gaatjes in kleding motten

Gaatjes in kleding door motten? Er is iets aan te doen!
Dat u zuinig met uw kledingstukken omgaat, wil nog niet zeggen dat uw kleding niet beschadigd kan raken. Soms kunnen kledingstukken namelijk kapot gaan, zonder dat u hier iets aan kunt doen. Een goed voorbeeld van een situatie waarin uw kleding kapot is gegaan zonder dat u hier iets aan kunt doen, is als u motten in uw kledingkast heeft zitten. Heeft u te maken met motten en heeft u hierdoor beschadigde kleding? Lees dan meer over deze vervelende situatie in dit artikel.

In dit artikel worden de meest gestelde vragen over motten en gaten in kleding door motten beantwoord. Heeft u last van motten, dan leest u in dit artikel wat dit precies betekent en wat u kunt doen om het probleem te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Wat is een mot precies?
Een mot is een soort vlinder en betreft een kleine, meestal grijsachtige vlinder die vaak nog geen centimeter lang is. Er zijn verschillende soorten motten, maar vrijwel alle soorten motten hebben het standaard lichaampje van een vlinder. Zo hebben de beestjes vier grote met schubben bedekte vleugels, een zogeheten ‘roltong’ en een klein en dun lichaampje. Planten motten zich voort, dan ontstaan er kleine larven die later weer uitgroeien tot vervelende motten die voor gaatjes in kleding motten zorgen.

Niet alle motten leven binnen, maar een groot deel van de motachtige vlinders zijn wel binnenshuis te vinden. Een mot kan overal rondvliegen, maar larven zijn vaak op vaste plekken te vinden. Dit betreffen donkere plekken, waar de larven in alle rust kunnen uitgroeien tot een mot. De meest gevreesde mot van alle motten, is de textielmot. De reden dat deze mot zo gevreesd wordt, heeft te maken met het feit dat deze mot kleding eet om te groeien en dus schade aanbrengt aan uw favoriete kledingstukken in de kast.

Waarom eet een mot mijn kleding op?
Motten staan voornamelijk bekend om het feit dat de kleine vlinders textiel eten en dus gaatjes in kleding motten kunnen veroorzaken. De reden dat motten gaatjes maken in kleding, heeft te maken met het feit dat zij op wolvezels af komen. Kleding en textiel bestaan vaak voor een deel uit deze vezels en de wolvezels bestaan weer uit eiwitten waar de mot van leeft. Door wolvezels te eten, krijgt de mot dus de eiwitten die het beestje nodig heeft om te groeien en te overleven.

Welke kledingstukken tasten motten voornamelijk aan?
Motten en hun larven eten alle kledingstukken die (deels) van natuurlijk wolvezels zijn gemaakt. Kledingstukken die helemaal van wol zijn gemaakt, zijn het aantrekkelijkst voor motten en lopen dus het meeste risico op gaatjes in kleding motten. Kledingstukken die deels van wol zijn gemaakt of wolvezels bevatten, zijn overigens ook aantrekkelijk voor de vervelende beestjes. Kledingstukken die uit synthetische vezels bestaan, worden niet door motten aangetast. Motten hebben namelijk alleen natuurlijke vezels nodig en laten de synthetische vezels altijd links liggen.

Motten en larven kunnen niet goed tegen licht. Omdat de beestjes zonlicht en kunstmatig licht niet goed kunnen verdragen, wonen ze het liefst op donkere plekken. Dit betekent dat de beestjes graag in uw kast verblijven, waar het heerlijk donker is en er bovendien meer dan genoeg wolvezels te vinden zijn. Omdat motten vaak in donkere kledingkasten zitten, vreten de beestjes voornamelijk de kledingstukken aan die u niet dagelijks aan heeft en die voor langere tijd in de donkere kast hangen. Kledingstukken die vaker gedragen worden en dus meer zonlicht krijgen, worden minder vaak aangevreten door motten. De meeste kans op gaatjes in kleding motten heeft u als u kleding voor een lagere tijd in de kast opslaat en als u vuile kleding in de kast terughangt. Dit komt omdat motten in dit geval niet alleen de tijd hebben om gaatjes in kleding motten te maken, maar de beestjes bovendien houden van zweetvlekken, urinevlekken en vetvlekken in kledingstukken.

