gaatjes in kleding na wassen

Gaatjes in kleding na het wassen

Gaatjes in kleding na wassen
Na het wassen gaatjes in kleding, herkent u dat? Het overkomt iedereen wel eens en de gaatjes variëren van minuscuul klein tot erg groot. Hier zijn diverse oorzaken voor te vinden en het is belangrijk dat deze opgespoord wordt. Zo kunt u gericht te werk gaan en voorkomen dat ook in uw andere kleding gaatjes komen. Weet u al van welke stof uw kleding gemaakt is? Ook dit is belangrijk om te weten, omdat bepaalde stoffen bij verkeerde behandeling gaatjes gaan vertonen. Kijkt u op het etiket in de kleding, hierop staat waar het kledingstuk van gemaakt is.

Gaatjes in wollen kleding 
Wollen kleding zit heerlijk zacht en is lekker warm. Echte wol is kostbaar en u gaat dan ook voorzichtig om met wollen kleding. Na het wassen in de wasmachine kunnen er plots gaatjes in uw wollen trui zitten. Wol is een natuurlijk en dierlijk product. Wolvezels worden geweven en daardoor wordt de wol kwetsbaarder dan wanneer deze niet geweven is. Wol moet altijd op een speciaal wasprogramma gewassen worden. Gebeurt dit niet, dan kunnen er gaten in de wol vallen. Dit komt omdat de wolvezels teveel beschadigd raken. Ook het wasmiddel is belangrijk. Een wolwasmiddel is zacht voor de wolvezels, maar gewoon wasmiddel is dit niet. Het tast de vezels aan met schade en gaatjes als gevolg. Echte wol kunt u het beste op de hand wassen en nooit warmer dan 20-30 graden. Bij voorkeur koud en met een speciaal wolwasmiddel. Azijn beschermt de vezels extra goed.

Zijde kleding en gaatjes na het wassen
Zijde wordt gewonnen dankzij de zijderups, soms ook door een spinnensoort. Zijde is een prachtige stof die heerlijk aanvoelt , maar ook erg kwetsbaar is. De stof kan gaatjes vertonen wanneer deze verkeerd behandeld wordt. Echte zijde mag niet in de wasmachine en al helemaal niet in de centrifuge. Daardoor kan de stof gaatjes vertonen. Is zijde wasbaar? Dan gaat het hier vaak om een mengeling van zijde met een andere stof. Wasbare zijde is te herkennen aan het wassymbool: een wastobbe met een cijfer in. Zijde mag niet warmer dan 20-30 graden gewassen worden, bij voorkeur met de hand. Wanneer u tijdens het wassen in zijde knijpt kan de stof beschadigen. Ook mag zijde nooit in de droger. Daarnaast gebruikt u een speciaal fijnwasmiddel voor zijde. Giet dit nooit rechtstreeks op de stof.

Knopen en ritsen
Soms is het andere was die kleding beschadigd en gaatjes veroorzaakt. Vooral ritsen doen dit vaak, maar ook knopen of andere scherpe voorwerpen. Tijdens het wassen schuurt de kleding tegen elkaar aan. Wanneer ritsen open staan veroorzaken de tandjes van de rits kleine gaatjes in andere kleding. Zonde, want dit kunt u voorkomen door knopen en ritsen te sluiten. Ook kunnen spijkerbroeken beter apart gewassen worden. Denkt u ook aan beha’s: de sluitingen bestaan uit kleine haakjes die ook schade veroorzaken aan andere kledingstukken. Ook deze sluit u vooraf. Bovendien kunt u deze in een waszak wassen. Vooral wanneer het om beugelbeha’s gaat.

Wasmachine is de oorzaak
De moderne wasmachines wassen goed en zijn voorzien van een uitgebreid wasprogramma. Toch klagen veel mensen over gaatjes in kleding door de wasmachine. Het probleem is niet bij iedere wasmachine merkbaar. Bepaalde grote merken hebben hier blijkbaar vaker mee te maken dan andere merken. De wasmachine heeft een trommel waarin de kleding gedaan wordt. In deze trommel zitten ponsgaatjes. Deze gaatjes zijn bedoeld om het water door af te voeren. Soms zitten er kleine membraampjes of ruwe randjes aan deze ponsgaatjes. Dit is goed te voelen door met de hand over de trommel te wrijven. Voelt u ruwheid? Dan is de kans groot dat dit de oorzaak van het probleem is. In dit geval kunt u een monteur bellen of de fabrikant/ winkelier. Deze stuurt dan een eigen monteur. Deze kan het probleem verhelpen, maar soms moet de trommel of zelfs de gehele wasmachine vervangen worden. Dit is mede afhankelijk van de grootte van het probleem en uw eigen garantie. Ook ouderdom van de wasmachine speelt een rol. Is uw wasmachine al heel wat jaartjes oud? Overweg dan de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Let hierbij goed op de functies van de nieuwe wasmachine. Zit er een wasprogramma voor fijne stoffen op en is centrifugeren apart in te stellen?

