eigenschappen van wol

Eigenschappen van wol
Wol bestaat uit haren afkomstig van de vacht van dieren. Dieren die haarvezels en wol voor kleding leveren zijn het schaap, de alpaca, het angorakonijn, de kasjmier- en angorageit en de kameel. Wollen kleding wordt meestal gemaakt van wol uit de vacht van schapen. Eenmaal per jaar, in het voorjaar, wordt een schaap geschoren waarbij de geschoren vacht klaar is om verwerkt te worden tot wol. De vacht moet eerst gereinigd worden van zweet, vet en vuil. Dit gebeurt door wassen waarbij gezorgd wordt dat de vacht iets vet blijft. De wol in de vacht heeft schubben en is gekroesd. Door deze laatste eigenschap wordt de lucht goed vastgehouden. De schubben, het feit dat wol gekroesd is en er van nature lanoline in wol zit, waardoor deze iets vet blijft, maken wol goed spinbaar. De vezels haken zonder moeite in elkaar en blijven vervolgens aan elkaar vastzitten. Voorafgaand aan het spinnen moet wol eerst worden gekaard: hierbij worden de vezels ontward en verdwijnen de laatste resten vuil. Hierna kan direct gesponnen worden, maar om een fijner resultaat te verkrijgen wordt de wol eerst gekamd. Na het spinnen worden de oneffenheden en losse draadjes verwijderd, het zogenaamde noppen, en uiteindelijk worden de draden getwijnd, ofwel in elkaar gedraaid waardoor de stevigheid van de draad toeneemt.
Doordat tussen de kleine gekrulde vezels gemakkelijk lucht wordt opgeslagen isoleert wol uitstekend tegen kou. Daarnaast is het elastisch en veerkrachtig waardoor het zacht aanvoelt en soms kriebelt. De rekbaarheid van wol is hoog, maar de trekbaarheid is daarentegen lager dan van linnen, katoen of synthetische vezels. Wol kreukt snel, maar net als ingeperste plooien verdwijnen de kreukels ook weer. Het pluist gauw en is moeilijk wasbaar. Het weefsel is teer waardoor het beter is het niet te vaak te wassen. Wanneer dit toch gebeurd is het aan te raden dit, evenals het uitspoelen, handmatig te doen in lauw water.

 

 
Naast scheerwol, dat verkregen wordt van geschoren vachten van gezonde schapen, bestaat ook bloot- of plootwol dat verkregen wordt door huiden van geslachte schapen chemisch te behandelen. Een andere soort is scheurwol. Deze is kwalitatief minder en wordt herwonnen uit gedragen kleding of uit garens en weefselafval uit de textielindustrie. Kunstwol komt niet rechtstreeks van het dier, maar komt uit hergebruik van wolhoudende lompen.
Wol stoot van nature vuil af, maar er moet wel opgelet worden dat motten geen aanval doen op uw ongewassen kleding. Zij zijn dol op ‘ongewassen’ kleding. Hoewel het af te raden is om wol te vaak te wassen, is het zaak om wol na het dragen even te ‘luchten’, even buiten hangen is voldoende. Een maal per seizoen een wasbeurt in weinig wolwasmiddel geeft voldoende bescherming tegen de minuscule beestjes, die maar al te graag uw kledingkast inspecteren op een voor hen heerlijke prooi: ‘ongewassen’ wol. Overigens moet er ook voor gezorgd worden wollen kleding nooit te dicht op elkaar te hangen of te leggen in uw kledingkast, want ook dat trekt motten aan. Cederhout is een uitstekend middel om de mot te weren. En nu het onderhoud van wol toch aan de orde is: doordat wolvezels snel plat drukken is het mogelijk dat kleding die gemaakt is van wol snel glimplekken gaat vertonen. Met name bij wollen broeken is dit vaak het geval. Het gat hierbij dus niet altijd om slijtageplekken: met stoom zijn deze vezels meestal weer eenvoudig los te maken.

 

