kleuren combineren kleding

Perfecte kleurcombinaties

De tijd dat moeder de vrouw ’s morgens de kleren van haar man klaar legde ligt gelukkig alweer ver achter ons. Toch is kleding voor sommige mannen nog steeds een heikel punt. Zeker als het gaat om het combineren van kleuren en kledingstukken zijn mannen nog wel eens onzeker. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om goede combinaties te vinden.

Het prettige van de hedendaagse mode is dat er veel mag en weinig moet. In het verleden werd er gebruik gemaakt van strikte regels, zoals de regel dat het uit den boze was om de kleuren zwart en bruin te combineren. Die strenge moderegels zijn gelukkig wat vervaagd. Het draait nu vooral om het laten zien van de eigen identiteit. Het is niet langer nodig om op te gaan in de grijze massa. De man van vandaag mag gezien worden. Het hebben van een eigen stijl is een grote plus. Daarbij speelt kleurgebruik uiteraard een grote rol.

Hoewel er weinig regels meer zijn, zijn er wel een paar handige handvatten die gebruikt kunnen worden bij het combineren van kleuren. Houdt u van een praktische aanpak? Dan kan het gebruiken van een kleurenwiel een handig hulpmiddel zijn. In een kleurenwiel staan de drie primaire kleuren (groen, blauw en rood), met daaromheen alle kleuren die kunnen ontstaan door de verschillende primaire kleuren met elkaar te vermengen. Hieruit ontstaan de secundaire en tertiaire kleuren. Kiest u bijvoorbeeld voor een rode trui? Dan kunt u in het kleurenwiel bekijken welke kleuren in verbinding staan met rood. Dat zijn de kleuren die u veilig kunt combineren met de trui. Zo weet u zeker dat u de plank niet misslaat. Voorbeelden van het kleurenwiel kunt u simpel vinden op internet.

Durft u het kleurenwiel los te laten en zelf te gaan combineren? Dan is het goed om te weten dat er een aantal kleuren zijn die bijna overal bij passen. Dit zijn de neutrale kleuren bruin, zwart, wit en grijs. Op een grijze broek past dus in principe een overhemd in iedere willekeurige kleur. Om op te vallen kunt u ervoor kiezen te combineren met een felle kleur, zoals hardroze of knalgroen. Voor een formelere gelegenheid kunt u het beste kiezen voor een tweede rustige kleur. Pastelkleuren kunnen in zo’n geval erg mooi zijn, omdat deze een accent geven zonder te overdrijven.

Bij het combineren van kleuren is er nog iets anders waar op gelet moet worden. Hoe een bepaalde combinatie uitpakt hangt namelijk ook sterk af van de huidskleur van de drager van de kleding. Kleuren die bij de een goed staan, kunnen de ander een fletse uitstraling geven. Dit is afhankelijk van de ondertonen die in de huidskleur zitten. Het kan lastig zijn om te bepalen welke ondertonen uw huid heeft. Het is vaak makkelijker om uit te gaan van de kleuren die u goed staan. Staan groen en blauw u goed? Dan heeft uw huid een koele ondertoon. De kans is groot dat de kleuren paars en roze u ook goed staan. Staan de kleuren rood en geel u goed? Dan heeft uw huid waarschijnlijk een warme ondertoon. U kunt dan ook veilig kiezen voor bijvoorbeeld beige en bruin. Daarbij geldt dat u koele kleuren veilig kunt combineren met andere koele kleuren en warme kleuren met warme.

Bent u op zoek naar inspiratie op het gebied van kleurgebruik? In de webshop van dit jaar vindt u een uitgebreide collectie kleding in verschillende kleurstellingen. Wilt u uw huidige kledingcollectie uitbreiden met wat meer kleur? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

 

No more articles