie van zijde duurt lang en is kostbaar, waardoor zijde kleding duur is. Zijde kleding voelt heerlijk zacht aan en wordt daarom graag gedragen door mensen die van luxe houden.

Water geeft vlekken op zijde
Zijde is een verfijnde maar ook een zeer gevoelige stof. Water geeft vlekken op zijde, iets dat bij andere stoffen niet het geval is. Daarom mag zijde nooit lang in water blijven staan en moet er uitgekeken worden met het morsen van water. Bij vlekken op zijde is de behandelmethode ook gelijk duidelijk: niet besprenkelen met water. Let ook op met het wassen van zijde. Er is wasbare en niet-wasbare zijde. Wasbare zijde mag wel besprenkeld worden met water.

Altijd eerst uitproberen
Gaat u vlekken op zijde verwijderen? Zijde is een kwetsbare stof en er zijn twee varianten: wasbare en niet wasbare zijde. De niet wasbare zijde is uiteraard erg kwetsbaar, de wasbare zijde kan wat meer verdragen. Gebruikt u een product dat u nog niet eerder heeft gebruikt, probeer dit dan eerst altijd op een klein stukje kleding uit. Bijvoorbeeld aan de vinnenkant van de zoom. Zo ziet u direct op de stof bestand is tegen het middel.

Vetvlekken op zijde
Zitten er vetvlekken op uw zijde kleding of zijde stropdas? Vet is een vieze substantie die erg lelijke vlekken kan geven. Bovendien dringt vet ook diep door in stoffen. Het beste is om overtollig vet eerst voorzichtig eraf te schrapen. Er zijn twee methoden om vet uit zijde te verwijderen. De eerste is met babypoeder oftewel talkpoeder. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. Talkpoeder wordt op de vetvlek gestrooid en moet een half uur inwerken. Daarna wordt het poeder er voorzichtig vanaf geborsteld. Vervolgens kunt u wat afwasmiddel op de vlek doen. Afwasmiddel breekt vetmoleculen af. Laat dit een half uur intrekken. Het afwasmiddel kan na een half uur uit de stof worden gespoeld waarna de zijde opgehangen wordt om te drogen.

De tweede methode is met witbrood of bloem. Dit kan over de vetvlek gestrooid worden. Dit neemt het vet grotendeels op. Na een half uur kan dit verwijderd worden. De achtergebleven vetvlek kan nu behandeld worden met afwasmiddel, waarna deze uitgespoeld wordt.

Bloedvlekken
Bloedvlekken op zijde, een ramp of niet? Vaak is bloed moeilijk te verwijderen en al helemaal op zijde. Toch kan op wasbare zijde het bloed goed verwijderd worden. Bekijk eerst op het etiket in de kleding of de zijde gewassen mag worden. Is dit het geval, dan kunt u zout op de bloedvlek strooien. Vervolgens wast/ spoelt u het kledingstuk in koud en zout water uit. Oude bloedvlekken zijn bijna niet meer te verwijderen uit zijde, zorgt u er daarom voor dat verse bloedvlekken direct behandeld worden.

Cacao uit zijde verwijderen
Chocolade wordt van cacao gemaakt. Cacao-poeder kent vele toepassingen en stuift makkelijk. Heeft u cacao op uw (wasbare) zijde kleding gemorst? Spoel het kledingstuk met zeep in lauwwarm water uit. Was nooit warmer dan 30 graden, gebruik hier een thermometer voor. Deze behandelmethode geldt niet voor chocolade. Behandel deze als een vetvlek.

Eigeel en eiwit
Eigeel op wasbare zijde kleding verwijderd u door dit te bestrooien met zout en vervolgens af te borstelen. Daarna wordt de zijde in koud water gewassen. Eiwit is eenvoudiger te verwijderen door dit weg te spoelen met koud water en vervolgens het kledingstuk normaal te wassen.

Wijn en likeur
Likeur op wasbare zijde kleding kan uitgespoeld worden mer lauwwarm water. Daarna wassen op het speciale programma. Rode wijn op niet wasbare zijde kan verwijderd worden door hier mais-of aardappelzetmeel overheen te strooien. Dit absorbeert de wijn. Oudere wijnvlekken kunnen behandeld worden met spiritus of ammonia.

