Kabeltrui

Terug van eigenlijk nooit weg geweest: de kabeltrui voor heren. Lag hij jarenlang wat verstopt achterin de kast om alleen bij heel bar winterweer tevoorschijn gehaald te worden, speelt de kabeltrui vandaag de dag weer volop mee in het modebeeld. Mode bloggers raken niet uitgepraat over de veelzijdigheid van de kabeltrui. De trui met kabels is inmiddels doorgedrongen op scholen, kantoren en in uitgaansgelegenheden. Eén of meer truien met stoere gebreide kabel mogen niet in de garderobe van de moderne man ontbreken. dit jaar voert een lijn kabeltruien waarbij gegarandeerd voor elke man een exemplaar van zijn gading te vinden is.

Van oudsher worden voor de traditionele visserstruien de meest fantastische kabelmotieven gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de donkerblauwe wollen truien die gedragen werden aan boord van de schepen van de Noordzee-vloot, door de door weer en wind getaande mannen die netten vol heerlijke schol en vette paling binnenhaalden. Elke trui had zijn eigen, unieke karakter en straalde de zorg uit waarmee de maker de trui geproduceerd had. Het voorpand werd voorzien van stoere kabels, voor mouwen en rugpand werd vaak een wat eenvoudiger motief gekozen. Een kabeltrui ging jaren mee en werd door de trotse bezitter met zorg behandeld.

Gebreide kleding is van alle tijden en zeker geen moderne uitvinding. Bij opgravingen in Egypte zijn gebreide kledingstukken gevonden die dateren uit de derde tot vijfde eeuw na Christus. Ook in Peru zijn gebreide stoffen aangetroffen uit ongeveer dezelfde periode. De Noormannen brachten de techniek van het breien in de zeventiende eeuw mee naar Europa. De Noormannen hadden het breien op hun beurt weer geleerd van de Arabieren. Wordt breien tegenwoordig vooral gezien als een typisch vrouwelijke bezigheid, dit was in het verleden wel anders. Het waren over het algemeen de mannen die de breinaalden ter hand namen en hun familie en buren voorzagen van warme, gebreide kleding. Pas in de loop van de achttiende eeuw bekwaamden de vrouwen zich ook in de edele techniek van het breien en verdrongen langzamerhand de mannen van hun plek.

 

Het breien van kabels is een techniek die een bepaalde vaardigheid vereist. Groepen steken kruisen elkaar, vormen kabels en noppen. De kabels kunnen linksom of rechtsom gekruist worden, dik en opvallend of juist smal en subtiel. Voor het meer gecompliceerde werk wordt een zogenaamde kabelnaald gebruikt: een rechte breinaald met een bochtje in het midden. Het gebruik van een dergelijke kabelnaald is niet strikt noodzakelijk, maar versneld en vereenvoudigd het breien van dikkere kabels wel. Tegenwoordig worden kabeltruien veelal machinaal gebreid, van pure wol of met synthetische stoffen.

Ziet u zich ook wel lopen in zo’n comfortabele sweater met kabelmotief? Twijfelt u nog over de aanschaf omdat u niet zeker weet hoe zo’n gebreide trui smaakvol te combineren? Het Internet staat vol inspirerende voorbeelden, veel designers hebben de kabeltrui al in hun vaste collecties opgenomen. Ook de bekende modeketens hebben vaak wel één of meerdere modellen in de rekken hangen of op de toonbank liggen. Leest u vooral ook even verder voor onze stijladviezen. Met een kabeltrui kunt u alle kanten op, we voorzien u graag van een paar eerlijke draagadviezen.

Want hoe draagt een moderne man met stijl zijn favoriete kabeltrui? Een ogenschijnlijk heel simpele vraag waar verrassend veel antwoorden op mogelijk zijn. Zo kunt u een trui met grofgebreide, brede kabels volgens ons het best combineren met een goed paar jeans. De wassing is van ondergeschikt belang, evenals de snit. Veel gezien is de kabeltrui op een hippe skinny jeans. Is dit niet uw stijl, aarzel dan niet om uw rechte jeans te dragen, combineer dan wel met een brede leren riem. Een eenvoudig effen shirt met V-hals of ronde hals eronder en een paar ruige leren boots complementeren deze look. De honden kunnen worden aangelijnd en u bent klaar voor een tocht door het bos, of gooi een extra stel schone kleren en een tandenborstel in de weekendtas en u bent zo goed als onderweg naar het vliegveld. Tijd voor het jaarlijkse weekend met de mannen in Barcelona!

