hoe was je een wollen trui

Wollen trui wassen

De voordelen van wol
Wol is een dierlijk product en kent vele toepassingen. In kleding heeft het vele voordelen en een wollen trui is een veel verkocht kledingstuk. Als man ga je immers voor luxe en kies je voor kwaliteit. Al reeds in het stenen tijdperk werd wol gebruikt en heeft zoveel positieve eigenschappen, dat de wetenschap dit nog niet na heeft weten te maken. Wol is ventilerend en daarom uitstekend om te verwerken in een wollen trui. Wist u dat een wollen trui niet alleen voor de winter is maar dankzij de hoge ventilatie ook in het voor-en najaar gedragen kan worden? Daarnaast houdt wol de lichaamstemperatuur op peil of wakkert deze aan, zonder dat er overmatig zweten ontstaat. Wol is namelijk waterafstotend en bij zweten wordt u niet klam. Een wollen trui is daarom erg kostbaar en verdient de beste behandeling.

De eerste keer koud wassen
Een nieuwe wollen trui gekocht? Dan geldt een ander wasadvies. Een wollen trui heeft de eigenschap om te gaan krimpen, meer dan andere vezels. Dit heeft met de productie te maken. Wol op het schaap bestaat uit korte vezels die langer worden bij vocht en warmte. Ze worden echter weer korter wanneer ze opdrogen. Een wollen trui is geweven door middel van garen. Het garen bestaat uit vezels wol die als het ware om elkaar heen gesponnen zijn, zodat zich een lange draad vormt. Hierdoor ontstaan er hoeken in de vezels die bij vocht en warmte langer worden maar sterker krimpen. Deze krimp zet zich de eerste paar keer wassen voort totdat een stabiel punt is bereikt, maar de krimp is het grootst tijdens de eerste keer wassen. Was daarom een wollen trui de eerste keer altijd in koud water.

Op welke temperatuur wast u een wollen trui?
Veel mensen wassen een wollen trui veel te warm. Echte wol mag op maximaal 30 garden gewassen worden. Wie een handwas doet zal merken dat 30 graden vrij lauw aanvoelt. Logisch, want onze eigen lichaamstemperatuur is 37 graden en alles wat onder deze 37 garden komt voelt kouder aan dan onszelf. Als gevolg daarvan maken veel mensen het water warmer, omdat ze menen dat alleen dan de trui schoon wordt. Helaas kan wol slecht tegen hogere temperaturen en temperatuursveranderingen. Bij een temperatuur hoger dan 30 garden zal de trui gaan krimpen, ook wanneer deze de eerste keer al koud is gewassen. De eerste keer koud wassen is immers geen vrijbrief dat de trui nooit meer zal krimpen. Het beste is om een wollen trui koud te wassen of op 20 graden. De maximum temperatuur blijft echter 30 graden. Twijfelt u of de trui wel van 100 procent pure wol is? Op het etiket in de trui staat altijd vermeld welk materiaal gebruikt is. Wol heeft bovendien een pictogram, het bolletje wol. Dit hoeft niet perse in het etiket te staan maar is de keus van de modefabrikant.

In de wasmachine
Wast u de trui op de hand of in de wasmachine? Het gewone wasprogramma op uw wasmachine is niet geschikt voor het wassen van wollen truien. Het wolwasprogramma op de wasmachine is een veilige manier om wollen truien te wassen. Dit speciale wasprogramma laat de temperatuur van het water langzaam oplopen. Hierdoor is de kans op krimpen van de trui minimaal. Bovendien gebeurt de zeeptoevoer geleidelijk aan. Tijdens het wasprogramma wordt de wollen was voorzichtig omgeslagen en niet tegen de trommel aangeslagen zoals bij het normale programma het geval is. Let u er wel altijd op dat het hier om een specifiek wolwasprogramma gaat. Mocht dit programma er niet opzitten, kiest u dan voor het wassen op de hand. Tip: zet het wasprogramma op koud. Het spoelwater is immers ook koud en hierdoor kan er een te groot temperatuurverschil ontstaan.

Op de hand wassen
Een veel gebruikte methode is het wassen van wol op de hand. Dit heeft als voordeel dat er meer zicht is op wat er gebeurt tijdens het wassen, maar het is wel intensiever. Voor het wassen op de hand wordt een ruime hoeveelheid water genomen met een maximum temperatuur van 30 graden. Het beste kan gebruik worden gemaakt van een badthermometer. Deze zijn in de huishoudzaak, de betere drogist of babyspeciaalzaak verkrijgbaar. Zonder thermometer wordt er vaak te warm water gepakt. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Het wasmiddel wordt vermengd met het water en opgelost hierin. Giet nooit het wasmiddel rechtstreeks op de trui.

Wollen kleding mag niet inweken in het water met wasmiddel. Het moet regelmatig omgekeerd worden zonder te wringen aan de trui. Na het wassen moet de trui goed uitgespoeld worden met water, ook dit keer met een maximum temperatuur van 30 graden. Gebruik hiervoor dezelfde temperatuur water als tijdens het wassen.

