gymschoenen in de wasmachine

Gymschoenen in de wasmachine

Mogen schoenen in de wasmachine? Deze vraag stellen veel mensen want niemand wil zijn mooie schoenen verpesten. Of schoenen in de wasmachine mogen is afhankelijk van een aantal factoren. Dit hangt af van het merk, de kwaliteit, het soort vlekken en ook hoe u de schoenen precies wilt gaan wassen.

Gymschoen die vies zijn geworden
Met gymschoenen bedoelen we ook wel sneakers. Dit zijn sportschoenen of vrijetijdsschoen, ze worden voor beiden doelen gedragen. Gymschoenen zitten lekker door de platte zool en de betere gymschoen zijn uitgerust met extra goede zolen, een goede pasvorm en gemaakt van goede stof. Gymschoenen kunnen van leer, kunstleer of stof gemaakt zijn. De zool kan ook van echt leer of kunstleer zijn. Gymschoen worden vaak buiten gebruikt tijdens het sporten of gymen. Hierdoor worden ze snel vies. Moddervlekken, vetvlekken maar ook morsen met drank zorgt ervoor dat de gymschoenen er niet mooi meer uitzien.

Gymschoen stinken
Nog een ergernis: stinkende gymschoenen. Helaas komt dit vaak voor en wordt veroorzaakt door zweet. Zweet is in principe geurloos, totdat het in aanraking komt met zuurstof. Dan ontstaat er een penetrante lucht. Overigens heeft niet iedereen evenveel last van zweetvoeten of stinkende gymschoenen. Mensen die ook in gewone schoenen zweten zullen hier zeker last van krijgen tijdens het sporten. De oplossing hiertegen is niet zo eenvoudig, omdat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van stinkende gymschoenen. Het dragen van lederen schoenen kan het zweten sterk doen afnemen. Leder is een natuurproduct en natuurproducten zijn nu eenmaal beter vochtregulerend dan synthetische producten.

Azijn werkt goed tegen zweetlucht. Meng water met wat azijn en drenk hier doekjes in. Leg in iedere schoen een azijndoekje en laat dit een nacht intrekken. Ook een ongebruikte koffiepad in de schoen schijnt de zweetlucht te neutraliseren. Bacteriën die de zweetlucht veroorzaken kunnen slecht tegen koude dus de schoenen een nachtje de vriezer in schijnt ook te helpen.

Lederen schoenen mogen niet in de wasmachine 
Stop schoenen van echt leder nooit in de wasmachine. Hiervan gaat het leer kapot en kunnen er barsten of scheuren ontstaan. Lederen schoenen moeten dan ook altijd met de hand behandeld en schoongemaakt worden. Stoffen gymschoenen mogen wel in de wasmachine.

Vieze vlekken van gymschoenen verwijderen
Voordat gymschoen de wasmachine ingaan is het soms beter om vieze vlekken met de hand te verwijderen. Leder mag sowieso niet in de wasmachine in. Ouderwets oppoetsen met ledercrème en een schoenenborstel is de beste methode. Gebruik hierbij niet teveel vet of crème omdat hiermee het leder wordt afgesloten en niet meer kan ademen. De kleuren blijven mooier dankzij het oppoetsen en vlekken en viezigheid verdwijnt.

Nubuck of suède kan schoongemaakt worden door deze boven stomend water te houden en direct uit te wrijven met een borsteltje. Andere stoffen kunnen behandeld worden met water, water en zeep of wasbenzine. Deze laatste klinkt erg chemisch maar veel stoffen kunnen hier goed tegen.

Gympen wassen in de wasmachine 
Wanneer gymschoen erg vies zijn of stinken dan kunnen ze gewassen worden in de wasmachine. Belangrijk is dat ze hier ook geschikt voor zijn. Verzeker u er altijd van dat u weet van welk materiaal de schoenen gemaakt zijn. De meeste gymschoenen zijn echter van stof gemaakt dus dit vormt vaak geen probleem met wassen. Gymschoenen mogen op 30 graden gewassen worden, niet warmer. Gebeurt dit toch dan kunnen de schoenen er lelijk uitkomen, vervormen of verkleuren. Was gymschoenen ook altijd op een speciaal programma zoals een wolwasprogramma of een programma voor de fijne was. Dit programma is minder belastend voor zowel de schoenen als de trommel van de wasmachine.

