schapenwollen jas

Schapenwollen jas
Een schapenwollen jas is heerlijk warm in de winter. Het houdt niet alleen warm, maar heeft nog veel meer positieve eigenschappen. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel manen voor een echte wollen jas kiezen. Maar waarom is wol zo populair?

De eigenschappen van wol
Wol kan van verschillende dieren afkomen waaronder het schaap, alpaca, konijn of geit. Daarom spreken we van een schapenwollen jas, om aan te geven dat het hier om schapenwol gaat. Overigens is schapenwol ook de meest toegepaste wol in kleding. Er zijn verschillende soorten wol, en deze bepalen de kwaliteit van de jas. Scheerwol is de beste wol en is afkomstig van het gezonde en levende schaap. Omdat scheerwol zo bijzonder is wordt het ook wel gekenmerkt met een keurmerk van Woolmark. Dit keurmerk wordt in meer dan 100 landen gebruikt en is een beschermd merk. Op kleding is Woolmark te herkennen aan het pictogram dat doet denken aan een bolletje wol.

Blootwol is afkomstig van het dode schaap en wordt gewonnen door de schapenhuid chemisch te behandelen. Scheurwol en kunstwol is wol dat afkomstig is van afkomstig is van wol uit gedragen kleding, lompen en restjes uit fabrieken. Op deze producten mag nooit het Woolmark-merk staan, toch zijn deze kledingstukken wel van wol gemaakt.

 

100 procent wol
Een echte wollen jas is van 100 procent wol gemaakt. Maar soms wordt er minder wol gebruikt, om de jas wel het wollen uiterlijk mee te geven. Zo kan een jas ook van 50 procent wol en 50 procent acryl zijn gemaakt. De positieve eigenschappen van wol zijn dan gedeeltelijk aanwezig. Op het etiket in de jas staat altijd aangegeven waar de jas van gemaakt is. Controleert u dit altijd goed.

Dikte van de wolvezel
Hoe dunner de wolvezel, hoe zachter de jas aanvoelt. De dikte van wolvezels wordt aangeduid met micrometer. Voor kleding wordt altijd een dikte van minder dan 30 micrometer gebruikt. De buitenvacht van een shetlandschaap bedraagt 40 micrometer, de de binnenvacht van een merinoschaap 10 micrometer. Hoe hoger de micrometer, hoe meer de wollen jas zal kriebelen. Dit kot omdat de wolvezels veel grover zijn. Ook iets om op te letten bij de aankoop van een schapenwollen jas.

Eigenschappen van wol
Wol wordt al eeuwenlang gebruikt door de mens om haar positieve eigenschappen. Zo is wol een uitstekende isolator tegen kou. Ook kan wol de warmteontwikkeling van het lichaam aanwakkeren. Wol wordt dan ook veel gebruikt in dekbedden, truien en jassen. Juist in de koudere maanden voelt een wollen jas heerlijk warm aan.

Maar wol heeft nog een goede eigenschappen. Het is ventilerend en zorgt daardoor voor verse lucht. Hierdoor is de kans op zweten veel kleiner. Andere stoffen kunnen namelijk voor overmatig zweten zorgen, terwijl dit bij wol erg minimaal is. Daarnaast kan wol veel vocht opnemen, tot wel 30 procent van de eigen volume. Wie toch zweet zal hier dus niet klam van worden. Bovendien blijft wol warm houden, ondanks dat het vochtig is. Dit zien we bij andere stoffen niet terug.

Ook hebben wolvezels een grote elasticiteit en buigvorm. Hierdoor past wol zich aan het lichaam aan. Een wollen jas zit daarom aak altijd perfect en heeft een goede pasvorm. Ook is wol zelfreinigend. Het hoeft daardoor niet vaak gewassen te worden. Kortom: wol is een natuurlijk materiaal dat vaak diervriendelijk verkregen wordt en niks anders dan positieve eigenschappen heeft.

Wol is waterafstotend
Veel manen vragen zich af of een wollen jas niet doorweekt raakt tijdens een regenbui. Heeft u een schaap ooit kletsnat zien worden? Ja, alleen de buitenkant. Wol is namelijk waterafstotend. Waterdruppels worden niet opgenomen door de wolvezels. Alleen bij erg veel regen kan wol uiteindelijk wel vocht gaan opnemen. Maar omdat wol veel vocht kan opnemen, zal de jas toch heerlijkwarm blijven. Dat is de bijzondere eigenschap van wol. Loopt u dus gerust door een regenbui in uw schapenwollen jas.

Wol verliest zijn vorm nooit
Wolvezels zijn erg elastisch en meegaand. Wie een wollen kledingstuk aantrekt zal merken dat het kledingstuk nooit aan vorm verliest. Het vormt zich om het lichaam maar zal bij het uittrekken ook weer de originele vorm aannemen. Wol mag dan duurder zijn dan andere stoffen, het is ook een investering voor de lange termijn.

