kleding fair trade

Kleding fair trade kopen voor een betere wereld

Kleding is iets wat ons als mensen dagelijks bezighoudt. Ook als man staat u iedere dag voor de keuze wat u het beste aan kunt doen. De kledingstukken die in uw kast hangen, zullen waarschijnlijk vooral zijn uitgezocht op de verschillende bezigheden die u zoal hebt. Zo hebt u vrijetijdskleding voor de informele momenten in uw leven, maar vermoedelijk ook meer zakelijke items die passen in een formelere omgeving. En zo stemt u iedere dag uw beslissingen af op de activiteiten die er op de agenda staan. Met de kleding die u draagt, kunt u als u dat wilt ook een bijdrage leveren aan een betere wereld: kleding fair trade kopen is daartoe dé manier. In dit artikel leest u meer over waarom kleding fair trade kopen het overwegen waard kan zijn.

‘Echte’ winkels of online winkelen
Tegenwoordig kunt u uw garderobe op eindeloos veel plekken bij elkaar winkelen. Zelfs als u in een kleinere woonplaats woont, kunt u doorgaans kiezen uit verschillende kledingzaken. Daarnaast bieden de grotere steden helemaal een brede range aan mogelijkheden: kleine boetieks die zijn gespecialiseerd in specifieke merken of producten (denk hierbij bijvoorbeeld aan een speciale jeanszaak) of de grotere ketenzaken, u vindt ze allemaal in de grote stadscentra. Naast het winkelen in een fysieke winkelomgeving, staat u vandaag de dag nog een andere mogelijkheid ter beschikking: de webshop. Door gebruik te maken van deze handige online vorm van winkelen, kunt u uw garderobe moeiteloos ‘opfrissen’ vanachter uw eigen computer. Zeker in onze huidige drukke tijden is deze vorm van winkelen een uitkomst. Online winkels zijn immers dag en nacht geopend en een parkeerprobleem hebt u er ook niet mee!

Het gemak van online winkelen
In de webwinkel van dit jaar ervaart u het gemak van online winkelen. Hier treft u ieder seizoen weer een ruime collectie aan eigentijdse kleding voor heren aan. Van pantalons, broeken en korte broeken tot shirts, overhemden en blazers, in onze online winkel vindt u het allemaal. Uiteraard is ons aanbod afgestemd op de seizoenen en houden we in onze ontwerpen rekening met de ontwikkelingen in de modewereld. Onze ontwerpers verwerken in hun patronen invloeden uit de hele wereld, wat meteen de naam van ons merk, dit jaar, verklaart. Ons assortiment is herkenbaar en draagbaar voor mannen uit alle windstreken. We streven er dan ook naar om kleding te bieden voor iedere man. Zoals gezegd profiteert u in onze webwinkel van de voordelen van online winkelen. U kunt thuis, in alle rust achter uw computer, door onze collectie heen klikken en in dezelfde rust bepalen welke kledingstukken u nodig hebt.

Voor een betere wereld
Nu is er de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor ‘fair trade’ en die ontwikkeling is ook in de modewereld doorgedrongen. Fair trade is enerzijds de naam van een keurmerk, anderzijds staat het ook voor de internationale ontwikkeling waarbinnen oog is voor betere ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen. Met iedereen wordt dan ook gedoeld op de kleine boeren in (vooral) ontwikkelingslanden die overgeleverd zijn aan de schommelende marktprijzen voor hun grondstoffen en die hierdoor geen beter bestaan kunnen opbouwen. De fair trade-beweging streeft ernaar deze boeren de kans te geven een (beter) bestaan op te bouwen voor hun families. Om dit mogelijk te maken, onderneemt de beweging verschillende acties. Zo stimuleert fair trade kleine boeren zich te verenigen in coöperaties: samen staan ze immers sterker dan alleen. Met een betere onderhandelingspositie is de kans groot dat ze een betere prijs voor hun producten weten te bedingen. De partijen die de producten van deze coöperaties afnemen, moeten zich in het kader van de ‘fair trade’, de eerlijke handel, houden aan een aantal regels.

Fair trade handelsvoorwaarden
Allereerst moeten zij een minimumprijs betalen. Hiermee wil de eerlijke handel de boeren stimuleren te kiezen voor een duurzame vorm van produceren; met een te lage prijs is de kans aanwezig dat het duurzaamheidsprincipe los wordt gelaten. Mocht de wereldmarktprijs hoger zijn dan dit minimumbedrag, dan wordt dit uiteraard het bedrag dat de boeren ontvangen. Al met al zorgt de minimumprijs voor een soort basiszekerheid. De afnemers betalen bovenop de ‘gewone’ prijs ook een speciale fair trade-premie. De leden van een coöperatie beslissen samen waar dit geld aan wordt besteed. De premie kan ingezet worden om de productiviteit te verhogen, maar kan ook worden gebruikt voor projecten die een hele gemeenschap ten goede komen. Bij dit laatste kunt u denken aan de bouw van een school of een ziekenhuis, et cetera. De deelnemende boeren moeten zichzelf ten slotte ook houden aan een aantal eisen met betrekking tot het milieu en hun bedrijfsvoering, dit om een duurzame productie en bedrijfsvoering te garanderen.

