Olievlekken uit kleding verwijderen

Olie uit kleding halen
Een van de meest hardnekkige vlekken in kleding is die van olie. Dit is vaak zeer lastig te verwijderen en veel mensen gooien kleding met olievlekken dan ook weg. Toch is dit niet altijd nodig en is olie wel degelijk te verwijderen. Weet u al hoe olievlekken eruit gaan?

Verschillende soorten olie
Aardolie is de meest bekende olie. Dit ontstaat uit dierlijk en plantaardig materiaal en kent vele toepassingen. Zo wordt aardolie verwerkt in benzine en diesel als brandstof. Maar ook als stookolie en als gas voor huishoudelijk gebruik en als smeerolie. Daarnaast wordt het verwerkt in bitumen en dient het als grondstof voor onder andere medicijnen. Wanneer u olie op uw kleding krijgt heeft u waarschijnlijk te maken gekregen met smeerolie of een brandstof als benzine. Dit geeft erg vieze plekken.

Een andere vorm van olie die op de kleding kan ontstaan is de plantaardige olie die we tijdens het koken gebruiken. We bedoelen hiermee slaolie, olijfolie, notenolie en andere soorten olie. Maar ook gebruiken we olie voor huishoudelijke klusjes zoals het boenen van de vloer of houten meubels. Hier gaat het om meubelolie en vloerolie. Ook deze producten geven vieze en vooral vette vlekken op kleding.

 

Verse vlekken direct verwijderen
Wanneer er een olievlek op kleding ontstaat moet deze direct verwijderd worden. Om te beginnen is het belangrijk de olie en het vet uit de stof te deppen. Dit kan met keukenpapier of toiletpapier gedaan worden. Dit absorbeert het vet goed. Wrijf nooit over de vlek, hiermee wordt de olie alleen maar verspreid en in de vezels geduwd. Alleen erop leggen is al voldoende. Is de vlek erg groot dan is het verstandig de keukenrol of toiletpapier tussendoor te vervangen. Let er ook op dat keukenpapier aan twee kanten van het textiel wordt gelegd, omdat de olie door de kledinglaag heen gaat. Neemt het papier geen vet meer op? Dan kan het papier eraf. Het grootste gedeelte vet is van de kleding af.

Talkpoeder op de vlek strooien
Een andere methode is het strooien van talkpoeder op de vlek. Talkpoeder zuigt het vet op waardoor de vezels in de kleding weer schoon worden. Talkpoeder moet gedurende 20 tot 30 minuten inwerken. Daarna wordt het overtollige poeder eraf geborsteld. Talkpoeder is verkrijgbaar bij de apotheek, in de supermarkt of bij de drogist.

Wasbenzine gebruiken
Er wordt wel eens geadviseerd om de vlek met wasbenzine te deppen. Dit is mogelijk, maar met kleding moet men voorzichtig te werk gaan. Vooral delicate stoffen kunnen hier beter niet mee behandeld worden. Ook merkkleding is te kostbaar om te deppen met wasbenzine. Overigens kunnen (oude) werkkleding hier best wel mee behandeld worden: deze zitten vaak toch al onder het smeer of olievlekken. Vaak wordt er ook wel gebruik gemaakt van terpentine. Ook hiervoor geldt weer: niet gebruiken op kostbare kleding of delicate stoffen.

 

Garage-zeep of dreumex
Heeft u garage-zeep in huis? Hiermee zijn smeer-en olievlekken ook te verwijderen. Garage-zeep moet direct op de vlek worden aangebracht. De vlek wordt eerst vochtig gemaakt met wat water waarna de zeep erop mag. De zeep kan een nacht intrekken, waarna het kledingstuk de volgende dag de wasmachine in kan. Was de kleding op het normale programma volgens het wasadvies.

Afwasmiddel aanbrengen
Voordat de kleding gewassen wordt is het belangrijk om afwasmiddel op de vlek aan te brengen. Afwasmiddel breekt vet en olie af. Het maakt hierbij niet uit welk merk afwasmiddel gebruikt wordt. Belangrijk is dat het rechtstreeks op de vlek wordt aangebracht. Niet inwrijven. Door te wrijven kan de olie verspreid worden. Deppen mag wel. Afwasmiddel hoeft niet eerst in te trekken, het kledingstuk kan direct de wasmachine in.

