kleding eerste keer wassen

Kleding eerste keer wassen

Moet je nieuwe kleding eerst wassen?
Wanneer je nieuwe kleding koopt wil je deze zo snel mogelijk aan. Veel mensen doen dit dan ook direct. Maar is dit wel zo verstandig? Er zijn meerdere redenen om dit niet te doen en nieuwe kleding toch eerst te wassen. Zo kan het zijn dat kleding al eens eerder door iemand gepast is. Iedereen heeft immers het recht om kleding te passen en uitgebreid te bekijken. De meeste mensen gaan zuinig om met deze kleding, maar om hygiënische reden is het altijd beter om kleding toch eerst even te wassen voor gebruik. Dit geldt vooral voor kleding doe je als onderkleding kan dragen zoals een T-shirt, boxershort shirt. Ook een blouse of overhand wordt vaak direct op de huid gedragen.

Bij de productie van kleding wordt gebruik gemaakt van chemische stoffen. Bijvoorbeeld chloor om de vezels te bleken. Maar ook ftalaten. Deze worden gebruikt op printjes en afdrukken om deze te verzachten. Dit soort stoffen zijn vooral schadelijk wanneer ze in de mond terecht komen. Ook worden er stoffen gebruikt om kleding te laten glazen. Dit ziet er mooier uit voor de verkoop. Daarnaast zorgen veel van deze chemische stoffen voor huidirritatie en in sommige gevallen zelfs voor een allergie. Met wassen worden deze schadelijke stoffen verwijderd.

Wasadvies op het etiket
Wie op het etiket in kleding kijkt ziet hier altijd een wasadvies. Vaak is dit een tobbe met een getal erin, bijvoorbeeld 30. Dit betekent dat het kledingstuk in de wasmachine op maximaal 30 graden gewassen mag worden. Saat er een 40 of een 60, dan gelden uiteraard deze hogere temperaturen. Soms staat er een tobbe met een handje erin. Het kledingstuk dient dan op de hand gewassen te worden. Dit wasadvies geldt altijd voorde betreffende kleding, dus niet voor andere kleding. Ook geldt dit niet voor de eerste keer wassen. De eerste keer moet kleding namelijk anders gewassen worden dan op het etiket vermeld staat.

Binnenstebuiten wassen
Was kleding altijd binnenstebuiten, oftewel draai de kleding om. Doordat de buitenkant dan binnen zit slijt dit minde snel. De wasmachine draait op hoge kracht en maakt heel wat toeren per minuut. Hierbij schuurt de kleding tegen andere kleding en tegen de trommel aan. Vezels kunnen hierdoor afbreken. Om te voorkomen dat kleding minder mooi wordt is het aan te raden alle kledingstukken binnenstebuiten te draaien. Dit geldt vooral voor bovenkleding zoals broeken, truien, shirts, overhemden, blouses en T-shirts.

Op hoeveel graden was je nieuwe kleding?
Was nieuwe kleding altijd op een lagere temperatuur dan op het etiket staat vermeld. Het liefst wordt nieuwe kleding de eerste keer koud gewassen, dus op de koudste temperatuur. Een enkel kledingstuk wassen zorgt voor hogere kosten: de wasmachine moet tenslotte aangezet worden. In dit geval kan de nieuwe kleding ook een nacht in koud water gezet worden.

Kleding kan krimpen
Wanneer kleding de eerste keer warm wordt gewassen kan deze gaan krimpen. Ook de vorm kan hierdoor veranderen. Vooral katoen heeft de eigenschappen te krimpen. Wanneer kleding bij de eerste keer wassen direct al warm wordt gewassen dan zal het zeker kleiner worden. De oplossing? De eerste keer koud wassen of een nacht in koud water leggen.

Azijn toevoegen
Vaak wordt gezegd dat je nieuwe kleding het beste een nacht in koud water legt met daarbij wat azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren mooier behouden blijven en dus niet gaan afgeven. Nieuwe kleding geeft namelijk altijd wat af: de kleurstoffen die tijdens de productie overvloedig zijn gebruikt laten tijdens het wassen iets los. Vooral tijdens de eerste keer wassen is dit goed merkbaar. Sommige kleding blijft gedurende langere tijd afgeven in de was. Mert name rode kleuren doen dit veel.

Apart wassen
Was donkere kleding altijd eerst apart. Nieuwe kleding geeft vaak kleuren af. Witte kleding doet dit niet. Wie een rood shirt met een wit shirt samen wast kan erop rekenen dat het witte shirt roze zal kleuren. Om dit te voorkomen is het beter om nieuwe kleding per kleur te sorteren. Wit en lichtgrijs gaan goed samen. Ook geel, oranje, rood en bruin gaan goed samen. Blauw en paars kunnen ook in één wasmachine. Was zwart bij voorkeur apart. Zwarte kleding kan ook het beste een nacht in water met wat azijn blijven liggen. Hierdoor wordt de kans op het afgeven van kleuren verminderd. Houd er rekening mee dat ook na de eerste keer was de kleding nog kleur kan afgeven.

Was liever geen spijkerbroeken met truien of shirts samen. De knopen en ritsten van spijkerbroeken kunnen gaatjes in andere kleding veroorzaken. Dit geldt ook voor andere kleding met risten zoals vesten en jassen. Sluit knopen en ritsten altijd voor het wassen.

