Kleding laten krimpen

Kleding laten krimpen
Kleding een maat te groot gekocht? Zit het niet lekker? Dan is het mogelijk om kleding te laten krimpen zodat de ideale pasvorm ontstaat. Maar welke kleding is hier geschikt voor? Want niet ieder kledingstuk krimpt even hard. Het ene kledingstuk kan maar een halve maat krimpen, terwijl het andere kledingstuk flink kleiner kan worden. Hierdoor moet u ook nog eens goed opletten met wat u laat krimpen. Weet dus waar u mee bezig bent wanneer u kleding wilt laten krimpen.

Welke stoffen krimpen het meeste?
Kleding wordt van verschillende stoffen gemaakt. Iedere stof heeft zijn eigen eigenschap en de een is kostbaar en duur terwijl de andere goedkoop geproduceerd kan worden. We onderscheiden natuurlijke en synthetische stoffen. Natuurlijke stoffen kunnen we weer onderverdelen in dierlijke en plantaardige afkomst. Synthetische stoffen zijn niet gemaakt van natuurlijke grondstoffen.

 

De natuurlijke materialen krimpen meer
Natuurlijke stoffen krimpen meer dan synthetische stoffen. Hierin onderscheiden we de dierlijke na plantaardige grondstoffen. Wol is een dierlijke grondstof. Scheerwol is de meest gebruikte en kwalitatief beste wol. Scheerwol is een beschermd product en voert het keurmerk van Woolmark. Wol heeft vele positieve eigenschappen maar krimpt ook erg snel. Wol is gevoelig voor hogere temperaturen wisselende temperaturen en vocht. Deze drie factoren veroorzaken krimp.

Stoffen van plantaardige vezels zijn onder andere katoen. Katoen is afkomstig van de katoenplant. De vochtopname is goed maar katoen krimpt wel snel. Viscose is een kunstmatig gemaakte vezel van cellulose. In veel natuurlijke vezels zit cellulose en uit bijvoorbeeld houtpulp wordt cellulose gewonnen. Viscose is daarmee gemaakt van een natuurlijke stof, maar is wel kunstmatig vervaardigd. Viscose heeft de neiging om snel te krimpen. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant en voelt heerlijk koel aan. Linnen kan ook krimpen.

Synthetische stoffen krimpen minder snel
Polyester wordt veel gebruikt in kleding en is een synthetische stof. Vergelijk het met plastic. Polyester is goed bestand tegen krimpen. Dit geldt ook voor polyamide. Ook nylon is synthetisch en wordt vervaardigd uit polymeer. Acryl is de synthetische wolvervanger en voelt warm aan. Acryl krimpt niet snel. Elasthaan is een soort synthetisch rubber en is rekbaar. Het krimpt weinig. Fleece wordt van polyester gemaakt. Fleece kan meer krimpen dan andere synthetische materialen. We kunnen stellen dat puur synthetische stoffen amper krimpen, natuurlijke stoffen krimpen wel en een mengeling van natuurlijke en synthetische stoffen krimpen matig. Veel kleding bevat een mengeling van beiden. Op het etiket in de kleding staat altijd van welke grondstoffen de kleding gemaakt is.

 

Kleding laten krimpen
Om kleding te laten krimpen is de kans op succes het grootst bij natuurlijke grondstoffen. Wol, katoen, vlas, linnen of andere natuurlijke stoffen krimpen harder wanneer deze op een bepaalde manier gewassen wordt. Wilt u kleding laten krimpen? Dan is het belangrijk om dit te doen wanneer kleding nog nooit eerder is gewassen. Kleding dat reeds al een paar keer gewassen is zal veel minder sterk krimpen, omdat de rek van krimp eruit is. De kleding heeft een stabiel punt aangenomen met betrekking tot krimp.

Katoen laten krimpen
Katoen kan sterk krimpen, tot wel een paar maten. Wanneer katoenen kleding te groot uitvalt kan deze geruild worden, maar dit is niet altijd meer mogelijk. Bijvoorbeeld omdat het niet geruild mag worden vanwege een aanbieding, of omdat het katoenen kledingstuk verkregen is via iemand anders. Katoen krimp sterk omdat fabrikanten de stof laten oprekken. Dit bespaart stof en hiermee geld. Tijdens het wassen krimpt katoen, en wanneer het ‘verkeerd’ wordt gewassen krimpt het zelfs nog harder. Pre-shrunk katoen is vooraf al gekrompen en zal daardoor minder hard krimpen tijdens het wassen.

Om katoen te laten krimpen wordt er een pan water gekookt. Wanneer het water kookt wordt het katoenen kledingstuk erin gelegd. Hierbij geldt: hoe heter het water, hoe meer het krimpt. Wilt u het kledingstuk minder hard laten krimpen? Gebruik dan warm water dat niet gekookt heeft. In kokend heet water wordt het katoenen kledingstuk tot ruim 2 maten kleiner. Wanneer kokend water eerst vijf minuten afkoelt en daarna wordt het katoenen kledingstuk toegevoegd, zal deze een halve tot 1 maat krimpen. Wanneer kokend water eerst een kwartier heeft afgekoeld krimpt het katoenen kledingstuk een kwart tot een halve maat. Hoe langer het kledingstuk in het warme tot hete water zit, hoe meer het krimpt. Vaak is 10 tot 20 minuten voldoende. Wilt u het katoenen kledingstuk nog meer laten krimpen? Stop het dan in de droger. Hierdoor kan het kledingstuk tot wel 3 maten krimpen.

