hoeveel krimpt katoen

Katoen is het meest gebruikte product in de kledingindustrie! Katoenen kleding draagt heerlijk comfortabel en modeontwerpers kunnen er goed mee uit de voeten. Zo ook de modeontwerpers van dit jaar. Katoen laat zich graag in allerlei vormen maken. Het is een super veelzijdige stof. Een veel gehoord nadeel is dat katoen krimpt. Fashionliefhebbers zijn zich altijd bewust van de mogelijkheid dat hun nieuwe katoenen kleding krimpt in de was. Hoeveel katoen krimpt, is echter altijd een verrassing.

Katoenen kleding puur natuur

Niet iedereen weet dat katoen van de katoenplant komt. Katoenvezels zijn vezels die op het zaad van de plant voorkomt. Het zijn lange, spiraalvormige draden die gemakkelijk loslaten en tot draad gesponnen kunnen worden. Katoenteelt vindt plaats in tropische gebieden, omdat de plant hier gedijt. Katoen wordt met de hand geplukt. Het is een erg arbeidsintensieve bezigheid, in de hitte van de zon. Het gebeurt vooral in lage loonlanden, zoals India, waar het voor de textielindustrie betaalbaar is om katoen te winnen of kopen.

Daarna wordt het gesponnen tot een draad, die vervolgens wordt gewoven tot textiel. Van deze textiel wordt onze kleding gemaakt. Soms krijgt de textiel een kleurtje, soms behoudt het de oorspronkelijke witte of lichte kleur. Maar hoe het ook zij, katoen zelf is dus een natuurproduct.

Biologisch katoen

Het beste koopt u kleding van biologische katoen. Katoen dat op reguliere en goedkope wijze is geteeld, tast het milieu enorm aan en de mensen die er aan te pas komen werken tegen lage lonen en onder slechte arbeidsomstandigheden. Tijdens de teelt wordt gebruik gemaakt van pesticide en kunstmest waardoor de bodem, de aarde, al haar voedingsstoffen verliest en heel wat chemische stoffen rijker is. Bovendien is het niet goed voor de boeren, de plukkers en de verwerkers om ook met deze stoffen in aanraking te komen. Het katoen ondergaat onderweg allerlei procedé met chemische stoffen, waarvan uiteindelijk altijd sporen in de kleding blijft hangen. Van deze stoffen neemt u als eindgebruiker een deel op via de huid.

Biologisch geteelde katoen wordt geteeld met respect voor de aarde, de boeren, en de plukkers en de plant zelf. Bovendien worden er geen chemisch procedures op los gelaten. Ook beter voor de drager van de katoenen kleding dus. Biologische katoen is duurzamer en van betere kwaliteit. Kleding van katoen van betere kwaliteit heeft minder kans op krimping.

Krimpen van katoen

Een nadeel van katoen, en misschien ook wel het enige nadeel, is dat katoen kan krimpen. Hoeveel katoen krimpt, hangt af van een aantal factoren. Katoen krimpt vaak bij de eerste keer wassen, maar slechts een beetje. Dit is onder meer afhankelijk van de weefrichting van de stof, of de stof vooraf al gekrompen is geweest en hoe fijn de stof is. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel katoen krimpt en of het überhaupt krimpt. Indien u niet wilt dat uw nieuwe katoenen kleding krimpt, vol dan nauwkeurig de wasvoorschriften op het label. Hieronder hebben wij een aantal algemene tips voor u voor het verzorgen van uw katoenen kleding. dit jaar ziet graag dat u lange tijd met uw kleding kunt doen.

Behandeling van katoenen kleding

Voordat katoen dus in de winkels ligt, heeft het een hele reis gemaakt. Katoen kan veel hebben. U kunt het dagelijks dragen, vlekken zijn vrij gemakkelijk te verwijderen en als u uw kleding met zorg behandeld, zal het lang meegaan.

We hebben echter wel een aantal tips om uw katoenen kleding mooi te houden en de kans op krimpen zo klein mogelijk te houden. Was katoen het liefst op 30 graden en indien nodig een enkele keer op 40 graden, indien er ernstige vlekken inzitten. Maar vooral de eerste keer dat het gewassen wordt zo koud mogelijk dus. Behandel eventueel vlekken liever vooraf, dan dat u de temperatuur van de wasmachine verhoogt om de vlekken eruit te krijgen. Om de kleding mooi te houden is het ook niet aan te raden om de wasmachine te vol te laden. Hierdoor kan de kleding en ander wasgoed aangetast worden in kwaliteit.

