Goedkope kledingketens opnieuw beschuldigd van slavenarbeid

Een jurkje voor €10 bij de Primark, een shirtje van €4,95 bij de H&M en een trui voor nog geen €15 bij de C&A… Wij zelf zijn er ook ‘schuldig’ aan, goedkope kleding kopen. In je achterhoofd vraag je je stiekem ook wel af: hoe kan dit zo goedkoop? Maar als we dan weer iets leuks ziet voor nog geen tientje nemen wij het zelf ook vaak toch mee naar huis. Vorig jaar stortte een fabriek in Bangladesh in, in deze fabriek werd kleding gemaakt voor verschillende internationale ketens. Door deze ramp kwamen de slechte arbeidsomstandigheden van de werknemers uit de kledingfabrieken weer in opspraak. Veel bedrijven beloofden vanaf nu meer rekening te houden met de werknemers in fabrieken.

Uit een recentelijk onderzoek blijkt echter dat in Tamil Nadu in India ook verschillende fabrieken mensenrechten schenden. Jonge meisjes en vrouwen worden uit hun huis gelokt met valse beloftes en worden daarna gedwongen om onder onmenselijke omstandigheden te werken. Er is geen directe link tussen de fabrieken in India en verschillende internationale kledingketens, maar de ketens die worden gelinkt aan de fabrieken hebben gezegd meteen actie te ondernemen.

Koop jij ook toch nog best vaak goedkope kleding, zonder na te denken over waarom de kleding zo goedkoop verkocht kan worden?

 

No more articles