hoe word katoen gemaakt

Katoen voor uw meest comfortabele kleding

Kleding kan gemaakt worden van een groot aantal materialen. Iedere soort stof heeft zijn eigen eigen kwaliteiten en daardoor ook voordelen (en nadelen). Afhankelijk van de functie die een bepaald kledingstuk heeft, ligt de keuze voor het ene materiaal meer voor de hand dan het andere. Als u even rondkijkt in deze webshop, vindt u volop voorbeelden van kleding in verschillende stoffen. In dit artikel leest u meer over een van de wellicht bekendste kledingstoffen: katoen. ‘Hoe wordt katoen gemaakt’ is dan ook de vraag die in dit artikel centraal staat.

Herinneringen aan kriebelige truien
Textiel en stoffen is een onderwerp waar veel over te vertellen valt. Maar eigenlijk weet u er als gebruiker uiteraard ook al het nodige van, puur vanuit uw gebruikservaring. Zo zult u bepaalde kleding waarschijnlijk met meer plezier dragen dan andere kledingstukken en de kans is groot dat dit te maken heeft met de gebruikte materialen. Veel mensen denken bij kleding die niet prettig draagt bijvoorbeeld aan een trui die ze als kind droegen en waar ze eigenlijk een ontzettende hekel aan hadden. Zo’n met de beste bedoelingen door een tante of oma gebreide trui die vreselijk kriebelde. Ook in hun volwassen leven zijn niet alle mensen even dol op het gevoel van wol op hun huid en dat maakt al wel duidelijk dat ieder materiaal een ander effect heeft.

Van natuurlijk tot synthetisch
Tot het einde van de negentiende eeuw werd textiel uitsluitend vervaardigd uit vezels met een natuurlijke oorsprong. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan katoen, linnen, hennep en bamboe. Daarna kwamen de eerste kunstmatige vezels op de markt. Dit waren vezels met een natuurlijke oorsprong, die kunstmatig werden vervaardigd. In eerste instantie ging dit om materiaal dat bekend is geworden onder de naam ‘rayon’. In de twintigste eeuw kwamen hier de volledig synthetische vezels bij en inmiddels is nylon, de eerste synthetische stof, niet meer uit ons leven weg te denken. Vandaag de dag is er in de textielwereld weer een andere ontwikkeling gaande, en wel die van de recycling. Het kost in ecologische zin veel om bijvoorbeeld katoen of wol te produceren en verder is kleding zelden ‘opgedragen’ als het wordt afgedankt. Deze beide aspecten vragen om een nieuwe manier van omgaan met kleding.

De ideale stof bestaat niet
Tegenwoordig hebben kledingproducenten de beschikking over een breed scala aan stoffen. Voor sommige doeleinden zijn bepaalde stoffen beter geschikt dan andere en er bestaat dus niet één stof die per definitie ideaal is onder alle omstandigheden. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in sport- en outdoorkleding. Hierbij is het bijvoorbeeld van belang dat het materiaal niet te zwaar is en dat het zodanig ademend is dat overtollige warmte kan worden afgevoerd, terwijl het tegelijkertijd regenwater en/of wind niet doorlaat. Dit zijn echter kwaliteiten die in het gewone alledaagse gebruik van kleding minder belangrijk zijn. Wat in de toepassing van alledag wél van belang is, is met name het draagcomfort van de kleding. Een van de stoffen die bekend staat om optimaal draagcomfort, is katoen.

Katoen als logische keuze
Katoen is zoals gezegd een van de textielsoorten die bestaat uit vezels van natuurlijke oorsprong. Deze stof wordt voor de productie van kleding veel gebruikt. U hoeft maar even rond te klikken in de webshop van dit jaar om te zien hoe vaak katoen voor kleding wordt toegepast: overhemden, shirts, shorts en broeken, katoen leent zich voor ieder gebruik. Dat dit materiaal zo vaak wordt toegepast, is niet zo verwonderlijk als u bedenkt hoe comfortabel katoenen kleding aanvoelt in het gebruik. Katoen is een zogeheten strakgeweven stof die niet snel zal zorgen voor irritatie van de huid. Voor een natuurlijk materiaal als katoen ligt het veroorzaken van allergische reacties ook niet erg voor de hand. Ook het feit dat deze stof zeer luchtdoorlatend en dus goed ventilerend is, maakt het dragen van katoenen kleding extra aangenaam.

Kwalitatief hoogwaardig materiaal
Naast de al genoemde voordelen is katoen ook nog eens oersterk en goed bestand tegen wassen. Dit betekent dat katoenen kleding die u bij dit jaar koopt goed tegen dagelijks gebruik kan en altijd even sterk blijft, ook na vele wasbeurten. Wat verder een voordeel is, is dat de stof relatief goedkoop te produceren is, waardoor u met een katoenen kledingstuk een degelijk item aanschaft waar u lang plezier van kunt hebben, maar dan wel tegen een schappelijke prijs. Ook om u hiervan te overtuigen is een kijkje in deze webshop voldoende. Met alle goede eigenschappen van katoen in gedachten, vraagt u zich misschien wel af: ‘Hoe wordt katoen gemaakt?’ In het hier volgende leest u het antwoord op deze vraag.