Groeiende belangstelling
Het principe van fair trade-handel werkt alleen als er ook daadwerkelijk mensen zijn die deze producten willen verkopen én kopen. Er is tegenwoordig steeds meer belangstelling voor producten die voortkomen uit eerlijke handel: zo zijn er in Nederland inmiddels ruim honderdveertig bedrijven die fair trade-producten aanbieden. Ook consumenten weten de weg steeds beter te vinden als het om duurzame en eerlijke handel gaat. Mensen beginnen steeds meer te beseffen dat het uiteindelijk ook in hun eigen belang is als de handel in de wereld plaatsvindt op een eerlijke en duurzame manier. Bovendien smaakt een product wellicht ook beter als duidelijk is dat het op een voor alle partijen goede manier tot stand is gekomen.

Eerlijke kleding draagt wel zo prettig
Ook als het om kleding gaat, neemt de belangstelling voor fair trade toe. Wellicht hebt u, net als veel andere mensen, inmiddels een of meerdere ‘eerlijke’ kledingstukken in uw kast hangen. Zoals voedingsmiddelen lekkerder kunnen smaken als u weet dat ze eerlijk zijn gemaakt, zo kan kleding prettiger dragen als u weet dat het geproduceerd is onder goede omstandigheden. Natuurlijk is het leuk als u voor een minimaal prijsje een shirt kunt ‘scoren’; het voelt alleen wellicht anders als u weet dat aan de productie ervan kinderarbeid te pas is gekomen, of dat een kleine boer, die maar nauwelijks in zijn levensonderhoud kan voorzien, ervoor is uitgebuit. In het geval van fair trade-kleding gaat het vaak om de belangrijkste grondstof voor kleding: katoen. Zoals u ook in de online winkel van dit jaar kunt zien, is veel kleding hiervan gemaakt. En een groot deel van de katoen hiervoor komt uit ontwikkelingslanden.

Eerlijke kleding ook beter voor milieu
Door te kiezen voor fair trade-kleding kiest u voor kleding die is gemaakt van ‘eerlijke’ katoen. U betaalt hiervoor doorgaans wel iets meer, maar op deze manier weet u wel zeker dat voor uw kleding geen kleine boeren zijn uitgebuit. Daarnaast is uw keuze voor fair trade ook een keuze voor het milieu. Fair trade draait weliswaar niet om het beschermen van het milieu, maar heeft er indirect zeker wel effect op. Vanwege de speciale fair trade-premie krijgen boeren de kans om te werken volgens duurzame(re) uitgangspunten dan wanneer ze tegen een (nog) lagere prijs zouden moeten produceren. Bovendien stellen organisaties die fair trade werken ook vaak voorwaarden aan de manier waarop deze premies deels besteed moeten worden aan projecten die een gunstige invloed hebben op het milieu. Met eerlijke kleding draagt u kortom bij aan een eerlijke beloning van de betreffende boeren én aan de bescherming van het milieu.

Zuivere koffie, eerlijke kleding
De zorg voor het milieu en een betere wereld is iets wat ons allemaal betreft. Maar iedereen is hier op een andere manier mee bezig. Misschien kiest u in de supermarkt al jaren bewust voor producten met het Max Havelaar-keurmerk, drinkt u alleen ‘zuivere’ koffie en koopt u alleen eerlijke rietsuiker, chocola, thee et cetera. Maar hebt u er wel eens over nagedacht hoe eerlijk uw kleding eigenlijk is? Veel mensen denken dat fair trade-kleding veel duurder is dan ‘gewone’ kleding. Toch valt de extra prijs die betaald moeten worden voor een eerlijke ‘deal’ erg mee. En natuurlijk is het ook een mogelijkheid om de kleine meerprijs op een andere manier te compenseren. Als u voor uw basiskleding bijvoorbeeld kiest voor relatief tijdloze en kwalitatief goede items, dan hoeft u daar misschien minder vaak iets in te vervangen dan wanneer u uitsluitend kiest voor trendy en wat mindere duurzame kledingstukken. Zo creëert u in uw kledingbudget moeiteloos de ruimte om voor de aanvullingen die u af en toe nodig hebt een eerlijke keuze te maken.

Leg de basis bij dit jaar
Bij dit jaar vindt u alles wat u nodig hebt om tegen een goede prijs een basisgarderobe op te bouwen. Als u kiest voor basiskleuren die niet snel vervelen goed te combineren zijn met elkaar en met hier en daar een modieuzer (kleur)element, dan is deze basisgarderobe al snel een feit. En u zult zien dat dat met onze uitgebreide collecties weinig tijd kost en tegen een aantrekkelijke prijs haalbaar is. Op deze manier maakt u zoals gezegd ruimte in uw budget om steeds vaker eerlijke keuzes te maken. Hebt u eenmaal de nodige fair trade-kleding in uw kast hangen, dan zult u merken hoe prettig eerlijke kleding draagt. Met eerlijke kleding doet u niet alleen de kleine boeren elders op de wereld een plezier, u profiteert er uiteindelijk zelf ook van. Bij eerlijke kleding voelt iedereen zich beter!

 

No more articles