verantwoord kleding kopen

Verantwoorde kleding past bij u

 

U bent een man van deze tijd. U eet gezond, beweegt genoeg, sport op zijn tijd en houdt van een verzorgd uiterlijk. U leeft het leven bewust en neemt verantwoordelijkheid voor de keuzes die u maakt. U let op wat u koopt: u vindt belangrijk dat iets goed gemaakt is, waar en door wie het gemaakt is en of dat niet ten koste is gegaan van het milieu. Daarnaast vindt u kwaliteit belangrijk, pasvorm, kleur, materiaal en natuurlijk de uitstraling van de kleding die u draagt.

 

Kortom, verantwoorde kleding past bij u.

 

 

Verantwoorde kleding is mooi

 

Verantwoorde kleding voldoet aan zware eisen op het gebied van milieu, arbeid en eerlijke handel. De kleding is met aandacht gemaakt van materialen die met zorg geproduceerd zijn. Die extra zorg ziet u, voelt u en ruikt u direct.

 

De extra eisen maken verantwoorde kleding duurder dan gangbare kleding. Daarom leent verantwoorde kleding zich met name voor stijlvolle kledingstukken van goede kwaliteit en tijdloze snit; kledingstukken die lang meegaan. Die u niet volgend jaar wegdoet omdat ze niet meer in de mode zijn. Wie bewust duurzame kleding koopt, bouwt stuk voor stuk zijn garderobe op. Volgend jaar voegt u enkele nieuwe kledingstukken toe aan uw garderobe. In uw kast hangt en ligt kleding die u bewust en zorgvuldig heeft uitgezocht, die niet een seizoen later al weer uit de mode is, of uitgezakt, verkleurd en vaal geworden. Uw garderobe bestaat uit kleding van uitstekende kwaliteit en goede pasvorm die jaar in jaar uit mooi blijft; die u met plezier blijft dragen, seizoen na seizoen.

 

Verantwoorde kleding past bij een sportieve, klassieke stijl

 

Tot voor kort was verantwoorde kleding synoniem met grijsbruine kleding van grove stoffen zonder pasvorm. Wijd en vormeloos zodat zoveel mogelijk mannen de modellen zouden passen. En kleurloos, omdat het verven van de stoffen niet mogelijk was op verantwoorde wijze. Die tijd is allang voorbij.

 

Nog steeds is het aandeel duurzame kleding in het totale kledingaanbod klein. Dat maakt dat de producenten kiezen voor modellen met een eenvoudige snit, perfecte pasvorm en in kleuren die veel mannen goed staan. Verantwoorde kleding is bewuste kleding. Het is kleding voor de man die niet zomaar iets uit de kast trekt, maar bewust uitzoekt wat hij die dag draagt: kleding voor de moderne goedgeklede man. Voorbeelden van de stijl van de duurzaam perfect geklede man is de Britse buitensporter, de Amerikaanse prep en de Europese gentleman. Verzorgde kleding voor de moderne man met een sportieve, klassieke stijl.

 

Wat is verantwoorde kleding?

 

Verantwoorde kleding, eerlijke kleding, duurzame kleding, bewuste kleding: wat is het verschil? De verschillende vormen van verantwoorde kleding leggen de nadruk op verschillende aspecten van het hele productieproces: gaat het om milieu-eisen bij de productie van katoen, eerlijke arbeid en loon in het naaiatelier zonder kinderarbeid, gaat het om eerlijke handel waarbij de katoenboer niet wordt uitgebuit, of gaat het om alle drie? Of gaat het wellicht om iets anders, zoals bijvoorbeeld waterverspilling bij de katoenteelt, afvalverwerking in de fabriek of dierenwelzijn bij de productie van wol en bont? Belangrijker dan de kleine onderlinge verschillen, is de vraag wat het verschil is met gangbare kleding. En dat verschil is groot.