Plant met een rijke geschiedenis
Waarschijnlijk hebt u wel eens ergens een paar takken van de katoenplant in een vaas zien staan. De witte pluizen die u aan de uiteinden van deze takken ziet, bestaan uit katoen. De katoenvezel, die groeit uit de zaden van de katoenplant, wordt door middel van spinnen omgezet in draden. Met deze katoenen draden kan vervolgens de bekende textielsoort worden gemaakt. Het gebruik van katoen heeft een lange geschiedenis en kwam duizenden jaren geleden al voor. Naar het schijnt paste men 12.000 jaar voor onze jaartelling in Egypte al katoen toe. Vandaag de dag wordt katoen gemaakt in alle delen van de wereld. Om op een rendabele manier katoen te kunnen telen is een grotendeels vorstvrij klimaat nodig. Daarnaast vraagt katoen om veel zonlicht en niet te weinig, maar ook niet teveel regen. Tropische en subtropische gebieden hebben hiervoor over het algemeen de juiste omstandigheden. Op plekken waar eigenlijk niet genoeg regen valt om katoen te verbouwen, maken telers gebruik van irrigatie.

Van zaaien naar oogsten
Omdat de katoenplant relatief snel last heeft van ziektes en plagen, worden voor de teelt bestrijdingsmiddelen en chemicaliën gebruikt. Nu het besef doordringt dat deze middelen een slechte invloed kunnen hebben op het milieu, komt er meer aandacht voor biologische katoenteelt. De katoen die uit deze teeltvorm voortkomt, wordt ook wel ‘eco-katoen’ genoemd. Vroeger werd katoen met de hand geoogst, vandaag de dag wordt het plukwerk meestal door machines uitgevoerd. Voordat de geoogste katoen bij dit jaar in de online winkel ligt in de vorm van een kledingstuk, moet er echter nog heel wat gebeuren!

Van katoenbol tot eindproduct
Als de katoen is geoogst, worden de ‘katoenbollen’ naar fabrieken vervoerd, waar katoenzaad en -pluis van elkaar worden gescheiden. De pluizige bestanddelen worden vervolgens machinaal gedroogd. Dit gebeurt enerzijds om het vocht uit het pluis te halen en anderzijds om de katoenharen sterker te maken. In een andere machine worden vervolgens de katoenzaden en de -vezels uit elkaar gehaald. De vezels kunnen uiteindelijk verdeeld worden in korte en lange exemplaren; het zijn de laatste vezels die gebruikt worden om kleding te maken. Overigens worden bijna alle materialen die vrijkomen tijdens dit proces ook op een nuttige manier verwerkt. Zaadhulzen kunnen bijvoorbeeld als veevoer worden gebruikt, terwijl de katoenzaden onder meer worden aangewend om olie uit te persen. Van de ‘restpluis’ worden bijvoorbeeld watten en vilt gemaakt.

Een lange weg te gaan
Ook nu is de katoen voorlopig nog niet het overhemd dat u uiteindelijk terugvindt in het assortiment aan katoenen kleding dat dit jaar u biedt. De gedroogde katoen heeft nog een lange weg te gaan! De ruwe vezels moeten immers eerst nog verder verwerkt worden. Dit betekent dat ze, meestal via de nodige tussenhandelaren, terechtkomen in spinnerijen. Hier worden de katoenen kluwens machinaal verwerkt tot garen. Het is dit garen dat ingezet wordt bij het weven van de stoffen die onder meer voor de kledingproductie worden gebruikt. Maar zover is het ook dan nog niet: de stoffen moeten namelijk eerst onder andere nog worden gewassen, gebleekt en geverfd. Pas als dit alles heeft plaatsgevonden, kan de katoen verwerkt worden tot een breed scala aan kledingstukken.

Katoenen kleding speciaal voor u geselecteerd
U ziet dat katoen een lange weg heeft afgelegd voordat u het aan kunt schaffen in de vorm van een kledingstuk. Het is wellicht niet iets waar u dagelijks bij stilstaat. Waar het met betrekking tot uw kleding om gaat, is vanzelfsprekend vooral het draagcomfort. Omdat we ons hier bij dit jaar maar al te goed van bewust zijn, selecteren wij voor u ieder seizoen weer de aantrekkelijkste katoenen kledingstukken. Dat wij daarbij de nieuwste trends nauwlettend in het oog houden, spreekt wat ons betreft voor zich. Het aanbod aan comfortabele en eigentijdse katoenen kleding is zo groot, dat er altijd wel iets van uw gading te vinden is. Onze webshop biedt u de makkelijkste manier om op ieder moment snel en eenvoudig modieuze katoenen kleding te bestellen!

 

No more articles