 

Hoe kan ik motten natuurlijk bestrijden?
Iedereen wil van motten af komen als de beestjes eenmaal in de kast zitten, maar niet iedereen vindt het prettig om chemische middelen te gebruiken om motten te bestrijden. Heeft u ook te maken met motten en vindt u het niet prettig om de beestjes te lijf te gaan met chemische middelen? Dan is het ook mogelijk om de motten op natuurlijke wijze te bestrijden. De beste manier om dit te doen, is door de kleding in uw kast goed te verpakken en voor enkele dagen in de diepvries te leggen. Door uw kleding in de koude vriezer te leggen, gaan de motteneitjes kapot, gaan de larven dood en gaan de motten die eventueel nog in de kleding zitten ook dood. Dit betekent dat de motten die al volwassen zijn geen schade meer aan kunnen brengen aan uw kleding en de eitjes en larven geen kans krijgen om uw kleding kapot te maken.

Zorg er wel voor dat u niet te lang wacht met het bestrijden van de motten, want voor u het weet heeft u tientallen gaatjes in kleding motten. Bent u niet snel genoeg met het bestrijden, dan kunnen de motten zelfs alle kledingstukken in uw kast aantasten.

Kan ik motten ook op andere manieren bestrijden?
Vindt u het niet erg om chemische middelen te gebruiken om de motten, motteneitjes en larven in uw kledingkast te bestrijden, dan zijn er ook andere manieren om van de motten af te komen. Zo kunt u bijvoorbeeld anti-motten-papier aanschaffen. Dit is speciaal papier dat in een chemische stof gedrenkt is. De chemische stof zorgt ervoor dat de motten en de larven verlamd raken, zodat ze uiteindelijk dood gaan en geen schade meer aan kunnen brengen aan uw kledingstukken in de kast.

Een ander chemisch middeltje dat u kunt gebruiken om de larven en motten in uw kast te doden, betreft een mottenbal. Plaats een of meerdere mottenballen in uw kast en er komt een chemisch middeltje vrij dat larven en motten afschrikt. De motten gaan niet dood, maar gaan wel snel weg uit uw kast omdat zij hier niet meer graag willen leven.

 

Hoe kan ik het ontstaan van gaatjes in kleding door motten voorkomen?
Het voorkomen van het ontstaan van een probleem is natuurlijk beter dan het oplossen van een probleem. Wilt u voorkomen dat er motten in uw kast komen, zodat u niet te maken krijgt met gaatjes in kleding motten? Dan kunt u de volgende tips opvolgen.

Tip 1: was uw kleding regelmatig. Schone kleding is voor motten minder interessant dan vieze kleding, want motten komen voornamelijk op zweetvlekken, urinevlekken en vetvlekken af. Door uw kleding regelmatig te wassen, maakt u de kledingstukken onaantrekkelijker voor motten.

Tip 2: stop wollen kleding in een plastic zak als u de kleding voor langere tijd niet wil dragen. Op deze manier kunnen de motten er niet bij komen en blijft uw kleding vrij van gaatjes in kleding motten.

Tip 3: maak uw kast eens per jaar goed schoon. Door uw kast tegen het einde van de zomer of aan het begin van de herfst goed schoon te maken, voorkomt u een mottenuitbraak. Dit is namelijk de periode dat de meeste motten hun eitjes leggen en wel in uw kledingkast.

Tip 4: leg geurende planten in de kast. Geurende planten als lavendel en rozemarijn schrikken motten af, wat betekent dat u minder kans heeft op een mottenuitbraak en de bijbehorende gaatjes in kleding motten.

Tip 5: stofzuig wollen kledingstukken als u de kledingstukken lang niet draagt en blijf dit regelmatig doen. Door wollen kleding te stofzuigen, kunt u motteneitjes verwijderen en voorkomt u een uitbraak van motten in uw kast.

Tip 6: voorkom dat volwassen motten uw huis binnen komen door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Komen volwassen motten niet binnen, dan kan er ook geen uitbraak in uw kast ontstaan en krijgt u dus nooit te maken met gaatjes in kleding door de aanwezigheid van motten.

dit jaar: hoogwaardige kledingstukken die tegen motten bestand zijn
Koopt u kleding van goede kwaliteit, dan heeft u minder kans dat motten gaatjes in kleding veroorzaken. Bent u op zoek naar hoogwaardige kleding die tegen de schadelijke effecten van een mottenuitbraak bestand zijn en bovendien bij de laatste trends op het gebied van mode passen? Dan bent u bij dit jaar aan het juiste adres.

No more articles