kleding kleurvast maken

Kleurvaste kleding

Het is iedereen wel eens overkomen. Een niet kleurvast kledingstuk bij de was en alles heeft een nieuw kleurtje gekregen. Kun je dit voorkomen? Hoe weet u dat kleding wel of niet kleurvast is? Of moet ieder nieuwe kledingstuk eerst voorbehandeld worden om ellende te voorkomen?

Nieuwe kleding
Tijdens een vakantie, een Luikse markt of een speciale uitverkoop let u niet meteen op wat er allemaal op de etiketten die in kleding genaaid zijn, staat. Heel vaak ziet of vindt u iets leuks en, ook al omdat het goedkoop is, koopt u het. Later, thuis, na de was, ziet u pas de reden waarom het goedkoop was. De kleuren zijn er tijdens het wassen geheel of gedeeltelijk uitgespoeld en wat overblijft is een sjaaltje, T-shirt of bloes die kleurloos of vaal is. Op die manier wordt goedkoop uiteindelijk duurkoop, want na een keer dragen is de lol er al weer van af. Het kan dan ook geen kwaad om bij nieuwe kleding even tijd te nemen en te kijken of vragen of ze kleurecht is. Soms is dat te zien op het labeltje, maar dat is niet standaard het geval. Of, zoals dat vaak met het logo voor ‘niet geschikt voor de droogtrommel’ het geval is, geldt dat het wel gewoon in de trommel kan, maar dat de producent zich wil indekken en blijkt achteraf pas dat het wel degelijk kleurecht is. Zie daar als klant maar eens wijs uit te worden. Er zijn natuurlijk een paar regels die problemen helpen te voorkomen.

Kleurvast regels
Er zijn een paar regels, waarbij de eerste de makkelijkste is.
1. Koop nooit een kledingstuk waarbij niet zeker kan worden vastgesteld of het kleurecht is. Kleding waarin een mededeling staat als “apart wassen” kan of van hele dure materialen, zoals zijde, gemaakt zijn of, en dat is meestal het geval, niet kleurvast zijn. Mijd dus zoveel mogelijk deze kleding.
2. Was ieder nieuw kledingstuk eerst met de hand in water waaraan een kopje azijn is toegevoegd, zodat de kleurvastheid gewaarborgd wordt.
3. Zet het nieuwe kledingstuk eerst een nacht in een emmer water, waarin azijn en zout zijn gemengd.
Probleem bij deze regels is dat de ramp ook hier door niet te voorkomen zal zijn, want is een kledingstuk niet kleurvast dan loopt de kleur er bij de handwas al uit. Alleen bij jeans geldt dat de kleur daarna in tact blijft en dat uw benen niet bij de eerste de beste regenbui blauw geverfd worden.

Bestendig
Wordt de kleding beschreven als kleurvast dan kunt u er van uit gaan dat het een kwaliteitsproduct betreft. Betrouwbaarheid speelt daarbij een belangrijke rol. Kleurvaste producten hebben tevens een langer ‘gebruiksleven’, ze gaan langer mee. Dat geldt voor zowel de kleuren als voor het kledingstuk zelf. Zoals gezegd, heeft dat te maken met het gebruik van materialen van hoge kwaliteit. Zo zal een scheerwollen – of een bio katoenen kledingstuk kleurvast zijn. De producent gebruikt hoogwaardige stoffen, hetgeen betekent dat het kledingstuk met zorg wordt samengesteld, iets dat dan eveneens voor de kleuren zal gelden.

Stoffen verven
Stoffen worden veelal chemisch geverfd. Dat betekent dat ze via een procedé dat vaak al erg oud is in een bad met verf gedompeld worden, zodat het materiaal de kleur op kan nemen. Nadat de stof de kleur heeft aangenomen, kan hij verwerkt worden. Stoffen die in aanraking komen met bleekmiddel zullen snel of langzaam hun kleur afgeven. Om dat te voorkomen, wordt veelal aanbevolen geen wasmiddel waarin bleekmiddelen zitten te gebruiken. Stoffen afkomstig uit bijvoorbeeld India of Indonesië kunnen ook in een open kleurbad geverfd zijn. Daardoor kan hun kleurvastheid minder zijn.

Eerlijke kleding
Verder is er nog de zogenaamde ‘eerlijke kleding’. Vaak zijn dat producten die voorzien zijn van een logo zoals van FairTrade of van een Bio logo, waardoor duidelijk is dat de stoffen op biologische wijze gekweekt en verwerkt zijn. Algemeen kan men stellen dat ‘eerlijke kleding’ kleurvast is. Dat heeft met de productiemethoden te maken. Naast het gegeven dat men er van uit gaat dat het niet belangrijk is hoeveel kleding men heeft, maar of men verantwoorde kleding koopt en draagt, geldt dat alles met zorg voor ons milieu is geproduceerd.