Vanisch tegen vlekken
Met de Vanisch Oxi Actio Gel kunnen olie-en vetvlekken uit kleding verwijderd worden. Dit merk is bekend bij grote en klein huishoudens en belooft de ergste vlekken te verwijderen. De gel wordt op de olievlek aangebracht en moet gedurende 5 minuten inwerken. Daarna kan het kledingstuk de wasmachine in. Wanneer de vlek erg groot is dan is het beter om Vanisch op te lossen in warm water, maar nooit heter dan het voorgeschreven wasadvies. Het kledingstuk wordt in deze oplossing ondergedompeld. Gekleurde was blijft hooguit 1 uur hierin zitten. Witte was mag langer weken, gedurende maximaal 6 uren. Vervolgens kan het kledingstuk de wasmachine in of uitgespoeld en gedroogd worden. Gebruik dit middel niet op zijde, wol of leder.

Wassen op normaal programma
Vervolgens is het zaak om de kleding op normaal programma te wassen. Sommige menen dat het beter is om het kledingstuk heter te wassen dan gebruikelijk maar met te heet wassen kan kleding gaan krimpen of vezels kunnen kapot gaan. Heeft u merkkleding van dit jaar? Wees nier dan extra zuinig op en was deze volgens het etiket in de kleding. Het wasadvies geeft de exacte wastemperatuur aan. Dit is herkenbaar door het pictogram van een wastobbe maar daarin een cijfer. Staat er 30 in de wastobbe? Dan mag het kledingstuk niet heter dan 30 graden gewassen worden. Ditzelfde geldt wanneer er 40 of 60 in de tobbe staat.

Handwas doen
Let op met kledingstukken waarop staat dat deze alleen met de hand gewassen mogen worden. Dit advies blijft ook van kracht wanneer zich olievlekken in de betreffende kleding bevindt. Stoffen als wol, zijde en kasjmier mogen vaak alleen met de hand gewassen worden.
Dit staat ook altijd op het etiket vermeldt. Staat er dat het kledingstuk toch in de wasmachine mag? Waarschijnlijk bestaat het kledingstuk dan uit andere stoffen of een mengeling van stoffen. Gebruik voor handwas altijd een badthermometer om te controleren of het water niet te warm is. Vooral wol heeft de neiging om sterk te krimpen wanneer het water te warm is. Gebruik voor delicate stoffen altijd een fijnwasmiddel of een wolwasmiddel. Los dit in het water op en giet het nooit rechtstreeks op het wasgoed. Laat kleding niet weken maar beweeg de kleding regelmatig en keer om. Na maximaal een uur kan de kleding uit de handwas.

Niet strijken wanneer de vlek er nog inzit
Zit de vlek ondanks alle behandeling nog steeds in de kleding? Strijk het kledingstuk dan niet. Door het strijken wordt de olievlek als het ware gefixeerd en is dan nog moeilijker te verwijderen. U kunt het beste eens contact opnemen met een stomerij, misschien lukt het hun om de olievlek er alsnog uit te krijgen.

Olievlekken voorkomen
Voorkom dat olievlekken uw mooie kleding verpesten. Kook altijd met een schort voor, bij voorkeur een schort tot de knieƫn of langer. Knoeit u veel tijdens het eten? U mag gerust een doek of slab voorbinden, of een servet. Ook kunt u dit op schoot leggen. Voer klusjes altijd in oude kleding uit, kleding die vies mag worden. Uw mooie merkkleding gaat u toch niet laten verpesten? Moet u op uw werk vaak klusjes uitvoeren waarbij olie gebruikt wordt, of waarbij u in aanraking kunt komen met olie? Vraag uw werkgever om beschermende kleding of regel dit zelf. Kijkt u uit met het sleutelen aan de fietsketting. Hier komt vaak veel smeerolie vanaf.

dit jaar; het merk waar u trots op bent
Heeft u kleding van dit jaar? Ben t u er bekend mee of overweegt u dit merk aan te schaffen? M.O.A.N. biedt uitstekende en modieuze kleding voor de moderne man van nu. Onze trots mag ook uw trots zijn, en met deze kleding mag iedere man gezien worden. Bekijkt u in de webshop de uitgebreide collectie en bestel voor uzelf of een man die dit merk verdient. Olievlekken in kleding van dit jaar? Met bovenstaande tips verwijderd u ze weer snel.

No more articles