gaatjes in katoenen kleding

Gaatjes in katoenen kleding

Heeft u last van gaatjes in katoenen kleding? Dit is een veelgehoorde klacht en de vraag is hoe dit ontstaat, hoe dit te voorkomen is en of gaatjes te herstellen zijn. Want gelukkig is er wel iets aan te doen. Eerst moet de oorzaak gevonden worden. Bovendien moet u er zeker van zijn dat u ook echt te maken heeft met katoenen kleding.

Herkennen van katoenen kleding 
Weet u zeker dat u katoenen kleding draagt? Niet alle verkooppunten zijn even duidelijk in de gebruikte materialen in kleding. Katoen is afkomstig van de katoenplant en is daarmee een natuurlijke grondstof. Katoen absorbeert vocht goed en is sterk. Daarnaast voelt katoen in de zomer lekker koel aan en houdt het in de winter het lichaam toch lekker warm.
Veel kleding is van katoen gemaakt of bevat een mengeling van katoen en andere stoffen. Wanneer kleding katoen bevat staat dit ook altijd op het etiket vermeld. Dit etiket kunt u in de kleding terugvinden, vaak aan de binnenkant en achterkant van de kraag.

Zilvervisjes 
Kent u de zilvervisjes al? Bij gaatjes in katoenen kleding is de kans groot dat dit beestje hier verantwoordelijk voor is. De officiële benaming is Lepisma saccharina (orde Franjestaarten) en het gaat hier om kleine insecten zonder vleugels. De schubben van dit beestje zijn zilverachtig wat gelijk verklaart waarom het een zilvervisje wordt genoemd. Het zilvervisje is ongeveer 1 centimeter lang en is erg vlug. Wanneer het ontdekt wordt kruipt het vliegensvlug weg. Dit maakt dat ze lastig te vangen zijn. Het zilvervisje vinden we vooral terug in vochtige omgevingen zoals de badkamer of de keuken. Het is dol op katoen en voedt met katoenen kleding. Treft u een soortgelijk beestje in boeken aan? Dan gaat het hier waarschijnlijk om het nauw verwante papiervisje.

Zilvervisjes in de kledingkast
In de kledingkast komen zilvervisjes vaak voor. In het donker kunnen ze zich goed verstoppen en wanneer er katoenen kleding aanwezig is hebben ze voldoende te eten. Zilvervisjes veroorzaken kleine bijtgaatjes in kleding. Kleine ronde gaatjes zijn dan zichtbaar. Zilvervisjes zijn te voorkomen door de woning voldoende te ventileren. Een lage luchtvochtigheid in combinatie met een omgevingstemperatuur die niet hoger ligt dan 20 graden zorgt ervoor dat zilvervisjes zich hier niet thuis voelen. Het bestrijden van deze beestjes gebeurt door hier speciale lokdoosjes voor te gebruiken.

Er zitten twee motten…
In mijn oude jas. Of in andere kleding. Het zijn niet de motten zelf maar hun larven die aan kleding eten. De mottenlarve is vooral dol op wol, bont en leer. Katoen vermijden ze meestal dus de kans dat de gaatjes door mottenlarven worden veroorzaakt is klein.

Broekriemen
Haalt u de broekriem wel eens aan? Broekriemen kunnen gaatjes in kleding veroorzaken. Wie een trui of shirt over een broekriem draagt heeft hier sneller last van. Hoe dit kan? De stof van de trui of het shirt schuurt over de gesp va de broekriem. Of u staat vaak tegen het aanrecht of de tafel geleund, precies op de plaats waar de broekriem zich bevindt. De gesp kan gaatjes in kleding veroorzaken doordat deze de vezels van de stof beschadigd. Vaak ziet u dan gaatjes ter hoogte van uw broekriem. Deze gaatjes zitten niet aan de achterkant of elders. Een nieuwe, maar ook een oude broekriem, moet daarom goed gecontroleerd worden op scherpe stukjes. Dit doet u door met uw vinger over de gesp te glijden. Met een vijl kan de gesp glad gemaakt worden. Let u er ook op dat u niet te vaak ergens tegenaan leunt wanneer u een broekriem draagt. Of draag de kleding in de broek.

Scherpe knopen
Draagt u een spijkerbroek of een broek waaraan knopen zitten? Of versiersels? Dan is de kans aanwezig dat deze gaatjes in uw kleding veroorzaken. Vaak treft u de gaatjes aan de achterkant van uw trui of shirt aan, ter hoogte van uw zitvlak. Controleer broeken op uitstekende of scherpe voorwerpen.

Risten van kleding
U wast uw kleding binnenstebuiten omdat u de stof mooi wilt houden. Maar sluit u ook alle ritsen? Veel mensen vergeten dat, vooral kinderen letten hier niet op. Ritsen kunnen tijdens de wasbeurt schade aan andere kleding veroorzaken, doordat deze hiertegen aan schuurt. Sluit alle risten voordat u de was doet en leer kinderen dat ze hier op moeten letten. Jong geleerd is oud gedaan.

