katoen plukken

Katoen plukken

Katoen plukken
Om katoenen kleding te maken is katoen nodig. Katoen wordt verkregen van de katoenplant. Deze plant uit de kaasjeskruidfamilie wordt geteeld in Azië, Egypte, Peru, Australië en de Verenigde Staten. Centraal-Amerika is goed voor 90 procent van de wereldproductie. De teelt gebeurt op katoenplantages, en het plukken van katoen gebeurt hier. Dit is het begin van nieuwe kleding.

De katoenplant 
Er worden verschillende soorten katoenplanten gebruikt. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van katoenplanten die witte katoen geven, maar soms ook van planten met groene of bruine katoen. Op het zaad van de plant ontstaan lange eencellige vezels die gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Deze cellen zijn gedeeltelijk gevuld met cellulose, een stof die in veel planten voorkomt. Deze vezels krimpen tijdens het drogen. De cellulose in deze vezels is spiraalvorming en daardoor gedraaid. Dit maakt dat de vezels gemakkelijk gesponnen kunnen worden tot katoendraad.

Waarom katoenen kleding 
Katoen is een natuurlijke grondstof waar veel verschillende soorten kleding van gemaakt wordt. Katoen is luchtdoorlatend, ventilerend en neemt vocht op. Hierdoor is katoen ideaal om bijvoorbeeld shirts van te maken. Katoen is ook een stevige stof en kan tegen een stootje. Het gaat niet pillen of vervilten en scheurt niet snel. Ook met wassen kan katoen tegen een stootje. Wel kan katoen erg krimpen wanneer het heet wordt gewassen, tot wel 2 maten.

Geschiedenis van katoenen kleding 
Er wordt gezegd dat katoen al reeds 12.000 jaar voor Christus gebruikt werd om doeken van te maken. Dit betekent dat katoenen kleding een geschiedenis kent die meer dan 14.000 jaar terug gaat. Al ruim 3.000 jaar lang wordt katoen in India verbouwd. Het werd daar ook wel boomwol genoemd. Rond 1765 werd in Engeland de spinmachine uitgevonden. Hierdoor was het mogelijk om massaproductie toe te passen en katoenen kleding maakte toen een grote spring voorwaarts. In 1793 kwam een nieuwe machine op de markt die de katoenvezels snel kon scheiden van de zaaddozen.

Er gaat weinig verloren
Katoen heeft een grote opbrengst. Bij het verwerken van katoen naar kleding gaat slechts 10 procent verloren, iets dat bij andere grondstoffen veel meer bedraagt. Met de vezels van katoen kunnen fijne garen gesponnen worden. De vezels haken als het ware achter elkaar. China is de grootste producent van katoen, daarna volgt de VS en India. In Griekenland wordt slechts 10 procent van het totaal van de VS geproduceerd, maar Griekenland is wel de grootste katoenproducent van Europa.

Katoen plukken
De teelt van katoen is niet gemakkelijk. Zo moet er een lange periode van zon zijn en een lange vorstvrije periode. I de droge tropen en de subtropen zijn de omstandigheden goed, maar ook elders op de wereld wordt katoen verbouwd. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van irrigatiewater. Dit is het kunstmatig toevoegen van water.

Op het Noordelijk halfrond wordt katoen aangeplant tussen februari en juni. In Peru wordt veel katoen verbouwd. Veel gezinnen hebben hier een katoenboerderij. Samen met de plukkers halen de boeren de katoen van de velden. In deze landen gebeurt dit nog met de hand, in andere landen machinaal. Nadat de katoen verzameld is worden de blaadjes die per ongeluk zijn mee geplukt eruit gehaald. Machinaal gebeurt dit door de plant eerst met ontbladeringsmiddel te bewerken. Biologische katoen wordt altijd met de hand geplukt, omdat hierbij geen chemische middelen gebruikt mogen worden. De katoen wordt bij elkaar gebonden en gewogen. Vervolgens wordt de katoen opgeladen. In Peru gebeurt dit allemaal met de hand, waar de sjouwers 60 tot 80 kilo aan katoen dragen. Bij de fabriek aangekomen wordt de katoen uitgeladen en nog eens gecontroleerd op de aanwezigheid van bladeren.

