noorse vesten heren

De Noorse trui; een moderne klassieker

De Noorse trui is met recht een klassieker. Van de fijnste geverfde wol werden de truien met hun vaak uitgesproken motieven van oudsher in Noorwegen geproduceerd. Kenmerkend voor deze truien zijn de stoere kleuren en het prachtige materiaal. Veelgebruikte kleuren zijn natuurlijk wit en zwart, vaak met een accentkleur. Er zijn echter ook veel bontere exemplaren te vinden waarin rood, blauw of groen verwerkt is.

Het is niet helemaal duidelijk of het Noorse breiwerk oorspronkelijk uit Noorwegen komt, of dat deze traditie uit Denemarkten is overgewaaid. Wel zijn er al stukjes breiwerk in Noorse graven gevonden die zo ver teruggaan als 1500 na Christus. Heel anders dan nu werd breien in die tijd in Noorwegen geassocieerd met dieven en sociaal zwakkeren. Rond 1600 werd deze ambacht gelukkig breder geaccepteerd en begon er een rijke traditie van Noors breiwerk. Sindsdien is deze trui al eeuwenlang een klassieker. Recent is de Noorste trui helaas een tijd lang een beetje weggeweest uit het modebeeld, maar gelukkig is deze prachtige klassieker weer helemaal terug en helemaal van nu!

In combinatie met een spijkerbroek en een paar stoere laarzen heeft de gedesigneerde gebreide trui een stoere uitstraling. Als u durft kunt u er zelfs een houthakkersblouse onder dragen voor een extra rustieke look. Wilt u het liever iets degelijker houden? Kies dan voor een trui in wat kalmere kleuren en met een minder uitgesproken design op een overhemd, of gewoon over een T-shirt. Op een spijkerbroek oogt de trui dan lekker casual, maar de kwaliteit van het materiaal spreekt natuurlijk altijd voor zich.

Een tijd lang werd de Noorse trui bijna uitsluitend geassocieerd met het buitenleven. Hij werd veel gedragen op skivakanties en wandelingen door Scandinavische berglandschappen. Uiteraard is het voor deze gelegenheden nog steeds de uitgelezen trui. Niet alleen de stijl past geweldig in een natuurlijke omgeving, maar ook het materiaal bied een enorm comfort en veel warmte.

Omdat de Noorse truien van wol zijn gemaakt bieden ze een aantal belangrijke voordelen. Zo raakt wol niet snel uit zijn vorm en kreukt het vrijwel nooit, ideaal dus om mee te nemen in een koffer. Een gebreide wollen trui is daarnaast erg duurzaam omdat hij bijzonder moeilijk te scheuren is. Mocht er onverhoopt eens een steekje uit de trui steken dan is dat eenvoudig te verhelpen door het lusje aan de achterkant van de trui wat terug te trekken.

Ook heeft wol een zelfreinigende werking, geurtjes zullen er niet snel in blijven hangen, waardoor u de trui ook bij een hoger activiteitsniveau goed kunt dragen. Vocht wordt tevens door de wol opgenomen en weer uitgestoten, waardoor u zich gedurende de hele dag lekker fris blijft voelen. Doordat wol zo zelfreinigend is, is het bijna niet nodig om uw trui te wassen. Door de trui goed te laten luchten verdwijnen de meeste geurtjes vanzelf. Ook verdampt dan het vocht dat de trui eventueel door de dag heen op heeft genomen. Mocht uw dag in het bos bij een kampvuurtje eindigen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken, omdat wol bijzonder brandvertragend werkt.

Het belangrijkste voordeel van wol is echter misschien wel dat het u een geweldige isolatie biedt. Wol is van zichzelf een vrij luchtig materiaal, dat wil zeggen dat er tussen de vezels van de wol en de gebreide steken vrij veel lucht zit. Deze lucht zorgt ervoor dat een wollen trui u in de kou veel warmte biedt, maar u in de zomer juist helpt koel te blijven. Het is dus niet voor niets dat gebreide wollen truien en vesten, ondanks alle innovaties op het gebied van materiaal, nog steeds een belangrijk deel van de moderne garderobe vormen.

Tegenwoordig is de Noorse trui echter niet alleen onderdeel meer van een outdoor outfit. In het straatbeeld zien we de afgelopen jaren steeds meer grover gebreide truien verschijnen met prachtige motieven. Omdat de motieven zo grafisch zijn is een Noorse trui ook prima te combineren met een modernere outfit.