Aan de stof trekken
Vooral vrouwen trekken nogal vaak aan een truitje om deze omlaag te trekken. Maar ook kinderen trekken er vaak aan. Door het veelvuldige trekken aan kleding kunnen er gaatjes ontstaan. Dit komt omdat de kleding continue opgerekt wordt. De rek kan eruit gaan, maar ook de vezels kunnen uiteindelijk uit elkaar getrokken worden. Bovendien raakt veel kleding vormloos wanneer er vaak aan getrokken wordt.

Huisdieren
Ook met huisdieren is de kans op gaatjes in kleding groot. Een spinnende kat laat ook vaak zijn nagels naar buiten komen. Dit heeft u vast wel eens gevoeld. Er kunnen kleine gaatjes in kleding ontstaan. Honden die in kleding happen veroorzaken ook bijtgaatjes. De kleding kan er zelfs van scheuren. Laat huisdieren niet bij kostbare kleding komen.

Verkeerd wasmiddel gebruiken
De meeste kledingstukken mogen met een gewoon wasmiddel gewassen worden. Maar delicate stoffen zoals wol en zijde hebben een ander wasmiddel nodig zoals een wolwasmiddel of een fijnwasmidel. Wanneer bij deze stoffen een gewoon wasmiddel gebruikt wordt kunnen de vezels aardig beschadigd raken. Dit kan tot gaatjes leiden. Katoen kan vaak prima met een gewoon wasmiddel gewassen worden, tenzij de kleding niet alleen uit katoen bestaat maar ook uit een andere stof. Controleert u het etiket daarom goed.

Brandgaatjes
Vooral sigaretten hebben de neiging om brandgaatjes te veroorzaken. Niet alleen wanneer het katoen direct met de sigaret in aanraking komt, maar ook vonken die van de sigaret afkomen. Deze veroorzaken een kleiner gaatje. Overigens kunnen vonken ook van andere bronnen afspringen. Werkt u met vuur, hete bronnen of rookt u? En ontdekt u kleine gaatjes in uw kleding? Dan is de kans aanwezig dat de warmtebron de oorzaak is. Blijf uit de buurt hiervan of trek oude kleding of beschermende kleding aan.

Gaatjes kunnen groter worden
Wanneer er gaatjes in een katoenen kledingstuk zitten vormt dit een zwakke plek. Op deze plaats heeft het kledingstuk minder houvast omdat vezels niet meer met elkaar verweven zijn. Wanneer het weefsel onder druk komt te staan, bijvoorbeeld door eraan te trekken of tijdens het wassen in de wasmachine, kunnen deze gaatjes groter worden. Het is daarom belangrijk om kleine gaatjes direct te herstellen.

Gaatjes herstellen
Heeft u gaatjes in uw kostbare katoenen kleding? Gelukkig zijn er diverse methoden om deze te herstellen. Het resultaat is wel weer afhankelijk van de stof waarvan de kleding gemaakt is. Zo zijn gaatjes in wol moeilijk te herstellen. Terwijl dit met katoen makkelijker is.

Gaatjes in kleding is zelf gemakkelijk dicht te naaien. Bekijk wel hoe het gaatje loopt. Is deze van boven naar beneden, naai dan met deze vorm mee. Zo voorkomt u vreemde plooien. Gebruik altijd een draad in dezelfde kleur als de kleding. Naai zo dicht mogelijk op de rand van het gaatje om te voorkomen dat er teveel stof verloren gaat. Kleine gaatjes zijn hiermee onzichtbaar te herstellen.

Heeft u een gaatje dat uit is gescheurd of te groot is om dicht te naaien? U kunt het gaatje repareren door een stof van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur op het gaatje te plakken. Gebruikt u hiervoor textiellijm. U kunt het lapje stof ook erop naaien. Doe dit zo netjes mogelijk. Wanneer de stof scheurt door de naald is het beter om het kledingstuk naar de kleermaker te brengen. Deze heeft hier ervaring mee en is in het bezit van speciaal materiaal om gaatjes te herstellen.

Tear-aid is een reparatiemiddel dat geschikt is voor boten, tenten maar ook jassen. Het repareert bijna alle materialen en stoffen. Dit is een blijvende oplossing, maar het lastige is dat deze niet altijd in de juiste kleur verkrijgbaar is. Kies daarom voor de transparante versie. Gebruik dit middel wanneer uw katoenen kledingstuk een erg groot gat vertoont.

Kleding van dit jaar
Merkkleding is een kostbaar bezit. Het blijft lang mooi en gaat mee met de trends. dit jaar is een modemerk speciaal voor mannen. En dan bedoelen we voor alle mannen, ongeacht de leeftijd. Jong of oud, groot of klein, de modebewuste man weet wat hij wil en kiest voor dit merk. In de webshop is een uitgebreide collectie van dit mannenmerk verkrijgbaar.

Heeft u merkkleding met gaatjes? Het merk dit jaar is duurzaam én van een stevige kwaliteit. U weet wat u koopt bij dit merk, en gaatjes in kleding komen dan ook niet vaak voor. Want de kleding is sterk en zal niet snel slijten. Zitten er toch gaatjes in de kleding? Kijkt u dan eens of u last heeft van zilvervisjes. Of dat u een broekriem draagt of op een andere manier gaatjes veroorzaakt in uw kostbare katoenen kleding.

 

No more articles