Machinaal worden de zaden uit de katoen gehaald. Deze zaden worden bewaard. Later kunnen hier nieuwe katoenplanten mee gekweekt worden. Machinaal wordt de katoen in grote balen geperst. Deze balen kunnen op transport naar de kledingfabrieken. Deze verwerken de katoen verder.

Katoen plukken in Australië
Een werkvakantie, lijkt u dat wat? Australië is een bekend land wanneer het aankomt op werkvakanties in de katoenplukkerij. In ontwikkelingslanden of lagelonenlanden werken veel kinderen in katoenplantages, en vaak verdienen de boeren hier weinig. In Australië worden mankrachten ingehuurd die een normaal loon verdienen. Vaak maakt u hierbij wel lange dagen. Machinaal wordt het katoen geoogst en geperst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van grote machines die van katoenplantage naar katoenplantage worden gereden. Dit verplaatsen van de machines kan soms wel dagenlang duren.

Om katoen te plukken moet het volledig droog zijn. Natte katoen kan niet geplukt worden. Wanneer het regent zal het plukken dan ook verplaatst worden. Er zijn Nederlanders die een ruime ervaring hebben opgedaan op katoenplantages. Katoenen kleding kopen is één ding, maar weten waar het vandaan komt is een hele rijke ervaring.

Biologisch katoen 
We hadden het er al even heel kort over: biologisch katoen. Maar katoen is toch altijd biologisch? Nee, katoen is een natuurproduct. Met biologisch wordt bedoeld: zonder gebruikmaking van chemische middelen. En dan worden hiermee meststoffen en bestrijdingsmiddelen bedoeld. Want deze belasten het milieu enorm. Biologisch katoen wordt dus puur geteeld zonder gebruik te maken van een chemisch hulpmiddel. Dit is niet alen beter voor het milieu, vaak voelt het ook prettiger aan om te dragen. Omdat u weet dat u hiermee het milieu ondersteunt. Biologisch katoen wordt met de hand geplukt. Omdat er bij machinaal plukken gebruik wordt gemaakt van chemische middelen (ontbladeringsmiddel) zit er niks anders op dan het met de hand te plukken. Biologisch katoen kan daardoor duurder zijn, maar het is wel een verantwoorde keuze.

Katoenplukkersziekte
In westerse landen komt het weinig voor maar daar waar katoenplukkers zijn, komt de ziekte ook veel voor: de katoenplukkersziekte. Dit is een longaandoening die wordt veroorzaakt door het inademen van plantaardige stofdeeltjes. Dit hoeft iet alleen katoen te zijn maar ook vlas, hennep of jute. Maar omdat de ziekte het vaakst bij katoenplukkers voorkomt, wordt het de katoenplukkersziekte genoemd. Het komt met name voor in landen waar katoen met de hand wordt geplukt of bij katoenplukkers die biologisch katoen oogsten. Bij de machinale verwerking van katoen zien we dit eigenlijk niet voor komen.

Katoenplukkers met deze ziekte krijgen last van benauwdheid en veelvuldig hoesten. Wanneer er langdurig contact is met katoenvezels dan zullen de klachten chronisch worden waardoor bronchitis of een verstoring van de longfunctie kan ontstaan. Genezing hiervan is mogelijk maar de ziekte kan snel terugkeren wanneer de katoenplukker zijn werk weer hervat. Een verhoogde gevoeligheid blijft levenslang aanwezig.

Behandeling bestaat uit het vermijden van katoen en luchtverwijdende medicijnen. Soms worden er ontstekingsremmende medicijnen toegediend. Mensen die op werkvakantie zijn en met de hand katoen plukken hoeven niet bang te zijn voor deze ziekte. Alleen langdurig contact met katoen veroorzaakt de ziekte.

Katoenen kleding dragen
Houdt u ook zo van katoenenkleding? Bij dit jaar houden wij daar ook van. Katoen is sterk, luchtdoorlatend en heeft een mooie pasvorm. Mode voor de moderne man, dat is dit jaar. In onze webshop vindt u een uitgebreide collectie katoenen kleding, maar ook mooie kleding van andere stoffen.

 

No more articles