Mayonaise
Hoewel mayonaise een vetvlek lijkt moet deze toch weer anders behandeld worden. De mayonaise schraapt u zoveel mogelijk van de kleding af. Daarna de vlek deppen met spiritus. Let erop dat u de vlek niet dieper erin wrijft. Daarna wordt het zijden kledingstuk gewassen met ammonia, opgelost in water.

Vlekken van fruit
Wanneer er fruitvlekken in zijde kleding zit kan deze het beste met ossegalzeep behandeld worden. De vlek moet ingewreven worden met een stukje natgemaakt zeep. Dit dient even in te trekken waarna het kledingstuk uitgespoeld wordt. In plaats van ossegalzeep kunt u op wasbare zijde ook vloeibaar fijnwasmiddel gebruiken.

Roomijs en vruchtensap
In de zomer een lekker roomijsje gegeten? Dit kan vlekken op uw zijde kleding veroorzaken. Spoel de vlek direct weg met lauwwarm water. Vruchtensap verwijderd u door deze direct met koud water af te spoelen. Daarna wast u de zijde volgens voorschrift.

Grasvlekken
Wanneer grasvlekken uw zijde kleding hebben besmeurd kunt u deze verwijderen door een mengsel van ammonia en spiritus te maken, en hier de vlekken mee te behandelen.

Hoe wast u zijde kledingstukken?
Zijde kan chemisch gereinigd worden. Dit doet u door deze naar de stomerij te brengen. Maar ook kunt u zijde met de hand wassen. Of in de wasmachine. Dit laatste mag alleen wanneer de wasmachine beschikt over een speciaal programma voor fijnwas. Kijk altijd op het etiket in de kleding of het kledingstuk in de wasmachine mag. Dit is te herkennen aan het pictogram van een wastobbe. Staat er een wastobbe met een handje erin, dan mag de kleding alleen met de hand gewassen worden.

Gebruik lauwwarm water voor licht gekleurde zijde kleding. Gebruik een badthermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur van het water niet hoger ligt dan 20-30 graden. Los in het water vloeibaar fijnwasmiddel of zijdeshampoo op. De zijde kleding wordt gedurende 3 tot maximaal 5 minuten in het badje geweekt. Beweeg de stof zachtjes heen en weer zonder deze ruw te behandelen. Natte zijde is gevoeliger dan droge zijde, dus wees hier voorzichtig mee. Heeft u donker gekleurde zijde of zijde met een opdruk? Was dan in koud water.

Na maximaal 5 minuten haalt u het kledingstuk eruit en spoelt deze met koud water af. U kunt een theelepel azijn aan het spoelwater toevoegen. Azijn verzorgd de vezels en maakt het wasgoed lekker zacht. U ruikt de azijn niet in de kleding. Wanneer het kledingstuk is uitgespoeld rolt u in het in handdoek en dept het kledingstuk droog. Nooit wringen of knijpen in zijde kleding. Rol het kledingstuk vlak uit en rek het een beetje op aan de punten.

Niet in de droger
Stop zijde nooit in de droger. Mocht er op het etiket staan dat het kledingstuk wel in de droger mag, dan gaat het hier niet om pure zijde. Zijde kan ernstig beschadigen of krimpen wanneer het in de droger gestopt wordt. Zijde mag ook nooit gecentrifugeerd worden. Laat zijde nooit in de zon drogen maar liggend of hangend aan een hangertje.

Strijken
Zijde heeft de eigenschap om snel te kreuken. Dit kunt u voorkomen door na het wassen zijde te strijken. Dit doet u aan de binnenkant en wanneer de zijde nog vochtig is. Uiteraard stelt u de temperatuur van uw strijkijzer in op zijde. Dit is een lage temperatuur.

dit jaar
Houdt u ook zo van natuurlijke stoffen? Katoen, zijde en wol zijn natuurlijke stoffen en voelen niet alleen heerlijk zacht aan, ze zijn ook nog eens duurzaam. Het modemerk dit jaar verkoopt herenkleding voor de modebewuste en moderne man. Heeft u kleding van zijde gekocht? Behandeld deze dan met respect, zoals M.O.A.N. Alle kleding met respect produceert. Ind e webshop vindt u de gehele collectie mannenkleding. Voor uzelf als man zijnde, maar ook bijvoorbeeld voor uw vriend, partner of familielid. Want iedere man verdient het om dit merk te hebben en te dragen.

 

No more articles