Wasmiddel speciaal voor wol
Belangrijk is om een speciaal wolwasmiddel te gebruiken. Een gewoon wasmiddel tast de wolvezels aan of lost deze op. Hierdoor raakt de trui beschadigd met gaten of vilten als gevolg. Een wolwasmiddel bevat geen enzymen die de wol aantasten. Twijfelt u over het te gebruiken wasmiddel, bekijk dan altijd op het etiket waar het kledingstuk van gemaakt is. Zit er wol in verwerkt, ook al is het gedeeltelijk, gebruik dan een wolwasmiddel.

Wasverzachter
Vaak wordt er wasverzachter toegevoegd aan het spoelwater. Dit neutraliseert de deeltjes uit het wasmiddel waardoor de was weer heerlijk zacht aanvoelt. Wasverzachter mag echter nooit voor wol worden gebruikt. Hierdoor kunnen de wolvezels beschadigen met vervilten als gevolg. Ook verdwijnen de positieve eigenschappen van wol door wasverzachter. Zo is wol dat behandeld is met wasverzachter niet meer echt goed waterafstotend.

De centrifuge gebruiken
Wollen truien mogen niet zomaar gecentrifugeerd worden op de normale stand omdat de trui dan beschadigd. Staat op het etiket in de trui vermeld dat het wel gecentrifugeerd mag worden, dan is dit ook toegestaan. Echte wol mag echter niet in de centrifuge. Wel kan het voorzichtig tegen de rand van het bad uitgeslagen worden. Uitwringen zoals bij een dweil is uit den boze. Zachtjes uitknijpen mag wel.

In de droger? Niet doen!
Een wollen trui mag nooit de droger in. Wol schrikt van grote temperatuurverschillen én krimpt bij hoge temperaturen. Krimpen is dan onvermijdelijk, en wol kan aardig wat krimpen. Staat er op het etiket dat de trui in de droger mag? Dan is de trui niet van wol gemaakt. Controleert u de materialen dan nog eens goed en bekijk of het originele etiket in de trui zit. Heeft u een speciale droger voor wol? Dan kan deze wel gebruikt worden, maar wees ook hier voorzichtig mee.

Ophangen of liggend drogen
Het verdient de voorkeur om een wollen trui liggend te laten drogen. Wol vervormd snel en wanneer het opgehangen wordt krijgt het soms een vreemde rek erin. Bovendien is wol wanneer het uit de was komt erg zwaar, het kan immers veel vocht opnemen. Bij voorkeur wordt de trui liggend op een schone handdoek te drogen gelegd. Eventueel kan de wollen trui over een rek gehangen worden, waarbij deze in de naad knikt. Gebruikt u nooit wasknijpers, deze zorgen voor vervorming en late lelijke punten achter die er niet snel meer uitgaan. Hoe meer wol in de trui verwerkt zit, hoe voorzichtiger de trui behandeld moet worden.

Buiten laten luchten
Omdat het wassen van een wollen trui veel werk met zich mee brengt kan de trui ook buiten gelucht worden. Ook hiervoor gebruikt u liever geen wasknijpers, wol kan namelijk vochtig worden door de buitenlucht. Na een paar uurtjes ruikt de trui weer heerlijk fris. Hang de trui niet buiten wanneer het regent, de trui zal dan juist muf gaan ruiken. Ruit de trui niet fris meer? Er zijn speciale sprays verkrijgbaar om wol op te frissen. Let u erop dat deze ook geschikt zijn voor wol.

Wollen trui strijken
Strijkt u een wollen trui liever niet. Ook tijdens het strijken ontstaat er een te groot temperatuurverschil met krimp als gevolg. Wilt u de trui toch strijken, gebruikt u dan een zo laag mogelijke temperatuur op het strijkijzer. Bij voorkeur wordt de wollen trui vochtig gestreken met een vochtige doek ertussen ter bescherming. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van veel stoom. Op het etiket van de trui staat het strijkadvies.

Superwash wool
Wol kan aardig krimpen en daarom hebben kledingfabrikanten superwash wool bedacht. Dit is wol dat speciaal behandeld is, bijvoorbeeld met behulp van een zuurtebehandeling. Ook kan het garen bekleed worden met hars of polymeer. Hierdoor kan vilten voorkomen worden. Omdat superwash wool niet overal verkrijgbaar is en een kostbaar proces is om te produceren, gaat het in de meeste gevallen om gewone wol. Controleert u altijd het etiket op de kleding. Superwash wool mag soms zelfs in de droger.

Wollen truien van MEN OF AL NATIONS
Een wollen trui is een kostbaar bezit en kan overal op gedragen worden. De positieve eigenschappen van wol zoals warmte en ventilatie worden gecombineerd met de modieuze eigenschappen van het modemerk dit jaar. De modebewuste en moderne man kiest daarom voor kwaliteit. In onze webshop is een uitgebreide collectie terug te vinden.

 

No more articles