Bij het combineren van een Noorse trui of vest gaat het vooral om kleurstellingen. De klassieke donkerblauwe of zwarte varianten, eventueel met een accentkleur laten zich het makkelijkst combineren. Draagt u deze op een bruine, zwarte of blauwe pantalon, al dan niet met een blouse dan levert dat een casual maar toch geklede look op. In combinatie met een paar stoere boots wordt de uitstraling wat ruiger en landelijker.

Ook op de catwalk zien we de Noorse trui tegenwoordig vaak langskomen. Hier mogen de kleuren echter feller en de prints uitgesprokener. In de laatste jaren zijn veel belangrijke modehuizen met Noorse prints en designs gekomen. Om op deze trend in te spelen kiest u dus een fellere en wat meer uitgesproken kleur en print. U kunt deze op een spijkerbroek dragen, of natuurlijk op een gekleurde pantalon. Een donkere kleur zal de outfit dan rustiger maken, maar als u durft kunt u natuurlijk ook een fellere kleur dragen. In combinatie met een mooie sneaker ontstaat dan een stoere, uitgesproken maar bijzonder modieuze outfit. Kiest u voor een klassiekere schoen, dan oogt u stijlvol en hip.

Ook belangrijk voor het karakter van een Noorse trui is de neklijn. Traditioneel was deze vaak rond en hoogsluitend. Tegenwoordig zien we een veelheid aan neklijnen de revue passeren. Een V-nek zorgt voor een wat hippere, casual uitstraling. De Noorse coltrui zien we ook steeds meer in het modebeeld. Gelukkig niet meer met een strakke kriebelige col, maar een wat lossere variant met een chique uitstraling. Deze laat zich heel modieus combineren met een spijkerbroek en sneakers, maar kan ook gerust op een geklede pantalon, zoals u op de catwalk veel voorbij ziet komen.

Nieuw is dat de Noorse trui niet alleen meer een casual item is. Voor een galafeest kunt u misschien nog steeds beter een andere keuze maken, maar een wat minder formele gelegenheid waarbij u gekleed voor de dag wilt komen behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. In dat geval draagt u bijvoorbeeld een klassiek wit overhemd met das en combineert u de trui met een klassieke pantalon en een verzorgde schoen. Als het wat minder formeel mag kunt u hier ook weer gaan voor een nette sneaker. Om de outfit dan iets minder casual te maken draagt u wel weer een pantalon in plaats van een spijkerbroek.

Naast een trui kunt u natuurlijk ook voor een vest kiezen. Omdat u dan de keuze kunt maken of u het vest open of dicht draagt is er een groot scala aan looks mogelijk. Open staat het vest mooi op een T-shirt, al dan niet met print. Dicht heeft het een wat klassiekere uitstraling en combineert het heel mooi met een blouse. Doordat het vest open en dicht kan is het tevens nog makkelijker het vest van binnen naar buiten en andersom te dragen.

Hoewel de associatie met winterse taferelen en Noorse truien om de hoek ligt, kunt u een Noorse trui dus het hele jaar door dragen. In de winter biedt hij de hele dag een aangename warmte, In het voorjaar en de herfst is het materiaal op zachtere dagen ook zeker voldoende om u aangenaam warm te houden. Heerlijk als u buiten actief bent, en al zin heeft om de winterjas nog even in de kast te laten hangen. Ook op de wat koelere zomeravonden is een Noorse trui makkelijk over de rest van uw dagelijkse outfit te dragen als de temperaturen beginnen te dalen.

Draagt u uw Noorse trui of vest ook op de wat warmere dagen graag de hele dag door dan kunt u natuurlijk altijd voor een dunner materiaal gaan. Een dunne en luchtige wolsoort is eigenlijk op alle dagen comfortabel en stijlvol. Door de isolerende werking is een Noorse trui namelijk al snel warm genoeg om in naar buiten te gaan, maar draagt u hem binnen ook, zonder het te warm te krijgen. Een Noorse trui is dus eigenlijk op elk moment en in welke weersomstandigheden dan ook een prima aanvulling op uw garderobe.

Hoewel u vroeger naar Noorwegen moest om op jacht te gaan naar een Noorse trui bestelt u deze tegenwoordig snel en makkelijk online. Bij dit jaar vind u voor welke gelegenheid dan ook een vest of trui die bij u past. Als webwinkel staan wij voor betrouwbaarheid, kwalitatief hoogstaande producten en een goede service. In onze webshop vind u een groot scala aan Noorse truien voor elke gelegenheid. We nodigen u daarom graag in onze webshop uit om u te laten inspireren op het gebied van mode en stijl.

 

No more articles