overhemd zonder boord

Overhemd zonder boord een must in uw kledingkast

Iedere dag is weer anders en brengt nieuwe activiteiten en uitdagingen met zich mee. Als man van nu zorgt u ervoor dat uw outfit op alles is berekend, zodat u overal en altijd goed voor de dag kunt komen. Als u uw kleding koopt in de webshop van dit jaar weet u zeker dat u nooit misgrijpt als u ’s ochtends voor uw kledingkast staat. Bij ons vindt u kleding in alle soorten en maten, passend bij iedere gelegenheid. Een van de items die een echte aanwinst kunnen zijn voor uw garderobe is het overhemd zonder boord. In dit artikel leest u meer over het klassieke overhemd voor heren in het algemeen en het overhemd zonder boord in het bijzonder.

Onmisbare klassieker in uw kledingkast
Een overhemd is een klassiek kledingstuk voor het bovenlichaam dat met name door mannen wordt gedragen. Overigens dragen ook vrouwen een dergelijk kledingstuk, maar dan wordt eerder de benaming ‘bloes’ (of ‘blouse’) gebruikt. De naam overhemd duidt op de tijd dat vrijwel alle mannen een hemd droegen en over dit hemd (dat we tegenwoordig voor de duidelijkheid vaak onderhemd noemen) kwam dan het overhemd. Veel mensen associëren het dragen van een overhemd met het dragen van een pak of een kostuum. Hiermee heeft men echter een te beperkt beeld van het overhemd als kledingstuk. Overhemden zijn er immers in ontelbaar veel verschillende uitvoeringen en hoeven zeker niet alleen onder een pak gedragen te worden.

Ook prima te dragen zonder kostuum
De collectie van dit jaar maakt meteen al duidelijk dat overhemden meer zijn dan alleen een noodzakelijke toevoeging als u een pak draagt. De Engelsen maken in hun taal wat dit betreft wel een handig onderscheid. Zo noemen zij een meer casual overhemd, dat op zichzelf (dus zonder pak) gedragen kan worden eenvoudigweg een ‘shirt’. Voor de exemplaren die wel bedoeld zijn om te dragen bij een kostuum en met een stropdas gebruiken ze de term ‘dress shirt’. Of u nu een ‘dress shirt’ zoekt of een gewoon overhemd, de keuze is indrukwekkend. Het zal sterk afhangen van de omstandigheden voor welke uitvoering u kiest. Een formele omgeving waarin u een pak draagt, vraagt om een ander overhemd dan een informeel etentje met vrienden in een restaurant. Als man van de wereld zorgt u uiteraard dat u zich op iedere situatie kunt kleden.

Boorden in soorten en maten
Een belangrijk onderdeel van het overhemd is de kraag, ook wel boord genoemd. Er zijn verschillende soorten boorden. Vandaag de dag kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen, maar tot de Tweede Wereldoorlog droegen mannen losse boorden boven hun overhemden. Tegenwoordig kennen we nog uitsluitend de varianten met een vaste boord of kraag. Maar ook in deze uitvoering is nog altijd veel variatie mogelijk. De meest voorkomende boord is de Franse boord. Dit is de klassieke versie die ook het meest gedragen wordt samen met een kostuum en een stropdas. Een overhemd met een Franse boord is een ‘veilige’ keuze voor een formele gelegenheid. Wilt u verzorgd voor de dag komen, bijvoorbeeld tijdens een zakelijke bijeenkomst, een feestelijke situatie als een bruiloft of tijdens de feestdagen, dan zit u met deze klassieker onder de overhemden altijd goed.

Geschikt voor iedere gelegenheid
Naast de traditionele Franse boord kennen we ook de zogeheten ‘button down’-boord. Bij deze boord worden de punten van de kraag met knoopjes vastgezet op de voorkant van het shirt. Dit overhemd wordt over het algemeen gezien als een wat minder formele versie van de klassieke variant. Bij de Italiaanse boord staan de kraagpunten wat wijder uit elkaar, waardoor dit shirt te dragen is met bredere stropdassen. Ook zijn er nog overhemden in de wit-boorduitvoering; deze zijn met name in Amerika populair, al worden ze ook in Nederland wel gedragen. Het gaat hierbij om shirts waarbij het boord, in tegenstelling tot de rest van het kledingstuk, wit is. Tot slot mag ook de ‘vadermoordenaar’ niet onvermeld blijven. Onder deze fascinerende noemer gaat het overhemd schuil dat gedragen wordt bij een smoking.

Kies eens voor iets anders
U ziet dat er overhemden zijn voor iedere gelegenheid en smaak. Maar soms wilt u toch liefst nog iets dat net iets anders is dan anders. Iets minder voorspelbaar en traditioneel. In dat geval zou u ook eens kunnen kiezen voor een overhemd zónder boord. Hiermee onderscheidt u zich beslist van de ‘massa’. Een overhemd zonder boord heeft geen duidelijke kraag, maar hooguit een opstaand randje rondom de halslijn. Het zijn shirts die in een casual setting gedragen kunnen worden en die de drager een zekere nonchalante ‘look’ geven. Tegelijkertijd brengt het dragen van een overhemd, met of zonder boord, wel een zekere stijlvolheid met zich mee en is een overhemd zonder boord toch net weer iets formeler dan een gewoon t-shirt.

Combineren op veel manieren
Een overhemd zonder boord is op veel manieren te combineren en vormt in die zin een echte toevoeging op uw garderobe. U kunt denken aan combinaties met een lichte pantalon en eventueel een casual colbert, maar een boordloos overhemd gaat ook uitstekend samen met uw favoriete jeans. In alle gevallen kiest u met dit overhemd voor een klassieker in een trendy uitvoering, waar u zich zeker prettig in zult voelen. Een dergelijke kledingkeuze doet het ook goed tijdens feestelijke gelegenheden waar het klassieke overhemd met pak niet vereist is. Natuurlijk is het net als bij alle andere kledingstukken wel van belang dat u bij de aankoop van een overhemd zonder boord rekening houdt met de kleuren die het beste bij u passen. Een boordloos shirt in een flatterende kleur geeft u een vitale uitstraling én een nonchalante, eigentijdse ‘look’.

Stoere werklieden
Het overhemd zonder boord doet ook een beetje denken aan de lang vervlogen tijd dat werklieden overhemden zonder kraag (boezeroens) droegen. Waarschijnlijk is het dit aspect waardoor een kraagloos overhemd u als drager ook een wat stoere uitstraling geeft. Als het betreffende shirt is gemaakt van mooie stoffen als een goede katoen, of bijvoorbeeld hennep, geeft dat een aantrekkelijke aanblik, juist omdat er een bepaald contrast is tussen de stoere uitvoering en het kwalitatief hoogwaardige materiaal. Natuurlijk bestaat uw outfit uit meer dan alleen een overhemd en maakt u pas echt goede sier als alles in uw kledingstijl ‘klopt’. Door de kledingstukken uit uw kast handig te combineren, creëert u iedere dag weer de gewenste stijl.

Doe nieuwe inspiratie op in onze webshop
Kunt u wel wat inspiratie gebruiken om uw garderobe up-to-date te houden? Neem dan vooral even de tijd om rond te kijken on onze webshop. dit jaar staat voor kleding voor iedere man, dus ook u vindt in onze online winkel altijd iets van uw gading. Of het nu een overhemd met of zonder boord is, een kledingstuk dat past bij uw overhemd of een compleet nieuwe outfit, bij dit jaar zit u voor uw kleding altijd goed!

No more articles