pluisjes op kleding na wassen

Pluisjes op kleding na het wassen
Herkent u dat ook, pluisjes op kleding na het wassen? Vooral op donkere kleding is dit goed zichtbaar. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Zo kan de kleding beschadigd zijn door het wassen of andere kleding pluist. Het hangt ook nog eens van de soort stof af of pluisjes zichtbaar zijn.

Verschillende grondstoffen
Kleding wordt niet van één grondstof gemaakt. We hebben bij de productie van kleding keuze uit synthetische of natuurlijke grondstoffen. Synthetische grondstoppen zijn bijvoorbeeld nylon en polyester. Deze stoffen zijn kunstmatig gemaakt. Natuurlijke grondstoffen komen rechtstreeks uit de natuur en zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke grondstoffen. Dierlijke grondstoffen zijn bijvoorbeeld wol en zijde. Plantaardige grondstoffen zijn katoen, viscose en vlas. Iedere stof heeft zijn positieve en negatieve eigenschappen. Zo trekt zijde vaak stof en pluisjes aan en heeft wol de neiging snel te pillen. Ook acryl, een soort kunstwol, heeft deze eigenschap.

Pluisjes op kleding: pillen
Pillen is het beschadigen van vezels waardoor er pluisjes op de kleding ontstaat. Hoe pillen ontstaat heeft te maken met de manier waarop kleding geweven is. Bij wol worden de wolvezels als het ware aan elkaar geknoopt of om elkaar heen gedraaid. Dit komt omdat wolvezels van nature niet zo lang zijn om er een draad mee te vormen. Doordat deze in elkaar gedraaid worden zijn ze kwetsbaarder. Wanneer er iets langs de wollen trui schuurt raken de wolvezels beschadigd en los. Ze gaan pillen of veroorzaken pluisjes op de kleding. Deze pluisjes zitten vast en zijn er niet vanaf te kloppen.

Niet alle stoffen pillen even snel. Wol heeft die eigenschap, maar acryl ook. Dit is een namaakwol dat lekker zacht aanvoelt. Het hangt ook niet van de kwaliteit van kleding af of een kledingstuk gaat pillen, maar van de stof. Volle stoffen hebben dit eerder.

Ook polyester en viscose heeft deze eigenschap. Er ontstaan harde bolletjes bovenop de kleding, ook wel pluisjes genoemd. Deze voelen vaak anders aan dan de pluisjes op wollen kleding, die zachter aanvoelen. Pillen ontstaat het vaakst in de wasmachine doordat de kleding tegen andere kleding en de wastrommel aan schuurt. Uw kleding kan mooi in de wasmachine ingaan en met pluisjes er weer uitkomen.

 

Pillen voorkomen
U kunt pillen grotendeels voorkomen door het wasprogramma aan te passen op de stof. Zo moet wol op een speciaal programma gewassen worden of nog beter: met de hand. Echte wol mag sowieso niet de wasmachine in. Controleert u het etiket altijd. Staat er een wastobbe met een handje erin? Dan moet het kledingstuk zeker op de hand gewassen worden. Belangrijk is om het juiste wasmiddel te gebruiken. Voor wollen kleding zijn er aparte wolwasmiddelen verkrijgbaar. Giet wasmiddelen ook nooit rechtstreeks op de kleding. Is uw kleding erg gevoelig voor pillen? Dan kunt u dit wassen in een waszak. Hierdoor schuurt de kleding minder tegen andere kleding en de wastrommel aan. Spijkerbroeken en kleding met ritsen of versiersels wast u liever niet samen met kleding dat snel pluist. Ook dat is een oorzaak en moet vermeden worden. Gevoelige kleding moet kort gecentrifugeerd worden.

Pillen: pluisjes verwijderen
U kunt de pluisjes niet met de hand wegvegen van de trui. Ze voelen hard of zacht aan afhankelijk van het materiaal. Wanneer de pluisjes er al langer zitten dan hangen ze een beetje losser doordat de draad dunner wordt. Pluisjes die ontstaan zijn door pillen kunnen verwijderd worden door een pluizentondeuse te gebruiken. Deze is verkrijgbaar in de huishoudspeciaalzaak. Door deze tondeuse over de trui te bewegen worden de pluisjes als het ware eraf geschoren. Het beschermende kapje zorgt ervoor dat de trui niet beschadigd. Ook kunt u een gewoon scheermesje voor dit karweitje gebruiken. Leg de trui vlak op tafel en scheer voorzichtig over de trui heen. De harde bolletjes zijn vaak lastiger te verwijderen dan de zachte. Soms is een schaartje nodig om de grotere te verwijderen. Echte wol zal niet snel opnieuw pillen terwijl andere stoffen die neiging wel hebben.

Losse pluisjes op de was 
De was kan ook pluisjes bevatten die loszitten. Deze zijn er met de hand af te vegen, Van sommige stoffen veegt u de pluisjes veel gemakkelijker weg dan van andere stoffen. Zijde en fluweel trekt stof aan en pluisjes zijn hier zeer moeilijk van te verwijderen. Dit geldt ook voor statische stoffen als wol, fleece, acryl en nylon. Spijkerstof, linnen en katoen is minder statisch en trekt ook bijna geen stof aan. Bovendien zijn losse pluisjes hier vrij eenvoudig vanaf te vegen.