Voelt u niks ruws aan de wastrommel? Draait u dan eens een was met alleen nylonkousen/ panty’s. Wanneer de wasmachine gaatjes veroorzaakt dan zijn deze zeker zichtbaar op de panty’s. Deze komt dan met gaatjes of ladders uit de wasmachine. Zorg er altijd voor dat u onbeschadigde kousen of panty’s gebruikt. U moet er immers zeker van zijn waar het probleem vandaan komt. Bespreek met de monteur wat de beste oplossing is voor uw probleem.

Scherpe voorwerpen in de trommel
Haalt u de zakken van broeken altijd leeg of kijkt u ook in borstzakken en jaszakken? Voorwerpen die mee gewassen worden kunnen gaatjes in kleding veroorzaken. Denkt u hierbij aan een balpen, een achtergebleven naald, een nagelschaartje etc. Vooral werkkleding en kleding van kinderen bevat nogal eens van dit soort voorwerpen. Draai kleding niet alleen binnenstebuiten voor het wassen, maar controleer ook alle zakken. Vraag uw huisgenoten of gezin om alle zakken altijd leeg te maken, maar controleer dit zelf ook nog eens.

Verkeerd wasmiddel gebruikt
We hadden het er eerde al even over, maar een verkeerd wasmiddel kan ook gaatjes veroorzaken. De meeste kleding kan prima met de reguliere wasmiddelen gewassen worden. Maar let u op met bijzonder en fijne stoffen? Deze kunnen beschadigen wanneer u het verkeerde wasmiddel gebruikt. Er zijn niet voor niks speciale wasmiddelen verkrijgbaar. Kijkt u op het etiket van de kleding van welk materiaal het is gemaakt en pas hier het type wasmiddel op aan. Ook niet doen: wasmiddel rechtstreeks op het wasgoed gieten. Dit heeft een te sterke inwerking en fijne stoffen kunnen hier kapot van gaan. Kijk altijd op het etiket waar de kleding van gemaakt is en zoek hier een geschikt wasmiddel voor uit. Op de verpakking van het wasmiddel staat welke stoffen ermee gewassen kunnen worden. Houd ook de wasvoorschriften van de kledingfabrikant aan. Alleen dan kan gegarneerd worden dat kleding lang mooi blijft.

Bretels of broekriemen mee wassen
Nooit doen: broekriemen of bretels mee wassen. Deze kunnen kleding aardig beschadigen, variërend van kleine gaatjes tot grote gaten. Lederen broekriemen mogen sowieso was niet in, voor stoffen bretels en broekriemen geldt dit wel. Helaas kan ook uw trommel beschadigen door de metalen gespen. Er zijn waszakken verkrijgbaar die uw trommel beschermen. Daarnaast zijn er speciale waszakken die een extra bescherming hebben, vaak worden ze verkocht als de zogenaamde schoen-waszakken. Ook een kussensloop is prima als waszak te gebruiken. Knoop deze goed dicht of bind deze eventueel met een elastiek dicht.

Het wasmiddel kan soms gaatjes veroorzaken
Omo power stond hier aan het eind van de 20e eeuw bekend om. Het had een wasmiddel op de markt gebracht met een sterke waskracht. Achteraf bleek het wasmiddel te sterk te zijn. De katalysator van het wasmiddel maakte deze te sterk voor kleding. Ook bleven veel mensen op hogere temperatuur wassen. Dit versterkte het effect en het gevolg was gaten in kleding. Vooral katoenvezels werden hierdoor afgebroken. Omo power werd uit de schappen gehaald. In Nederland wist hert merk nooit meer te herstellen, in Engeland is het voorval vergeten en wordt het onder de naam Persil weer goed verkocht. Hoewel de huidige Omo het probleem niet meer kent, blijven veel mensen toch vrezen voor gaatjes in kleding. Gelukkig veroorzaakt wasmiddel zelden gaatjes. Mocht u toch het vermoeden hebben, neem dan direct contact op met de fabrikant. Het beste wast u eerst met een ander wasmiddel om te bekijken of u verschil opmerkt.

Slechte kwaliteit stof
Soms komt het voor dat een stof niet goed geweven is. Vaak vallen er na de eerste keer wassen dan al gaatjes in, variërend van klein tot grote gaten. Hert beste is om dan direct terug te gaan naar de winkel. Het gaat hier om een productiefout en de winkelier is verplicht het kledingstuk terug te nemen. U heeft immers altijd garantie, ook op kleding, Neemt u het aankoopbewijs altijd mee. De winkelier kan hierom vragen. U moet immers kunnen bewijzen dat het kledingstuk in de desbetreffende winkel is gekocht.

Kies voor kwaliteit
Een productiefout kan altijd voorkomen, maar echte kwaliteit is goed te onderscheiden van goedkope kleding. Van goedkope kleding is bekend dat ze sneller kapot gaan. dit jaar is een modemerk speciaal voor mannen. Duurzame en kwalitatief goede kleding, daar staat het merk voor. Of u nu wol, katoen, zijde of een synthetische stof kiest: kleding moet sterk en betrouwbaar zijn. Of comfortabel en zacht aanvoelen. Het is maar net welke stof u draagt. Merkkleding draagt deze eigenschappen met zich mee. Ontdekt u toch een gaatje in uw merkkleding? Bekijk dan bovenstaande oorzaken en probeer hier een oplossing aan te koppelen. Want u bent toch ook zuinig op uw kleding?

 

No more articles