kleding van natuurlijke materialen

Kleding van natuurlijke materialen hoort bij de moderne man

De garderobe van de moderne man kan niet zonder kleding van natuurlijke materialen. Hieronder leggen we uit waarom uw kleding voor een groot deel van natuurlijke materialen gemaakt zou moeten zijn.

Een stukje geschiedenis

Nog niet zo lang geleden was alle kleding gemaakt van natuurlijke materialen: bont, wol, leer en zijde van dierlijke oorsprong, en katoen, hennep en linnen van plantaardige oorsprong. Midden vorige eeuw werden pas kunstvezels uitgevonden uit aardolie die geschikt waren voor kleding: dralon, nylon, perlon, polyester en andere kunststoffen. Van deze kunststoffen konden soepele en dunne stoffen worden geweven, die vooral voor dameskleding geschikt waren, met name voor jurken en rokken. Voor shirts en overhemden waren deze vroege kunstvezels minder populair, want ze hadden ook grote nadelen: zo namen ze geen transpiratievocht op, waren ze benauwd bij het dragen en waren ze bovendien brandbaar. Bovendien bezaten ze een glans waarvan niet iedereen hield. Met afgrijzen denken we terug aan de glimmende polyester herenkostuums uit de zeventiger jaren.
Inmiddels zijn kunstvezels veel verbeterd. Voor sommige kleding zijn kunstvezels de standaard geworden, zoals voor regenkleding, sportkleding, veiligheidskleding en buitensportkleding. Aan dit soort kleding worden speciale eisen gesteld en bepaalde hoogwaardige kunstvezels blijken juist goed vocht en temperatuur te reguleren, brandwerend en steekwapenwerend te zijn, geen transpiratieplekken te tonen etc. Natuurlijke vezels kunnen niet op tegen de bijzondere kwaliteiten van moderne hoogwaardige kunstvezels die specifiek hiervoor zijn ontwikkeld.
Aan de andere kant worden kunstvezels ook gebruikt om goedkope kleding van lage kwaliteit van te maken. Truien worden niet van wol gebreid maar van acryl, stropdassen niet van zijde geweven, maar van polyamide, en goedkope kostuums worden nog steeds van polyester gemaakt. Helaas bezit deze kleding niet de goede eigenschappen van kleding van natuurlijke vezels, alleen uiterlijk lijken ze op elkaar althans zolang de kleding in de winkel hangt. Zodra goedkope kleding van kunstvezels gedragen en gewassen wordt, wordt ze snel armoedig: een trui van acryl gaat snel pillen, terwijl een trui van wol een levenlang mee kan gaan, bij zorgvuldige wasbehandeling. Een broek van polyester vertoont al snel glimplekken op plaatsen waar u dat niet wilt.
Tegenwoordig vinden mannen juist de uitstraling van hun kleding belangrijk. Met uw kleding straalt u uit wie u bent en wie u wilt zijn. U houdt van de huidige trend naar back to basics, buitensport en puur natuur, en wilt er daarnaast ook mannelijk en goed verzorgd uitzien. U vindt uw kleding belangrijk, en daarom houdt u van kleding van goede kwaliteit en perfecte pasvorm, gemaakt van natuurlijke stoffen.

Materialen

Naast de bestaande natuurlijke vezels zoals wol en katoen, zijn er allerlei ouderwetse plantenvezels opnieuw geintroduceerd. Dat maakt dat er tegenwoordig een grote keuze is in natuurlijke vezels om kleding van te maken. Hier een klein overzicht:

Vezels van dierlijke oorsprong

 • Schapenwol: wollen kleding is warm in de winter en koel in de zomer. Met wollen ondergoed reguleert u uw lichaamstemperatuur optimaal. In noordelijke landen adviseert de overheid dan ook om wollen ondergoed aan te trekken in de winter, want katoenen ondergoed neemt zweet op, wordt nat, en daarna koelt u af. De meeste wol is afkomstig van schapen, en ook daarin zijn er verschillende soorten. Lamswol is afkomstig van jonge schapen die met ongeveer zeven maanden voor het eerst geschoren worden. Merinowol is afkomstig van het merinoschaap en kasjmierwol van het kasjmierschaap.
 • Wol van andere dieren: in principe kan van de haren van elk dier wol worden gemaakt. Zo komt angorawol van konijnen, geitenwol van geiten en alpacawol van lama’s.
 • Bont: kleding maken van bont is misschien wel de oudste manier die mensen hebben bedacht om zich tegen de winterkou te beschermen. Inmiddels wordt bont vrijwel uitsluitend gebruikt voor mutsen, handschoenen en in capuchons van winterjassen.
 • Leer: leer wordt gebruikt voor modieuze broeken en jassen, maar met name voor accessoires zoals riemen, schoenen, tassen en handschoenen.
 • Zijde: ook zijde is van dierlijke oorsprong, en wordt gewonnen door de cocon van de rups van de zijdevlinder af te wikkelen. Zijden kleding is licht en luchtig en heeft een prachtige glans. Het wordt gebruikt voor luxe en koele kleding en is met name geschikt voor luchtige shirts. Tegenwoordig worden er proeven gedaan om ook van spinrag draden te maken die kunnen worden gebruikt voor kleding.

