Inside: tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de mode

Als je dacht dat fashion alleen maar over glitter and glamour ging, had je het fout.

Bij de tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de mode in Utrecht analyseren fashion designers namelijk de betekenis van schoonheid in de mode. Dit doen ze door vreemde lichaamsvormen te creëren en te werken met unieke materialen en felle kleuren. Een hele nieuwe kijk op fashion dus.

De tentoonstelling is ontworpen door het Griekse collectief ATOPOS Contemporary Visual Culture. Bijna alle tentoongestelde ontwerpen zijn op de internationale catwalk geweest, maar in Utrecht wordt ook een ontwerp uit de eigen collectie van het Centraal Museum toegevoegd: L’Hiver de l’Amour. Het vroegste werk uit 1994 van het duo Viktor & Rolf. Maar niet alleen hebben de beroemde ontwerpers Viktor en Rolf meegeholpen, er zijn ook ontwerpen van studenten van de Central Saint Martins universiteit (Mode en kunstacademie in Londen) te vinden.

Opvallend aan de tentoonstelling is dat de hoofden van de monsters die zijn afgebeeld, bijna allemaal bedekt zijn met stof, zodat je het gezicht niet kan identificeren. Freaky! 

Oorspronkelijk betekent het woord monster iets dat ondefinieerbaar is of iets dat mysterieus is. And mysterious it is, want je loopt door donkere zwarte kamers terwijl er akelige geluiden op de achtergrond spelen. Het is een hele nieuwe ervaring om mee te maken.

De tentoonstelling is van 19 oktober 2013 t/m 19 januari 2014 te zien in de gemeentemuseum Utrecht.

Beelden door Gemeentemuseum Utrecht.

© Craig Green . In opdracht van Atopos CVC en La Gaîte Lyrique voor ARRRGH ! Monstres de Mode , Parijs, 2013

No more articles