Als de wasmachine klaar is, haal dan zo snel mogelijk de was eruit en hang deze het liefste buiten te drogen. De frisse wind er doorheen laat de kreuken verdwijnen en geeft een heerlijke geur aan het wasgoed. Bovendien is het beste voor het milieu om geen belastende droger te gebruiken. Daarnaast is het beter voor de katoenen stoffen om deze zo min mogelijk aan beweging van een wasmachine of droger bloot te stellen. Hierdoor beschadigt de stof en hebt u kans op pluizen van de stof. Indien u kleding te lang in de machine laat zitten, hebt u kans dat er extra kreukels inkomen en dat de katoenen kleding een beetje krimpt, doordat de trommel nog even warm blijft.

Juiste kwaliteit katoen

Natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste kwaliteit katoenen kleding te kopen. De katoenen kleding van dit jaar is van dergelijke kwaliteit en deze zal dus minder krimpen in de was. Let wel op dat u ook deze kleding niet te heet wast en droogt, want daar is ook de kleding van dit jaar niet tegen opgewassen.

 

Katoen expres laten krimpen

Het komt wel eens voor dat een bepaald kledingstuk net niet in model is, bijvoorbeeld als de lengte en de breedte niet met elkaar in verhouding staan. In dat geval wil het wel eens helpen om katoen expres te laten krimpen in de was. Dit is een risicovolle procedure, omdat u vooraf niet kunt inschatten hoeveel de kleding krimpt. We raden dit dan ook niet aan om te doen.

Katoenen kleding combineren

Katoenen kleding is de meest verkocht kleding ter wereld. Ieder van ons heeft meer katoen in de kast hangen dan in eerste instantie gedacht. Denk aan al u spijkerbroeken bijvoorbeeld, of uw T-shirts. Katoen is geweldig te combineren met andere soorten stoffen, zoals wol of met synthetische stoffen. Vaak wordt er ook een synthetische vezel gecombineerd in de textiel om katoen meer rek mee te geven. Dit voelt u direct.

Combineer in de winter uw katoenen longsleeve met een jeans en wollen vest voor extra warmte en een casual look. In de zomer kan een katoenen T-shirt niet missen in uw garderobe. Niet eentje, maar wel tien, want ze zijn zo draagbaar en comfortabel. Let u vooral bij dunnen katoenen T-shirts op dat deze wellicht nog een stukje krimpen in de was, dus koop het nooit te krap. Katoen in de zomer zorgt ervoor dat u niet klam aanvoelt als het buiten erg warm is. Katoen ademt en neemt vocht op. Dat geeft een fris gevoel en niet te warm ondanks de hoge temperaturen.

Ook voor uw zakelijke look kunt u uit de voeten met katoen. Overhemden zijn vaak van katoen, maar katoen wordt ook verwerkt in pantalons en in colberts. Ook nette broeken in neutrale kleuren zijn vaak van katoen. Zoals gezegd: heerlijk comfortabel en dat komt uw werkdag ten goede.

Op de sportschool zult u graag katoen dragen omdat katoen ademt en vanwege de mogelijkheid van opname van transpiratievocht. Synthetische vezels doen dit niet en daardoor kan u na het sporten nogal klam aanvoelen. Met katoen is dit niet aan de hand. Daarnaast is katoen rekbaar en flexibel wat ook fijn is tijdens het sporten. U combineert sportieve shirts en een korte broek om buiten een rondje hard te lopen. Hierdoor blijft u voelbaar luchtig gekleed.

Katoen voor speciale gelegenheden

Katoen is ontzettend veelzijdig. Het ligt in het keukenkastje als theedoek, maar het wordt ook omgetoverd tot een chique overhemd en dito pak. Een fijnere draad wordt tot een dunne stof geweven en zo tot een prachtig kledingstuk ontworpen. Katoenen kleding heeft een natuurlijke uitstraling. Indien u ervoor kiest om katoen te dragen, dan zal dat zeker opvallen bij anderen.

Katoenen kleding online kopen

We hopen dat u vertrouwen hebt gekregen in de katoenen kleding van dit jaar. U kunt uw nieuwe katoenen kleding kopen in de webshop van dit jaar. Dat wil zeggen dat u vanuit huis kunt winkelen en betalen en daarna thuis kunt passen. Zo kunt u zien of uw katoenen kleding past en hoe deze aanvoelt.

Indien u niet de juiste maat hebt genomen, kunt u de kleding altijd retourneren en ruilen tegen een andere maat. Zo voorkomt u dat uw kleding na het wassen ineens veel te klein is door een eventuele lichte krimping. Want ondanks dat dit jaar kwaliteit verkoopt en u natuurlijk nauwkeurig de wasvoorschriften opvolgt, kan het voorkomen dat uw katoenen kleding een randje krimpt. Koop kleding echter daarom niet te groot, maar pas het en wees bewust van de effecten door het wassen van de kleding. We zien u graag in de webshop van dit jaar.

No more articles