 

Waar staat een wollen jas mooi bij?
In de winter staat een schapenwollen jas prachtig. Het kan nagenoeg overal op gedragen worden. We zien ze op een spijkerbroek een een gewone trui, maar ook bij uitgaanskleding. Ook dragen veel mannen een wollen jas over hun kostuum. Eigenlijk staat een wollen jas overal mooi bij.

Modieuze schapenwollen jassen
Een wollen jas is erg modieus. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen. Iedere leeftijdsgroep kan een wollen jas dragen. Er zijn verschillende modellen en kleuren, alhoewel we de donkere wollen jassen het vaakst zien. Op een donker gekleurde jas valt een vlek ook minder snel op dan op een witte jas. Maar wie erg zuinig is op zijn jas kan ook best voor een lichte kleur kiezen. Wol is en blijft altijd in de mode. Het werd eeuwen geleden al door de mens gebruikt en zal ook over 200 jaar nog steeds in kleding worden gebruikt. Wie een wollen jas aanschaft doet daarmee dus een goede investering. Wol blijft altijd bij de tijd.

Moet een wollen jas gewassen worden?
Wol heeft een erg bijzondere eigenschap: het is zelfreinigend. Hierdoor hoeft de jas niet gewassen te worden. Ruikt de was een beetje muf? De jas kan enkele uren buiten opgehangen worden. Bij voorkeur wordt de jas zelfs liggend gelucht. Belangrijk is dat het buiten droog is, de regen van tegenwoordig is niet meer zo schoon als decennia geleden. Na enkele uren luchten ruikt de jas weer heerlijk fris. Dit is te danken aan het zelfreinigend vermogen van wol. Geen enkel andere stof heeft deze eigenschap.

Vlekken uit de jas halen
Ontdekt u een vlek in uw wollen jas? Probeer deze dan weg te deppen. Gebruik hiervoor koud water. Eventueel kan er een klein beetje azijn gebruikt worden vermengd met water. Azijn is goed voor de wolvezels. Heeft u een olievlek in uw wollen jas? Dep de olie met keukenpapier: dit neemt de olie grotendeels op. Olie op wol mag met wasbenzine behandeld worden, maar wees hier wel voorzichtig mee. Probeer dit altijd eerst uit op een onopvallende plaats en gebruik zeker niet teveel hiervan. Omdat wasbenzine niet fris ruikt is het aan re raden om daarna de wollen jas te laten luchten aan de buitenlucht of te wassen.

 

Een schapenwollen jas wassen
Wilt u de wollen jas toch wassen? Dit kan, maar gebeurt bij voorkeur met de hand. De wasmachine gaat te ruw om met wol. Sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma. Tijdens dit wasprogramma wordt de temperatuur van het water langzaam opgevoerd. Bovendien wordt de was voorzichtig omgekeerd in plaats van ruw slaan van de trommel. Kijkt u altijd eerst op het etiket of de jas in de wasmachine mag. Dit herkent u door het pictogram van een wastobbe met daarin een cijfer. Wol mag nooit heter dan op 30 graden gewassen worden. Wast u de wollen jas voor de eerste keer? Kies dan voor koud was of bij voorkeur voor op de hand wassen.

Op de hand wassen
Een schapenwollen jas wast u het beste op de hand. Vul een bad met koud water. Wanneer de jas al eens eerder is gewassen dan mag ook iets warmer water gebruikt worden, bij voorkeur 20 garden maar nooit meer dan 30. Gebruik hiervoor een badthermometer. Voeg een speciaal wolwasmiddel toe aan het water en laat dit oplossen, Gebruik hier niet teveel van en giet dit nooit rechtstreeks op de schapenwollen jas. U kunt ook gebruik maken van witte azijn. Was de jas in het water en keer de jas regelmatig om. Wring nooit in de jas zoals u met andere kledingstukken wel zou doen. Laat de jas niet weken in het water maar haal hem na het wassen eruit. Spoel de jas goed uit met koud water en voeg eventueel wat azijn aan het spoelwater toe. Azijn beschermt de wolvezels en maakt de jas heerlijk zacht. Maak geen gebruik van wasverzachter. Hierdoor gaan de wolvezels kapot en gaat de trui pillen.

Drogen van de jas
Wol mag nooit in de droger. Wanneer de wasvoorschriften het toelaten mag wol wel in de centrifuge, maar echte wol gaat hier beter niet in. Controleer altijd eerst het etiket. Hang de wollen jas nat op, bij voorkeur wordt deze liggend gedroogd. De jas kan tussendoor omgekeerd worden. Wol droogt snel doordat het goed ventileert. Tijdens het drogen kunt u de wollen jas een paar keer in vorm trekken.

dit jaar
Houdt u ook zo van wol? dit jaar brengt duurzame kleding op de markt voor de modieuze en eigentijdse man. Wollen kleding van dit merk is niet alleen duurzaam, het heeft ook een lange levensduur en zit heerlijk. Laat u overtuigen door de kwaliteiten en positieve eigenschappen van wol en kies voor een schapenwollen jas. In de webshop vindt u nog veel meer kleding va dit vooraanstaande modemerk.

 

No more articles