 

Kleding die vezels loslaten
Sommige kleding of textiel laat gemakkelijk vezels los, vooral tijdens de eerste p[aar keer wassen. Dit is bijvoorbeeld het geval met badstof zoals handdoeken. Wanneer deze de eerste paar keer met andere kleding gewassen wordt zult u merken dat de kleding onder de vezels zitten. Was daarom dit soort stoffen de eerste paar keren apart.

Statische kleding apart wassen
Statische kleding waaronder wol, acryl, nylon of fleece kan beter apart gewassen worden omdat ze al het stof aantrekken dat ze maar kunnen vinden. Nog beter is om gebruik te maken van een dichte waszak zodat stofjes en pluisjes niet bij de kleding kunnen komen. Kleding wordt minder statisch wanneer het wordt gespoeld met wasverzachter. Dit geldt niet voor wollen kleding of zijde: deze mogen niet met wasverzachter gespoeld worden omdat de vezels hier kapot van kunnen gaan.

Donkere kleding ook apart wassen
Vooral zwarte kleding heeft de neiging om pluisjes aan te trekken. Nou ligt dit natuurlijk niet aan de kleur maar aan het feit dat op zwart alles beter zichtbaar is. Donkere kleding kan het beste apart gewassen worden. Dit voorkomt ook nog eens het doorlopen van kleuren of het verkleuren van andere kleding. Door wat azijn aan het waswater toe te voegen blijven kleuren ook langer mooi.

Broekzakken leeghalen
Heeft u wel eens gewassen met een papieren zakdoekje? Dit geeft ontzettend veel pluisjes op alle kleding. Haal broekzakken daarom leeg voordat u gaat wassen. Vraag aan medebewoners om dit zelf te dolen maar controleer hier wel op. Wanneer er eenmaal witte pluisjes van een papieren zakdoekje op kleding zit is opnieuw wassen vaak de enigste oplossing.

Was kleding nooit samen met textiel van dieren
Hie schoon textiel van dieren ook lijkt, er zitten toch altijd haren op. Denk hierbij aan handdoeken of dekens die u voor uw hond, kat, konijn of ander huisdier gebruikt. Maar ook paardrijkleding zit vol paardenhaar. In de was kan dit haar pluisjes gaan vormen en op andere kleding terecht komen. Was daarom de dierenwas altijd apart. Klopt de was vooraf goed uit, stop het in de wasmachine en hang het na het wassen buiten op, of stop het in de droger. Maak de wasmachine goed schoon na een dierenwas. Vaak zitten er nog haren in de trommel of tussen de rubbers. U kunt de wasmachine ook eerst een onderhoudswas laten draaien: leeg en op de hoogte temperatuur.

Rubbers controleren
Soms zit er een stukje van een papieren zakdoekje of iets anders dat pluis afgeeft tussen de rubbers van de wasmachine. Controleert u dit regelmatig en maak de rubbers ook iedere keer schoon. Achtergebleven pluisjes kunnen een volgende was weer bevuilen. Zo voorkomt u voor een gedeelte pluisjes in de was.

Vitrage of panty mee wassen
Heeft u erg veel last van pluisjes tijdens het wassen? Was dan een oud stuk vitrage mee. Pluisjes worden hierdoor aangetrokken en blijven hierin hangen. Uw was is dan zeker meer pluisvrij. Ook panty’s of microvezeldoekjes hebben deze eigenschap en trekken pluisjes naar zich toe.

Anti pluis wasmachine bal
De anti pluis wasmachine bal heeft een speciaal oppervlak en neemt daarbij pluisjes en haren op. Hierdoor blijft de was vrijwel vrij van pluisjes. Bovendien blijven ook de wasmachine en de afvoer langer schoon. De ballen zijn beperkt herbruikbaar en moeten steeds weer schoongemaakt worden voordat ze opnieuw gebruikt worden.

Pluisjes verwijderen met behulp van de droger
De droger is niet alleen een handig hulpmiddel om de was snel droog te krijgen, het zorgt ook nog eens voor een zachte was. Daarnaast verwijderd de droger hele handig alle pluisjes en haren uit kleding. Wanneer u het filter van de droger na het programma leeghaalt ziet u hoeveel stofjes en pluisjes er uit de kleding gehaald is. Niet alle kleding mag de droger in. Kijkt u altijd goed op het etiket in de kleding of dit in de droger mag, en op welke temperatuur. Kleding waarvan pluisjes gemakkelijk verwijderd kunnen worden kan ook buiten opgehangen worden. De wind zal de pluisjes wegblazen. Klop de kleding voor en na het ophangen goed uit.

Kledingroller of fluwelen borstel
In de huishoudspeciaalzaak kunt u een kledingroller of fluwelen borstel krijgen. De fluwelen borstel kan maar naar één kant gestreken worden, alleen dan verwijdert u pluisjes. De borstel wordt schoongemaakt door tegen de richting in te strijken, bijvoorbeeld met een oude doek. Doe dit niet op de kleding zelf omdat de pluisjes dan weer op de kleding zitten. Een kledingroller bestaat uit een kleverig oppervlak dat over de kleding gerold wordt. De kleverige laag is te verwijderen wanneer deze vol is. Gebruik de kledingroller liever niet op delicate stoffen als zinde of wol. U kunt hiermee de vezels kapot trekken. Sommige mensen gebruiken plakband om pluisjes te verwijderen. Dit werkt hetzelfde als de kledingroller, alleen kost dit meer tijd.

 

No more articles