Niet in de droger
Wees voorzichtig met nieuwe kleding, het kan nog snel krimpen of vorm verliezen. Stop kleding na de eerste keer wassen niet in de droger maar hang het aan de waslijn te drogen. Fijne stoffen kunnen beter plat neergelegd worden om vervormen te voorkomen. Leg ook geen kleding op de verwarming. Dit heeft hetzelfde effect als de droger: het kan krimpen. Spijkerbroeken zijn over het algemeen beter bestand tegen de droger en de verwarming dan andere stoffen.

Waarom krimpt een trui wel en een schaap niet?
Een veel gehoorde vraag. Waarom krimpt een wollen trui wel en een schaap niet? Maar dit geldt ook voor andere kleding zoals T-shirt en broeken van de katoenplant. Het verschil zit hem in de manier waarop wol verwerkt is. Bij kleding is dit gesponnen. Hierdoor kan het snel krimpen. Uitlokkende factoren voor krimp zijn water en warmte, vooral wanneer deze twee factoren samen komen. Natte wolvezels worden langer, ook op het schaap. Het schaap krijgt dan een wat langere vacht. Gesponnen garen wordt dikker en korter en kan daardoor krimpen. De natuurlijke wolvezels bij het schaap krimpen niet omdat deze vezels niet om elkaar heen gedraaid zijn, iets dat bij kleding wel het geval is. Daarom wordt nieuwe kleding altijd eerst koud gewassen om te voorkomen dat de nat geworden en langere vezels krimpen.

Fluwelen kleding met andere was 
Was fluwelen kleding, maar ook donkere kleding dat stofjes aantrekt, niet tegelijkertijd met bijvoorbeeld handdoeken. Hiervan laten de vezels makkelijk los en deze zitten dan overal op de fluwelen of donkere kleding verspreid. Handdoeken met spijkerbroeken gaan wel goed samen, omdat je van spijkerstof de pluisjes makkelijk afklopt. Heb je per ongeluk zijden met iets pluizigs gewassen? Dan zit er niks anders op het kledingstuk weer opnieuw te wassen. Gebruik liever geen pluizenverwijderaar. Deze trekt de vezels onnodig kapot.

Na de eerste keer wassen
De vezels worden tijdens de eerste keer wassen langer en krimpen weer tijdens het drogen. Tijdens koud wassen worden de vezels wel langer maar krimpen slechts een klein beetje tijdens het drogen. Ze bereiken sneller een stabiel evenwicht waardoor ze de tweede keer wassen niet meer zo zullen krimpen. Pas na een aantal keer wassen zal kleding helemaal niet meer krimpen omdat de rek eruit is. Een beetje krimp is dus nooit te voorkomen maar krimp kan wel sterk beperkt worden. Was kleding na de eerste keer wassen volgens het voorschrift op het etiket. Wees nog wat voorzichtig met fijne stoffen als wol, zijde of angora. Was deze nooit warmer dan op het etiket vermeld staat, anders krimpen ze zeker verder.

Het geschikte wasprogramma kiezen
Ieder wasmachine beschikt over meerdere wasprogramma;’s. Kies bij natuurlijke materialen voor een speciaal wasprogramma en was niet heter dan op 30 graden. Dit geldt voor wol, zijde, angora, linnen en kasjmier. Afhankelijk van het gebruikte materiaal moeten deze soms zelfs met de hand gewassen worden. Was deze stoffen de eerste keer altijd met de hand. Synthetische materialen zoals nylon, lycra en coolmax kunnen in de wasmachine, vaak op 30 graden. Stop deze alleen in de droger wanneer dit op het etiket staat vermeld. Katoen krimpt snel de eerste keer, was deze altijd koud. Daarna mag katoen op 30-40 graden gewassen worden. Kijk ook hierbij op het etiket. Veel kleding is opgebouwd uit verschillende stoffen zoals katoen gecombineerd met lycra. Maar ook is er kleding van 100 procent katoen of 100 procent wol. Op het etiket staat altijd vermeld waar het kledingstuk van gemaakt is.

Merkkleding wassen
Mannen met smaak komen merkkleding van dit jaar. Dit merk heeft kleding van een uitstekende kwaliteit in de collectie. Voor de hedendaagse en moderne man. Kleding van dit jaar gaat jarenlang mee, heeft een perfecte pasvorm en is vrijwel overal op te combineren. Logisch dat je zuinig bent op dit soort kleding. Voor de kleding van dit merk gelden dezelfde regels als hierboven beschreven. Wees voorzichtig met de eerste keer wassen. Volg altijd de wasvoorschriften op het etiket. Kijk goed naar het materiaal/ de stoffen waarvan het gemaakt is. Wees lief voor merkkleding. Want dat is het ook voor jou.

dit jaar kopen
Op zoek naar merkkleding van MEN OF AL NATIONS? In onze webshop vind je een uitgebreide collectie moderne kleding voor de man. Jong en oud, iedere man zou kleding van dit merk in zijn garderobe moeten hebben. Want met deze kleding mag je gezien worden. Geschikt om thuis te dragen, naar een feestje, een diner, bruiloft, het werk of zelfs tijdens een klus. Ontdek het veelzijdige aanbod in onze webshop en bestel voor jezelf, je man, je vriend of iedere andere moderne man.

 

No more articles