 

Bij gangbare kleding wordt niet gelet op het productieproces van de kleding. Bij gangbare kleding wordt uitsluitend gelet op de productiekosten: de kleding moet zo goedkoop mogelijk in het Westen in de kledingwinkel hangen. Gangbare kleding kan gemaakt zijn van katoen die wekelijks bespoten wordt met zware pesticiden, werk dat misschien wel gedaan wordt door arbeiders zonder beschermende maatregelen. Het kan zijn dat de boer die de katoen heeft verbouwd nauwelijks voor zijn katoen betaald krijgt. Bij het verfproces kunnen vele zware chemicaliën worden gebruikt, die niet zorgvuldig worden verwerkt en geloosd in de dichtstbijzijnde sloot waar anderen hun drinkwater uit halen. Chemicaliën die hier misschien wel verboden zijn en waarvan de sporen misschien nog wel terug te vinden zijn in uw shirt. Gangbare kleding wordt veelal genaaid in bedompte en lawaaiige naaiateliers in lagelonenlanden in Azië. Waar arbeiders, soms jonge kinderen, lange dagen maken tegen een schijntje van loon, soms zelfs in vormen van dwangarbeid, zonder vergoeding als ze ziek zijn of arbeidsongeschikt raken. Al deze aspecten ziet u terug in uw shirt van 3,99 euro. Hoeveel denkt u dat de boer daarop heeft verdiend? En de naaister? Welke en hoeveel chemicaliën zijn er gebruikt bij het telen, oogsten en verven van uw jeans van een tientje?

 

Bij verantwoorde kleding is dit hele productieproces anders. Daarbij kan er op veel verschillende aspecten van het totale productieproces worden gelet. Het is vrijwel onmogelijk om het hele proces honderd procent verantwoord te laten verlopen, en daarom zijn er verschillende keurmerken die elk een ander aspect benadrukken.

 

 

Verschillende keurmerken

 

Er bestaan tientallen verschillende keurmerken voor kleding. Het zijn er zoveel, omdat elk keurmerk op iets anders let. Honderd procent verantwoorde kleding, die op alle punten goed scoort, is zeldzaam.

 

De VN en de Europese Unie hebben gedragsnormen afgesproken op allerlei aspecten. Kleding die voldoet aan deze gedragsnormen, voldoet aan minimale eisen op verschillende terreinen: zo bestaan er internationale milieustandaards, waarbij bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden en andere chemicaliën geregeld wordt, daarnaast arbeidsgerelateerde sociale gedragsnormen zoals leefbaar loon, geen dwangarbeid en geen kinderarbeid, maar ook eisen voor bijvoorbeeld de brandwerendheid van kinderkleding. Die standaards zijn wellicht lager dan bij de gespecialiseerde keurmerken, maar beslaan wel elk terrein van het proces. Het is aan uw kledingstuk niet te zien of het voldoet aan deze internationaal geaccepteerde gedragsnormen: het staat niet op het etiket en er zit niet een speciaal label ingenaaid.

 

Gespecialiseerde keurmerken hebben wel zichtbare labels of etiketten. Deze richten zich op een bepaald aspect van de kledingproductie. Drie aspecten zijn hierbij belangrijk:

 

  • Milieu: gelet wordt bijvoorbeeld op het waterverbruik bij de katoenteelt, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere chemicaliën, afvalbeheer bij de productie, energie- en grondstoffengebruik; Het Europees Ecolabel en het Organic 100 Content Standard, en ook Max Havelaar/ Fair Trade hanteren zware eisen voordat kleding wordt goedgekeurd.
  • Dierenwelzijn: gelet wordt op bijvoorbeeld het leefoppervlak van de dieren en in hoeverre de dieren kunnen leven volgens hun natuurlijke behoefte; het enige keurmerk dat hierop let is Demeter.
  • Eerlijke handel: gekeken wordt bijvoorbeeld naar arbeidsomstandigheden, leefbaar loon, het voorkomen van kinderarbeid en dwangarbeid. Max Havelaar/ Fair Trade houden hierbij de zwaarste normen aan voordat kleding wordt voorzien van hun logo, op de voet gevolgd door de strenge Europees Ecolabel en Global Organic Textile Standards.

 

Waar koopt u verantwoorde kleding?

 

Het Nederlandse herenkledingmerk dit jaar vindt duurzaamheid en eerlijke handel net zo belangrijk als u. Daarom verkopen wij in onze webshop uitsluitend verantwoorde herenkleding. Bij ons is elk kledingstuk gemaakt volgens de strengste Europese richtlijnen op het gebied van milieu en eerlijke handel.

 

Bent u op zoek naar een grote collectie verantwoorde kleding, winkel dan gerust verder in de webshop van dit jaar. Bij ons weet u zeker dat alles wat u koopt, duurzaam geproduceerd en eerlijk verhandeld is.

No more articles