kleding wassen tips

Kleding wassen tips

Als je eenmaal mooie kleding gekocht hebt bij dit jaar dan wil je er natuurlijk ook heel lang plezier van hebben. Dan is het natuurlijk goed als je je even verdiept in het schoonmaken van de kleding. Want kleding wassen is nog niet zo eenvoudig! Je moet namelijk rekening houden met het materiaal waar het van gemaakt is en de kleur dat je kledingstuk heeft. Gelukkig maakt de fabrikant het je vaak makkelijk door een label in het kledingstuk te naaien waar deze informatie op staat. Erg handig, want hoewel je de kleuren wel herkent zie je vaak niet welk materiaal stof of welke combinatie van materialen er gebruikt is. En hoewel je met deze informatie al een heel eind komt, ben je er nog niet. Want wat betekent het nou precies en wat doe ik dan bijvoorbeeld met de wasmachine. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Ten eerste is het handig om in je washok kleding op kleur te sorteren. Want hoewel het voor zich spreekt dat witte kleding verkleurt als je er een rode sok bij doet, komt het toch te vaak voor dat zo’n sok verdwaalt is. Maak dus een stapel wit, een stapel bont en een stapel zwarte was. Bij de stapel wit kun je ook alle crème, beige en pastel was doen. Zwart spreekt voor zich en bont is dan alles wat over blijft. Heb je veel rode was, overweeg dan om deze apart te wassen zodat je zeker weet dat deze niets aan kleur af kunnen geven.