Wol voor alledag voor elk seizoen
Wollen winterjassen – casual of trendy en hip -, wollen truien – klassiek en nauw aansluitend of dik, ruimvallend en stoer -, klassieke wollen mannenpakken: het zijn allemaal mooie kleren die van wol worden gemaakt. dit jaar speelt als altijd in op dat wat modern en trendy is. Wat is er meer comfortabel in het herfst- en winterseizoen dan een mooie mannenjas, een die mooi aansluit en slank gesneden is, of juist een lekkere ruige waar u helemaal in kunt duiken op koude winterdagen? Het is algemeen bekend dat niets zo warm zit als wol, terwijl het altijd mooi staat. Wol is een natuurlijk materiaal en het heeft een mooie klassieke uitstraling. Wol staat nooit goedkoop, maar heeft cachet en dat is waar dit jaar voor gaat. Wij volgen trends op de voet en combineren stijlen die hun oorsprong vinden op diverse plekken op deze aarde. Wol is universeel en wordt in de vorm van kleding overal ter wereld gedragen. Het heeft de reputatie warm te zijn, maar ook in gebieden waar het overdag aangenaam is en ’s avonds afkoelt kunt u dan juist uitstekend uit de voeten met bijvoorbeeld een wollen vest dat het mogelijk maakt om kille avonden toch op een comfortabele manier buiten door te brengen.
Wie van u heeft geen wollen truien in de kast liggen. Deze zijn uitermate comfortabel in het dragen juist omdat ze licht in gewicht zijn. Pullovers, slip-overs, vesten of juist een mooi gedessineerde trui van wol, het is een weldaad op koude winterdagen. Maar ook in andere jaargetijden is een kledingstuk van wol echt een overbodige luxe. Een trui van merino wol oogt totaal anders dan een die gemaakt is van het product van de angorageit, terwijl een ruig schapenwollen vest een compleet andere outlook heeft dan een fijn geweven exemplaar. Wollen kleding is duurzaam. Gaat een doorsnee jas in de top een paar seizoenen mee, een wollen jas kunt u met een gerust hart tien jaar dragen zonder dat deze er afgedragen gaat uitzien. Daarbij moet uiteraard buiten beschouwing gelaten worden of u als drager zelf de jas zat bent, er rekening mee houdend dat een wollen jas vaak een wat meer klassieke uitstraling heeft, die er absoluut zorg voor draagt dat deze minder snel verveeld.
Ook broeken en truien gemaakt van uiteenlopende wolsoorten gaan, vanwege het duurzame karakter van het materiaal, langer mee dan de doorsnee broek. De hedendaagse mode wordt veelal gemaakt voor hoogstens een of twee seizoenen en verandert daarna snel van uiterlijk of kleur. Omdat wollen kleding jaren bruikbaar is en duurzaamheid in de mode, is het is dan ook niet vreemd dat er meer gecombineerd wordt. Kleding van een, twee jaar of langer terug combineren met nieuwe ontwerpen is een trend geworden. Deze kunnen dan heel goed van andere materialen gemaakt zijn zoals katoen, linnen et cetera. Ook bij bijzondere gelegenheden is het op dit moment volkomen geaccepteerd om niet meer in een heel wollen kostuum te verschijnen, maar om bijvoorbeeld een katoenen chino te combineren met een wollen jasje, vestje of iets van dien aard. In veel gevallen is de dresscode met betrekking tot officiële gelegenheden veranderd. Ging men ooit in smoking of volledig kostuum naar de schouwburg of opera, tegenwoordig is een mooie combinatie niet vreemd meer en zelfs een trui is bij een dergelijke gelegenheid geen unicum. Ook in dit geval kunt u kiezen voor een kledingstuk van wol, niet in de laatste plaats vanwege de mooie uitstraling van het materiaal. En ook nu weer geldt dat een combinatie van een wollen broek die gemaakt is naar de laatste mode uitstekend gecombineerd kan worden met een jasje van ander materiaal of juist andersom.
De moderne man is inventiever en creatiever geworden in zijn kledingkeuze. Dat is een gevolg van de snelle, haastige tijd waarin we leven. Onze agenda’s zijn overvol, we hollen van de ene afspraak naar de andere en zijn vaak niet in de gelegenheid tussentijds langs huis te gaan om ons voor elke date te verkleden. Daardoor is de man van deze tijd gedwongen iets aan te trekken, dat bij meerdere afspraken past. Was het modebeeld in vroeger dagen gedurende een heel decennium vrijwel hetzelfde, op dit moment verandert een modelijn bijna ieder jaar wel. Het is de tendens van de moderne tijd. Die zorgt er ook voor een wisselend materiaalgebruik . Het is opmerkelijk, dat de klassieke materialen de tand des tijd glansrijk doorstaan. Wol is een van die materialen.

Wollen kleding online bij dit jaar 
Wie verzot is op wollen truien kan te kust en te keur terecht bij dit jaar. Naast diverse verschillende modellen zijn ze er ook nog eens in uiteenlopende soorten wol waardoor ze meteen een ander uiterlijk hebben, zelfs al is het model vergelijkbaar. Op de site kunt u vanaf uw luie stoel navigeren op het web en een keuze maken uit het ruime aanbod kleding dat vervaardigd is van wol. De wollen kleding van dit jaar is verkrijgbaar via diverse webshops. BoMont biedt een assortiment mooie wollen truien en jassen uit de collecties van dit jaar en u vindt deze eveneens online bij Suitable. Ook bij Fasha kunt u terecht voor kleding van wol van het merk dit jaar, zij het wat beperkter. De webshop van Mentoday biedt u eveneens wollen kleding, maar indirect bestelt u het dan toch via de eerder genoemde webshops. De modieuze man van deze tijd shopt graag online. U bepaalt uw keuze, bestelt en binnen enkele dagen wordt het door u gekozen artikel al bij u thuis afgeleverd. Wanneer een of meerdere items uit uw bestelling niet aan uw verwachtingen voldoen, dan is het meestal mogelijk deze binnen een gestelde termijn nog te ruilen.

 

No more articles