taupe kleding combineren

Taupe, een prachtige basiskleur voor iedereen

 

Taupe: een reeks kleuren in vele gradaties

Een hele reeks kleuren bruinig-grijzen en grijzig-bruinen, met eventueel een zweem van roze, vallen onder de noemer taupe. Daarmee is taupe een van de vaagst omschreven kleuren. Het woord taupe komt uit het Frans en refereert aan de kleur van de vacht van de molĀ Talpa europaea. Deze mol is glanzend donkerbruin tot bijna zwart, en dat is dan ook de kleur die oorspronkelijk met taupe werd bedoeld. Inmiddels is taupe veel wijder gedefinieerd en bovendien lichter in kleur geworden. In de kledingindustrie wordt deze donkerbruin/zwart inmiddels niet meer met taupe aangeduid, maar wordt met taupe een reeks natuurlijk aandoende kleuren bedoeld met een grijsbruine tint en eventueel een zweem roze, die loopt van vrij donker tot vrij licht. De Nederlandse naam voor taupe is leverkleur, en dat is een vrij lichte tint taupe. De kleurreeks van taupe bestaat inmiddels uit acht basiskleuren met daartussenin allerlei gradaties:

 • taupe, tegenwoordig donker taupe genoemd: de oorspronkelijke kleur van taupe: bijna zwart met een donkerbruine gloed;
 • medium taupe: middenbruin met veel grijs erdoor;
 • bleek taupe: leverkleur;
 • purper taupe: donkerbruin met een paarse gloed;
 • zand taupe: zandkleur met veel geel erdoor;
 • grijs taupe: muisgrijs;
 • roze taupe: steenrood met veel grijsbruin;
 • paars taupe: paarsig steenrood.

 

Uiteraard zitten tussen deze acht basiskleuren allerlei gradaties. Wie kleding aanduidt met de kleur taupe, bedoelt meestal een neutrale vrij lichte bruingrijze tint die perfect past bij sportieve kleding. In de bovengenoemde reeks basiskleuren is taupe dus meestal een tint tussen medium, bleek, zand en grijs taupe in, en daarin zijn nog vele gradaties mogelijk.

 

 

Kleurcombinaties met taupe

 

Taupe is een prachtige warme neutrale kleur met een sportieve uitstraling: het doet denken aan bos, zand en natuur. Taupe is daarom zo geschikt voor buitensportkleding, omdat de kleur past bij een natuurlijke omgeving. Een sportief taupe mouwloos vest met veel zakken doet denken aan legerkleding. Ook de outfit van jagers en vissers is vaak gebaseerd op taupe omdat het verdwijnt in de achtergrond van de natuur. Een ideale schutkleur dus. Maar dat betekent niet dat taupe zich beperkt tot dit soort sportuitrusting. De sportieve uitstraling past juist heel goed bij het imago van de moderne man die het leven leeft en houdt van een stoere, mannelijke kledingstijl.

Het grote voordeel van taupe is dat de kleur gemakkelijk te combineren is met heel veel andere kleuren. Bent u eenmaal gewend aan taupe dan zult u merken dat u steeds weer uw taupe kledingstukken uit uw kast trekt. Taupe kan gewoon altijd! We noemen enkele mogelijkheden van beproefde combinaties:

 

Taupe en veelkleurig geruit in sportieve outfits

Een sportieve combinatie is een taupe mouwloos vest met veel zakken over een geruit shirt, waarin bijvoorbeeld lichtbeige, blauw en rood voorkomt. Hierbij kunt u broeken in vele kleuren dragen: jeans, beige of juist donkerbruin.

 

Taupe met lichtblauw of steenrood in klassieke outfits

Taupe met lichtblauw is een klassieke combinatie, waarbij het lichtblauw gebruikt kan worden voor het shirt of voor een trui over een beige shirt. Mooi is bijvoorbeeld een lichtgrijze chino met een lichtblauw shirt, waaroverheen een taupe jack. Of, in de winter, dezelfde broek met een licht shirt waaroverheen een lichtblauwe sweater en een taupe jack. Ook met steenrood is taupe prachtig: in dat geval is de klassieke combinatie een beige shirt met steenrode trui en daaroverheen een taupe colbert. Met chinos in allerlei kleuren zoals beige of juist donkergrijs en ook met jeans zijn dit klassieke beproefde combinaties.

 

Taupe als verbinder van donker en licht

Kledingstukken in grote contrasterende kleuren verbindt u met elkaar door middel van een taupe mouwloos vest of sjaal. Hiermee maakt u van een samenraapsel aan kleren op eenvoudige wijze een echte samenhangende outfit. De combinatie van een donkergrijze of zwarte jeans met een lichtbeige trui knapt zo enorm op.

 

 

Taupe met opvallende kleuren

Een opvallende steenrode, felblauwe, zalmoranje of roze trui verzacht u met een taupe sjaal of mouwloos vest. De combinatie groen met taupe is daarentegen minder geslaagd: een groen shirt met daaroverheen een taupe mouwloos vest is de klassieke combinatie in het tenue van een boswachter.

 

Taupe: neutrale kleur voor iedereen

 

Taupe staat iedereen en kan altijd. Het is geschikt voor zomer- en winterkleding en voor vrijwel alle gelegenheden. Dat maakt dat taupe zo handig is voor basisstukken in uw garderobe die u vaak draagt en steeds weer combineert met andere kleding. Taupe is een ideale kleur in de moderne laagjesmode, waarbij u een T-shirt, shirt, trui en mouwloos vest over elkaar draagt, evenuteel nog aangevuld met een jack en een sjaal. Door voor een van de lagen te kiezen voor taupe, verbindt u gemakkelijk de kleuren van de andere lagen en heft u te zware contrasten op. Enkele voorbeelden:

 

 • Chino (broek): een taupe chino is, naast een goede jeans, waarschijnlijk het meest flexibele kledingstuk in uw kledingkast. Hiermee kunt u zowel klassieke als ook sportieve outfits samenstellen.
 • Jack: omdat taupe bij zoveel verschillende kleuren, effen en veelkleurig, goed staat, is een taupe jack reuze handig. Het staat overal bij, verveelt nooit en is het hele jaar door te dragen.
 • Mouwloos vest: een mouwloos vest in de kleur taupe is een waardevolle aanvulling en zult u vaak dragen. Met een stoer vest met zakken maakt u gemakkelijk sportieve outfits, een net mouwloos vest met V-hals is ideaal over een shirt in klassieke kleding. Door middel van het vest in de kleur taupe verbindt u de overige kleuren van uw outfit tot een compleet geheel.
 • Sjaal: een taupe sjaal maakt veel outfits compleet. Een taupe sjaal verbindt de overige kleuren, en maakt van uw samenraapsel aan kleren een echte outfit met een verzorgde uitstraling.
 • Colbert: ook een net colbert in de kleur taupe is een must-have. Een taupe colbert kunt u met veel verschillende outfits en bij veel gelegenheden dragen.

 

Taupe kleding kopen

 

Conclusie: kleding in de kleur taupe kan een uitstekende basis zijn voor een flexibele garderobe met kledingstukken die onderling goed te combineren zijn met steeds weer andere mogelijkheden. Perfect voor de moderne laagjesmode. Bent u overtuigd van de vele mogelijkheden van de kleur taupe en wilt u uw garderobe aanvullen met deze basiskleur? In de webshop van dit jaar verkopen we veel kleding in de kleur taupe.

 

No more articles