Vereist de gelegenheid toch wat meer cachet dan bij een frisse tocht door het bos of op het terras met uw vrienden van vroeger? Heeft u wellicht een informele zakenlunch in het vooruitzicht, of begeleidt u uw partner als avondgast bij een bruiloft van een bevriend stel in de stad? Ook hier slaat u met een sweater met kabel absoluut geen flater. Integendeel zelfs! Kies hier bij voorkeur wel voor een trui met een wat subtielere kabel, smaller gebreid en in een neutrale kleur zoals (donker)grijs, blauw of groen. Draag onder uw trui bij voorkeur een overhemd en indien nodig eventueel een mooie stropdas. Een effen overhemd met eveneens effen kraag zorgt voor een meer neutrale look. Wilt u wat meer schwung aan uw outfit geven, denkt u dan ook eens aan een overhemd met ruitjes op de kraag, of zelfs met een kleine print van bloemen. Ook hier past een goed paar jeans, het liefst in een donkere wassing. Is de gelegenheid wat formeler,dan vervangt u de donkere jeans uiteraard door een nette pantalon. Qua schoenen kunt u hier alle kanten op. Zelf zouden wij bij het effen overhemd eerder denken aan een opvallend paar hippe sneakers, en bij de bloemenprint aan een meer klassiek paar lederen schoenen. Draag waar u zich goed bij voelt, het is haast onmogelijk om de plank volledig mis te slaan bij deze look!

 

Zegt u kabeltrui, dan denkt u wellicht vooral aan het najaar en de winter. Een comfortabele, dikke trui die uitstekende bescherming biedt tegen de winterse kou. De trui kan gecombineerd met een warme sjaal zelfs dienst doen als winterjas, een look die u in veel modebladen terug zult vinden. De kabeltrui is zo een multifunctioneel kledingstuk voor de koude winters. Een beeld dat nog extra wordt bevestigd in menig bekende filmklassieker: man in kabeltrui en met baardje van drie dagen gooit nog een extra haardblok op het vuur, schenkt zich een amberkleurige whiskey in en ploft neer op de ruige rundlederen bank. De storm waait rond de afgelegen blokhut, binnen is het warm en behaaglijk. Een klein stukje van deze sfeer krijgt u automatisch mee op het moment dat u uw favoriete kabeltrui uit de kast pakt en over uw hoofd laat glijden. U bent er klaar voor en kunt alle omstandigheden het hoofd bieden!

Maar beperk u vooral niet tot de winter om goede sier met uw pull-overs met kabel te maken! Het voorjaar en de naderende zomer hoeven niet het teken te zijn dat het seizoen voor kabeltruien ten einde loopt. Het wordt wellicht wel tijd om de stevigere exemplaren te laten reinigen en ze op te bergen. Let u er wel op dat u uw wollen truien professioneel laat schoonmaken, of op een wolwasprogramma laat draaien? Zo verlengt u de levensduur van uw kabeltruien aanmerkelijk en voorkomt u gaatjes en pluizen. Zijn er toch onverhoopt wat pluisjes op uw trui verschenen? Een pluizentondeuse maakt er korte metten mee. Gebruikt u deze tondeuse liever niet te vaak: het beschadigt bij te frequent gebruik de integriteit van de wollen vezels. Heeft u de wintertruien opgeborgen? Dan is het nu tijd de wat luchtigere kabeltruien tevoorschijn te halen. Dit is uw kans om eens de wat meer frivole kleuren uit te proberen. Lichtgeel, zacht paars of bleekroze. Wellicht met gekleurde banen of kabels? Zijn dit toch niet helemaal uw kleuren? In dat geval zijn grijs, beige en navy de wat meer traditionele keuzes die niemand misstaan. De breisels zijn in het voorjaar en hartje zomer wat minder grof, de kabels smal en minder opvallend.

Jazeker, want ook in het voorjaar en in de zomer is een dunne kabeltrui een onmisbaar item in uw garderobe. Leef u uit en beperk u niet tot één enkel exemplaar. De keuze is groot en waarom zou u zich tot één model laten beknotten. U schiet een kabeltrui snel aan als het ’s ochtends nog wat fris is op de fiets, of als het ’s avonds toch sneller afkoelt dan de weersvoorspelling deed vermoedden. Zeker op een klassieke bermuda staat een lichte kabel casual en toch gekleed. U ziet het: de kabeltrui is enorm veelzijdig en aan één exemplaar zult u niet genoeg hebben. Bij dit jaar vindt u truien in alle soorten en maten, stuk voor stuk van topkwaliteit en altijd op voorraad. Neemt u vooral eens een kijkje bij onze ruime collectie kabeltruien.

 

No more articles