Eerst de schoenen uitkloppen
Voordat gymschoenen de was ingaan is het belangrijk dat ze eerst goed uitgeklopt worden. Vaak zit er modder of zand in de groeven van de zool. Door de schoenen met de zolen een paar keer goed tegen elkaar aan te kloppen verdwijnt loszittend zand. Eventueel kan daarna en borsteltje gebruikt worden om overtollig zand te verwijderen. Zand kan ervoor zorgen dat de wasmachine verstopt raakt dus wees er zeker van dat al het zand weg is. Heeft u ook al eens in de schoenen gekeken? Vaak zit hier ook zand in.

Veters eruit halen
Het is aan te raden om veters uit de gymschoenen te halen voordat ze gewassen worden. Veters mogen wel gewoon mee gewassen worden maar worden schoner wanneer ze los de wasmachine ingaan. Let u erop dat de veters kunnen verdwijnen, doe deze dan ook liever in een waszak of een kussensloop. Ook de binnenzolen kunnen eruit gehaald worden en los gewassen worden. Deze kunnen ook in de waszak of de kussensloop. Zijn uw veters van een andere kleur dan de schoenen en erg in contrast? Bijvoorbeeld witte veters of witte schoenen in combinatie met rood of zwart? Was de witte delen dan apart van de gekleurde delen. Anders is de kans op verkleuren van het wit erg groot.

Voorbehandelen
U kunt de gymschoenen voorbehandelen. Dit doet u door met een doekje dat gedrenkt is in wat alcohol over de schoenen te wrijven. Hierdoor verdwijnen vlekken beter. Mocht u geen alcohol in huis hebben dan kan deze stap overgeslagen worden. Witte gymschoenen zien er vaak extra vies uit, voorbehandelen is dan soms nodig. Dit kan ook met een speciaal middel dat bedoeld is als voorbehandeling, verkrijgbaar bij de drogist en supermarkt. Soms wordt het verkocht als vlekkenverwijderaar. Let u erop dat deze ook geschikt is voor het type gymschoen.

Bescherm uw wastrommel goed
De wasmachine draait met een hoog toerental. Daarnaast heeft de wasmachine een programma dat ervoor zorgt dat de schoenen continue rond worden gedraaid., Hierdoor bonken de schoenen tegen de trommel aan. De wastrommel kan hier schade van oplopen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de schoen in een kussensloop te stoppen. Ook zijn er speciale waszakken voor schoenen verkrijgbaar. Deze beschermen de wastrommel nog beter dan een kussensloop. Een andere optie is het gebruik van oude handdoeken. Stop deze te samen met de schoenen in de wasmachine. Gebruik uitsluitend oude handdoeken. Nieuwe handdoeken pluizen namelijk erg en dit blijft dan op de gymschoenen achter. Vermijdt verkleuren van schoenen en gebruik bij witte gymschoenen ook uitsluitend witte handdoeken om mee te wassen.

Wassen op de hand 
Sommige merk gymschoenen mogen uitsluitend op de hand gewassen worden. Gebruik hiervoor een badje waarin wasmiddel wordt opgelost. Was de schoenen met de hand en spoel deze goed af met water.

Koud wassen
Alhoewel sommige gympen wel op 30 graden gewassen mogen worden verdient het de voorkeur om schoenen koud te wassen. Hierdoor blijven ze langer mooi, lopen kleuren niet door e verkleuren ook de zolen niet zo snel. Stel de wastemperatuur op de wasmachine in op koud en gebruik bi de handwas koud water.

Drogen van gymschoenen
Stop gymschoenen liever niet in de droger, maar laat ze aan de buitenlucht drogen. Door de binnenzolen uit de schoenen te halen drogen deze ook sneller. Knoop de veters pas weer in de schoenen wanneer deze volledig droog zijn.

dit jaar
Het modemerk dit jaar is voor de moderne man die weet wat hij wil. Modebewuste en eigentijdse kleding die overal op te combineren is. Combineer uw gymschoenen met de stoere broeken en eigentijdse truien of T-shirts. Zo kunt u goed voor de dag komen.

No more articles