Waarop moet ik letten?
Vindt u een kledingstuk dat bevalt, neem dan even de moeite om het etiket te lezen. Wordt u daar niet wijzer van, vraag dan of de kleding kleurvast is. Shopt u online en kunt u geen informatie vinden? Kies er dan voor om even een mail te sturen. Beter een dag wachten dan iets te kopen dat snel tegen gaat vallen. Op den duur weet u bij welke kledingwinkels en online shops u terecht kunt voor kleurvaste kleding. Door hier regelmatig even ‘binnen te wippen’ om te zien of er iets leuks bij zit of misschien wel een koopje te halen valt, bouwt u een kledingcollectie op. Uiteindelijk zal blijken dat de iets duurdere kleding door zijn kleurvastheid, zijn draagcomfort en de langere levensduur veel goedkoper is dan al die koopjes, die na een zomer of winter alweer naar de kledingcontainer kunnen. Niet omdat ze niet meer trendy zijn, maar omdat de kleuren verschoten zijn.

Shoppen
Mannen houden niet van shoppen. Dat is de regel. Dat betekent dus ook dat mannen niet gaan kijken of iets kleurvast is, gemaakt is van duurzame materialen of uit eerlijke arbeid stamt. Mannen worden zo nu en dan gedwongen iets nieuws te kopen, zoeken snel naar wat ze gewend zijn, rekenen af en kunnen er weer een tijdje mee door. Gelukkig geldt deze karikatuur niet voor de moderne man. Die is wel degelijk geïnteresseerd in de wereld om hem heen, kijkt wel degelijk naar duurzaamheid en is best bereid om, bij een kopje koffie of een biertje, wat tijd te besteden aan een online shopping moment om leuke, nieuwe, kleding aan te schaffen. Deze mannen kom je dan ook tegen op sites zoals die van dit jaar. Sites waar ze mooie kleding vinden, die en kleurvast is en tegen een uiterst concurrerende prijs te verwerven.

Milieu
Deze mannen kiezen niet zo maar voor kleurvaste kleding. Dat doen ze vooral omdat niet kleurvaste kleding ons milieu aantast. Dat begint met de keuze voor een goedkope, en dus met veel bestrijdingsmiddelen gekweekte – of via chemische wegen samengestelde stof, die vervolgens op goedkope wijze geverfd wordt en daarna doordat de verf direct oplost in het water tijdens al die momenten ons milieu zwaar belast. Kleurvaste stoffen zijn over het algemeen kwaliteitsproducten die in ieder geval de kleuren niet meteen aan het water afgeven. Daarnaast vindt u steeds meer duurzaam verantwoorde kleding. In dit geval betekent dat dat deze kleding niet gemaakt wordt van stoffen die in open baden geverfd worden door mensen die de hele dag in de stinkende chemische troep moeten werken.

Meer dan allen voor mezelf
Er gaat dus een hele wereld verborgen achter de term kleurvast. Die wereld is niet bij iedereen bekend. Sommigen willen ze zelfs niet kennen of er iets over horen. Jammer want als consument kunnen we invloed uitoefenen op producenten. Onze keuzes bepalen uiteindelijk het aanbod. Kiezen we met zijn allen ervoor om alleen nog kleurvaste kleding te kopen, dan zal een enorme markt wegvallen. Dat dwingt de snelle winstpakkers er toe om anders te gaan produceren. Dat komt arbeiders, ons milieu, onszelf en onze kinderen ten goede. Op de eerste plaats doordat er minder water vervuild wordt. Water dat schaars is en dat ons leven geeft. Op de tweede plaats doordat er minder chemische restproducten in de kleding achterblijft die we op onze huid kunnen krijgen. Op de derde, en misschien wel belangrijkste plaats, doordat we zo bijdragen aan een betere – en gezondere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarvoor kunnen we best een paar euro meer uitgeven.

Keuzes
Ons leven bestaat uit keuzes. Daar worden we iedere dag weer mee geconfronteerd. Keuzes zijn vaak veel belangrijker dan we zelf denken. Niet alleen maar voor onszelf, maar eveneens voor anderen. Keuzes kunnen ons blij of triest maken. Onze keuzes kunnen anderen blij of triest maken. Onze keuzes zijn medebepalend. Wie bewust kiest, merkt al snel dat dit voordelen heeft en dat dit gelukkig maakt. Herinnert u zich die wasmachine met verkleurde was nog? Weet u nog dat u toen bij hoog en bij laag zwoer dat u dat nooit meer zou overkomen? Herinnert u zich dan ook nog hoe u op vakantie toch zo’n prachtige sjaal kocht, die zo kleurrijk was en dat die bij thuiskomst snel verwelkte doordat alle kleuren tijdens het wassen verbleekten of verdwenen? Laten we dat proces nemen om een belangrijke keuze te maken. Namelijk om vanaf nu altijd te kiezen voor kleurvaste kleding en die deceptie niet meer mee te maken. Wilt u zeker zijn van uw keuze? Neem dan eens een kijkje bij www.menofallnations.nl, want daar vindt u kleurvaste kleding, die trendy is, een uitstekend draagcomfort heeft en qua prijs voor niemand onder doet. Kleding die door de hedendaagse man zowel casual als bij eventuele gelegenheden gedragen kan worden.

 

No more articles