 

Wol laten krimpen
Wol heeft de eigenschap te schrikken van temperatuursverschillen, vooral in combinatie met water. Door een wollen kledingstuk de eerste keer op 30 garden te wassen zal deze krimpen. Wanneer wol op te hoge temperaturen gewassen wordt gaat deze niet alleen sterk krimpen maar kan bovendien gaan vilten. Het kledingstuk ziet er daardoor heel anders uit. Omdat pure wol kostbaar is, moet hier voorzichtig mee omgegaan worden. Bovendien mag wol vaak niet in de wasmachine, tenzij het om een mengeling met andere grondstoffen gaat. Wol kan wel goed opgerekt worden door deze tijdens het drogen op te hangen en er gewichtjes aan te hangen.

Zijde krimpt bijna niet
Zijde is een fijne stof die mooi, glanzend maar ook kwetsbaar is. Zijde krimpt tijdens de eerste keer wassen altijd een beetje, maar niet voldoende om een maat kleiner te verkrijgen. Bovendien moet zijde voorzichtig gewassen worden met een speciaal programma en speciaal wasmiddel. Anders gaat de stof kapot. Te heet wassen van zijde kan schade veroorzaken aan deze stof.

Spijkerbroek laten krimpen
Om een spijkerbroek te laten krimpen gebruikt u de wasmachine. De spijkerbroek wordt eerst in een warm sopje geweekt en daarna gewassen op de hoogte temperatuur in de wasmachine. Vervolgens wordt na twee minuten het programma gepauzeerd. De spijkerbroek blijft een half uur in het hete water liggen. Daarna kan het programma hervat worden. Ook kan de broek in kokend water ondergedompeld worden, net als bij de katoenen kleding. Daarna alsnog in de wasmachine. De droger helpt nog eens extra mee aan krimp.

Polyester en krimpen
De synthetische stof polyester is goed bestand tegen krimpen. Toch kan het nodig zijn om deze te laten krimpen. Polyester krimpt pas bij temperaturen vanaf 80 graden. De wasmachine wordt daarom ingesteld op de hoogste temperatuur, dit is 90/95 graden. Was het kledingstuk op het langste programma. Een goede methode is om de wasmachine aan te zetten, in te stellen op de hoogte temperatuur en vervolgens twee minuten te wachten. De trommel zal zich gevuld hebben met heet water. Pauzeer het wasprogramma en laat het kledingstuk gedurende een half uur hierin rusten. Daarna kan het wasprogramma hervat worden. In de droger kan polyester ook krimpen, maar alleen wanneer de hoogste temperatuur gebruikt worden. Een combinatie van wassen en drogen op hoge temperaturen geeft een nog beter resultaat. Stop polyester nooit in kokend water: hierdoor kan de stof beschadigen en hard worden.

Kleding kan vervormen
Kleding laten krimpen is een mooie methode om de kleding passend te maken. Toch kan er tijdens de krimp vervorming optreden. Dit is vooral het geval bij wassen in de wasmachine . Wanneer hier hoge temperaturen gebruikt worden in combinatie met het draaien van de trommel, kan kleding niet alleen krimpen maar ook ernstig vervormen. Wees er zeker van dat u dit risico wilt lopen.

Reeds gewassen kleding krimpt minder snel
Kleding krimpt de eerste keer altijd. Dit komt omdat het tijdens de productie is opgerekt of omdat natuurlijke stoffen nou eenmaal sneller krimpen. Na een aantal maal wassen krimpt kleding niet meer sterk. Wilt u een kledingstuk laten krimpen, dan is dit beter om het tijdens de eerste keer wassen te doen. Is uw kledingstuk al wat ouder en wilt u het laten krimpen, dan zal het resultaat minder heftig zijn dan tijdens de eerste keer. Toch is het altijd nog mogelijk om oudere kledingstukken te laten krimpen.

Koop kleding gerust iets te groot
Kleding laten krimpen is mooi, maar soms niet gewenst. Kleding van natuurlijke grondstoffen wordt geweven en hierbij draaien de vezels om elkaar heen. Dit zorgt ervoor dat ze uitrekken en onder spanning komen te staan. Tijdens (warm of heet) wassen gebruiken de vezels de warmte om weer in hun oorspronkelijke staat terug te keren. Wilt u kleding juist niet laten krimpen? Was natuurlijke stoffen dan koud. Bent u bang dat kleding teveel krimpt? Koop dan liever een maatje te groot. Kleding van synthetische stoffen krimpen veel minder hard en snel en kunnen best wel tegen een stootje. Deze kunt u mooi op maat kopen. Let bij aankoop altijd goed op de gebruikte stoffen. Deze staan bij het product, maar ook op het etiket. Veel kleding is een mengeling van natuurlijk of synthetische stoffen, maar ook vaak een mengeling van beiden.

Gelukkig hoeft u kleding niet altijd te laten krimpen. Het modemerk dit jaar brengt kleding uit met ene perfecte pasvorm. De duurzame materialen zijn niet alleen goed voor het milieu maar zitten ook nog eens heerlijk. dit jaar is voor de moderne en modebewuste man. In de webshop is een uitgebreide collectie verkrijgbaar. Kleding te groot gekocht? U kunt dit probleemloos ruilen.

 

No more articles