Vervolgens ga je kijken wat de labels je te vertellen hebben. Je gaat nu dus sorteren op de maximale toegestane temperatuur. Hiervoor kun je kijken naar de wassymbolen op het label of naar het materiaal waarvan het kleedstuk gemaakt is. In het eerste geval is het makkelijk, gewoon alles met hetzelfde symbool op dezelfde stapel leggen. Is er geen label meer te vinden, dan moet je echter naar het materiaal kijken. Het kan dan ook zo zijn dat een kledingstuk ook uit meerdere materialen kan bestaan. In dat laatste geval moet je altijd kiezen voor de laagste wasoptie. Even in het kort, wol, zijde en lycra kun je het best op de hand wassen of het handwas/wolwas programma kiezen op je machine als die dat heeft. En katoen, satijn en polyester niet hoger dan 40 graden wassen. Maar producten die erg vies worden, zoals ondergoed, sokken, handdoeken, poetsdoeken, keukendoeken en bedlakens kun je het beste zo hoog mogelijk wassen om bacteriën te doden. Jeans was je hoe dan ook apart van alle andere was op maximaal 40 graden! En mocht je kleding hebben dat niet in de machine mag en ook niet met de hand dan zul je deze dus naar de stomerij moeten brengen. Zij weten daar raad mee!
Bleek heb je eigenlijk alleen nodig om witte producten weer wit te krijgen of te houden. Verder dus nooit gebruiken, tenzij je witte vlekken of strepen in je kleding erg mooi vind. Wasverzachter is eigenlijk niet nodig, bovendien kun je hier een allergie tegen ontwikkelen waardoor een scheutje azijn eigenlijk beter voor je gezondheid is!
Als je eenmaal weet op welke temperatuur je de kleding mag wassen ga je alle broeken, truien en shirts met opdruk binnenste buiten draaien. Je wilt namelijk wel dat de prints ook na het wassen zichtbaar blijven. Ook kijk je alle zakken na en maak je alle ritsen en knopen dicht. Dan pas mag het de machine in. Sokken haal je uit de prop en draai je goed om.
Tere was (lingerie bijvoorbeeld) en kleine producten kun je het beste in waszakken stoppen. Deze netten voorzien van ruime gaten zorgen er voor dat de producten niet beschadigd en niet kwijtraken tijdens de was. Ook sokken kun je het beste direct na gebruik in zo’n zak stoppen. Dan weet je zeker dat ze als paar de machine in, maar ook uitkomen en ben je nooit meer op zoek naar die vermiste sok!
Als het goed is weet je nu ook precies hoeveel wasmachines je gaat draaien. Maak in ieder geval de machine niet te vol. Er is een leuke ‘vuistregel’ voor, als je vuist bovenop de stapel was net niet de bovenkant van de machine aanraakt zit hij precies vol genoeg! Minder mag altijd, meer niet!
Vervolgens ga je de machine het werk laten doen. Kies voor een wasmiddel dat jij prettig vind en volg de instructies nauwkeurig op. Doe je dat niet dan gebruik je al snel veel te veel wasmiddel en dat kan weer huidirritaties veroorzaken. Ook wordt de kleding er echt niet schoner van!
In geval van hele vieze vlekken of smerige was kun je er voor kiezen een vlekken verwijderaar toe te passen. Doe dit echter niet op de vlek zelf, want het kan zomaar zijn dat niet alleen de vlek verdwijnt maar er zelfs een vale of lichter gekleurde plek achterblijft. Het beste kun je de vlekken verwijderaar gewoon aan de was zelf toevoegen zodat het hele kledingstuk ermee gewassen wordt.
Kijk ook even goed op welke stand je maximaal mag centrifugeren en zodra de was klaar is moet je je er toe zetten deze meteen weg te werken. Dat wil zeggen de droger in of even ophangen. In principe kan alles aan de waslijn, al moet je wol wel liggend laten drogen. Wat in de droger mag en op welke temperatuur is weer afhankelijk van het gebruikte materiaal. Hoe langer je wacht met de was uit de machine halen, hoe muffer deze gaat ruiken! Hang je de was buiten te drogen, haal het dan af zodra het droog is. Zonlicht heeft namelijk invloed op kleur en kan stoffen lichter maken. Een voordeel als het om bedlakens gaat, maar niet fijn als dat met jouw favoriete shirt gebeurt.
En dan de handwas, want die is natuurlijk blijven liggen en moet ook nog gebeuren. Handwas wil doorgaans zeggen met lage temperatuur en zonder wrijving. Want de stoffen die met de hand gedaan moeten worden mogen de machine niet in doordat ze middels wrijving van structuur veranderen. De vezels gaan dan stuk en er kunnen gaten in vallen of het kan gaan vervilten. Hoge temperaturen, zeep en wrijving is de perfecte combinatie om dit voor elkaar te krijgen en dus moet dat ten alle tijde voorkomen worden. Maar wat moet je dan wel doen? Gewoon een sopje maken met wat handwasmiddel, de kleding er gedurende enige tijd in laten weken en vervolgens goed, erg goed, uitspoelen. Alle zeepresten moeten immers verwijderd worden, ook hier gebruik je eerder teveel dan te weinig wasmiddel!
En dan wil ik het nog even hebben over nieuw gekochte kleding. Alvorens je deze voor de eerste keer draagt is het slim om deze eerst een keer uit te wassen. Je weet immers nooit hoeveel mensen er aan gewerkt hebben om het kledingstuk voor je te maken, laat staan de lange reis die het afgelegd heeft om bij jou thuis aan te komen. Tijdens het maakproces worden stoffen in verfbaden en in baden met andere al dan niet chemische stoffen gestopt om de juiste kleur en structuur te verkrijgen. Van al deze handelingen kunnen sporen in de stoffen achterblijven en dat wil je er dus eerst goed uitgewassen hebben. Zo is het nieuwe kledingstuk ook echt fris als je het voor het eerst aantrekt. Natuurlijk is het slim om fel gekleurde kledingstukken, donkere kledingstukken en jeans de eerste keren apart uit te wassen juist omdat ze nog behoorlijk wat kleur af kunnen geven. Na een keer of drie zou een groot deel van deze verfstoffen er wel uit moeten zijn, al moet je dan nog wel alles op kleur sorteren en blijven wassen om ze mooi op kleur te houden en risico’s te vermijden.

Het wassen van kleding lijkt veel eenvoudiger dan het is. Op het eerste gezicht denk je dat je alles gewoon in de machine stopt en het er schoon weer uitrolt. Maar als je je er echt in verdiept kom je er al snel achter dat even de was doen vaak veel tijd kost. Het is een kwestie van goed opletten en goed lezen. Doe je dat eenmaal zorgvuldig, dan zul je jarenlang plezier hebben van je favoriete kleding en daar gaat het toch om. Er goed bijlopen betekent ook goed de was doen en dan mag je jezelf best wel eens trakteren op een leuke duurzame outfit van dit jaar!

 

No more articles