Emma Watsons krachtige speech over feminisme

Emma Watson kennen we allemaal van haar rol als de serieuze Hermelien in Harry Potter. Op 20 september gaf Emma Watson in New York een speech over feminisme. De 24-jarige actrice is na haar afstuderen benoemd tot U.N. Women Goodwill ambassadeur.  In onze cultuur is feminisme een woord dat steeds meer een negatieve toon heeft gekregen.

In de speecht vertelt Emma dat ze bazig was omdat ze de toneelstukken die ze voor haar ouders deden wilden leiden, werd toen ze 14 was werd ze geseksualiseerd door de media,was verbaasd dat haar vriendinnen op hun 15e stopten met sport omdat ze niet gespierd wilden worden en het viel haar op dat toen ze 18 was haar mannelijke vrienden hun gevoelens niet konden en niet durfden te tonen. Op dit moment kwam Emma Watson erachter dat ze een feminist was en zag hier zelf geen problemen en moeilijkheden in.

Emma Watson betoogd dat feminisme niet gelijkstaat aan mannen-haat. Maar feminisme is volgens haar wel iets wat ook de mannen aangaat en waar ook mannen zich voor moeten inzetten. Feminisme draait niet om dat vrouwen alle rechten krijgen die mannen hebben, het gaat er om dat mannen en vrouwen allebei dezelfde rechten hebben. Mannen durven vaak niet hun gevoelens te tonen omdat ze dan niet meer macho zijn, dit is volgens Emma ook een onderdeel van feminisme.

Op deze website kan je Emma’s hele speech rustig terug lezen. Wat vind jij van wat ze te zeggen had?

No more articles