Plantaardige vezels

Voor de kledingfabricage zijn tegenwoordig diverse plantenvezels geschikt. We noemen er enkele:

 • Katoen: de meeste kleding is op dit moment van katoen. Katoenen kleding is heerlijk om te dragen en gemakkelijk in het onderhoud. Nadeel is de grote waterbehoefte bij de teelt en verwerking, vandaar dat intensief wordt gezocht naar duurzame alternatieven.
 • Linnen: linnen is een oeroud materiaal dat gemaakt wordt uit de stelen van vlas. Vroeger werd veel kleding van linnen gemaakt, vooral omdat het in de meeste delen van Europa te koud is voor de katoenteelt. Linnen kleding beleeft tegenwoordig een grote revival. Kleding van linnen is heerlijk in het dragen, maar kreukt snel. Dat hoort echter helemaal bij de informele casual stijl.
 • Hennep en brandnetel: Er zijn meer planten die vezels leveren die geschikt zijn voor kleding. Met name hennep is aan een grote opmars bezig. De eigenschappen hiervan zijn vergelijkbaar met linnen. Net als linnen wordt hennep met name gebruikt voor broeken en shirts. De ontwikkeling van brandnetel tot kleding staat nog in de kinderschoenen.
 • bamboe: ook bamboe leent zich om kleding van te maken. Bamboe wordt vooral gebruikt voor ondergoed, sokken en T-shirts. Het is zachter dan katoen en beter voor het milieu.

Duurzame katoenen kleding

Steeds meer mensen letten bij het kopen van kleding op aspecten van duurzaamheid. Ze vragen zich af hoe de katoen geteeld is, of de boeren wel een eerlijke prijs hebben gekregen, of er bij het verfproces geen zware chemische stoffen zijn gebruikt, en of de kleding niet door kinderen is genaaid. Ook dit jaar let op al deze aspecten. Alle kleding van dit jaar voldoet aan de strengste Europese eisen op het gebied van arbeidsvoorwaarden en duurzaamheid.
Of katoenen kleding afkomstig is van vezels van biologische of van niet-biologische teelt, is aan de buitenkant niet te zien. Toch kiezen steeds meer mannen voor biologische katoen. De katoenen kleding van dit jaar voldoet aan de Europese eisen op het gebied van watergebruik en pesticiden.

Mannelijke stijl en stoere uitstraling

Had voorheen kleding van natuurlijke materialen het image van oubollige geitewollen sokken, inmiddels is dat vooroordeel volkomen achterhaald. Natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen stralen juist klassieke sportiviteit uit. Kleding van natuurlijke stoffen doet denken aan de herenkleding op de Amerikaanse Highschool en van de aristocraten bij Britse buitensport. Deze kleding is daardoor met name geschikt voor de preppy stijl: de sportieve casual kleding die tegenwoordig zo populair is bij mannen die er mannelijk en toch verzorgd uit willen zien. Kleding voor moderne mannen die stoere sportiviteit combineren met een stedelijk leven. Mannen die hun eigen leven leven en in hun kleding willen laten zien wie ze zijn en waarvan ze houden. Mannen met smaak en stijl.
Kleding die bij uitstek geschikt is voor zuiver natuurlijke materialen is bijvoorbeeld:

 • Lamswollen trui: een dunne soepele lamswollen trui zal snel uw favoriete kledingstuk worden en kunt u het hele jaar dragen bijvoorbeeld over een overhemd, onder een colbert of los bij een een chino of jeans.
 • Schapenwollen vest: uw wintergaderobe is niet compleet zonder een warm vest van zuivere wol.
 • Linnen chino: een soepele dunne broek van katoen/linnen past perfect in een mannelijke, sportieve casual outfit.
 • Katoenen overhemd: een effen, geruit of gestreept katoenen overhemd is een basisstuk voor iedere man. Via de webshop van dit jaar kunt u kiezen uit vele maten, kleuren en dessins, effen of veelkleurig.
 • Houthakkersblouse: het traditionele geruite houthakkersshirt is helemaal terug van weggeweest. Wij hebben meerdere modellen in onze collectie van dit jaar die zijn gemaakt van zuivere katoenen flanel met een zachte geruwde binnenkant.

Waar koopt u kleding van natuurlijke materialen?

In onze webshop van dit jaar bent u aan het juiste adres voor kleding van natuurlijke materialen van hoge kwaliteit en perfecte pasvorm. Zo hebben wij truien, vesten en jassen van zuivere wol in onze collectie, evenals blouses, shirts en overhemden van zuivere katoen en linnen.

 

No more articles