ecologische mode

Ecologische mode; heel logisch

In onze steeds sneller veranderende wereld, die enorm onderhevig is aan trends, willen we niet stil blijven staan en ook zo snel meedraaien. We maken supersnel vrienden, veranderen ons kapsel met de snelheid van de wind, voorzien onze inrichting elk seizoen van nieuwe accessoires en ook vernieuwen we het liefst elk jaar onze garderobe. We staan niet vaak stil bij de gevolgen van deze snelle veranderingen.

Fast fashion

Als we snel de dingen uit ons leven willen aanpassen, moeten er ook in hetzelfde tempo nieuwe items in de winkels voor liggen. Andersom werkt het natuurlijk ook zo; indien winkels elk seizoen een volledig nieuwe collectie hebben liggen, voelen we de noodzaak om hierin mee te gaan en onze garderobe aan te passen. De gevolgen zijn groot, voor zowel mens als het milieu.

Deze fastfood-mode wordt gemaakt tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Hiervoor worden goedkope vezels gebruikt. Goedkope onnatuurlijke, synthetische vezels worden gemengd met natuurlijk materiaal dat op goedkope wijze is verbouwd en verkregen. Veel werk is nog steeds mensenwerk in de kledingindustrie. Van het plukken van katoen, het scheren van schapen tot het in elkaar zetten van de kleding. Ook dit gebeurt in de fast fashion industrie onder vreselijk slechte omstandigheden.

Het begint bij slecht behandelde dieren en plantensoorten waarvan de textielvezels worden gewonnen. Belachelijk lage lonen en vreselijke arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en tot slot het transport van vaak Aziatische landen naar het westen dat een enorme CO2-uitstoot bezorgd. Dat zijn de gevolgen van ons verlangen naar een snel veranderende wereld en dito garderobe. Het is heel logisch dat er iemand aan het kortste eind trekt bij zulke goedkope mode. Het schaadt altijd een mens, dier, het milieu of zelfs alle drie.

 

Verantwoordelijke garderobe

Ieder van ons die de verantwoordelijkheid durft te nemen, ziet in dat de fast fashion industrie niet bijdraagt aan een betere toekomst voor mens, dier en milieu. Daarvoor is onder andere een vertraging van ons bestaan nodig, en ook van de mode. Ecologische mode doet mee aan deze vertraging en aan verbetering van het industriƫle proces van textiel en kleding. Ook dit jaar wil verantwoordelijkheid nemen.

De vezels van ecologische kleding is op een vriendelijke manier verkregen. De katoenplanten worden biologisch verbouwd. Er worden andere duurzame vezels gebruikt zoals hennep en bamboe voor het maken van kleding. De kleding wordt op milieuvriendelijk wijze geverfd, door zo min mogelijk gebruikt te maken van chemische stoffen en processen. De mensen die de textiel weven en de kleding maken worden op een eerlijke manier behandeld en beloond. Daarnaast worden er ingenieuze oplossingen bedacht voor een duurzamere manier van transport. Vaak wordt ecologische kleding dichter bij huis gemaakt, hier in Europa.

De kleding is inderdaad wat duurder, maar daar tegenover staat dat de kwaliteit vele malen hoger ligt en het kledingstuk daardoor langer meegaat. Hierdoor hebt u dubbel plezier van uw garderobe: u draagt een eerlijk kledingstuk dat een kleine ecologische voetafdruk achter laat en bovendien geniet u hier extra lang van. En zegt u nou zelf; het is toch ook echt niet nodig om uw hele garderobe jaarlijks te vervangen?

Ecologische en duurzame keurmerken

De meeste ecologische mode is voorzien van een of meerdere keurmerken. Let goed op dat u niet zomaar mode koopt die is voorzien is van een tekst die zegt dat het ecologisch of duurzaam is. De kledingindustrie heeft lange productieketens en het zou zomaar kunnen dat slechts een kleine schakel in deze keten, bijvoorbeeld de katoenteelt, op ecologische wijze is geproduceerd, terwijl vervolgens een andere schakel, zoals de weverij, ontzettend schadelijk is voor mens en dier.

Er is een Fairtrade-label dat iets zegt over de behandeling en de betaling van de mensen. Ook geeft Fairtrade aan dat de kleding is gemaakt vrij van kinderarbeid. Daarnaast zijn er keurmerken die aangeven dat er duurzaam is omgegaan met het milieu, zoals EKO. Inmiddels gaan er vele modemerken mee in deze langzame keten van productie.

Ecologische mode trends

Gelukkig zijn er vele modeontwerpers en modeliefhebbers die hun ogen geopend hebben en inzien dat we anders moeten omgaan met onze aarde en bewoners. Steeds meer modeontwerpers keren het tij en ontwerpen daarom alleen nog maar volgens ecologische en slow fashion principes. Deze mode is verre van saai, kleurloos en suf. Ecologische mode draagt heerlijk zacht, is zeer trendy en tijdloos tegelijk en gaat erg lang mee. Ook de ontwerpers van dit jaar doen hun best om mee te gaan in deze nieuwe en duurzame beweging.

De trends die gezien worden in ecologische mode gaan gewoon mee met de modetrends van dat moment. Ecologische mode heeft over het algemeen een meer sophisticated look. Een duurdere en duurzamere uitstraling. Het is af te zien aan eco mode dat er veel aandacht aan is besteed. Logisch gevolg hiervan is dat u er ook uit zult zien, alsof u veel aandacht aan uzelf hebt besteed.

 

Eco mode combineren

Natuurlijk kunt u niet in een keer uw garderobe omgooien naar een volledig ecologische mode. Dat zou net zo min duurzaam zijn als doorgaan met fast fashion. Gelukkig laat eco mode zich heel erg goed combineren met kleding die u al in de kast hebt hangen. Ecologische kleding kan voor elke gelegenheid. De kleding is casual, chique, sportief en stoer.

Kies voor een ruwere stof en kleur voor een stoere, casual outfit. Of kies voor een fijnere stof, in lichte of donkere kleur voor een zakelijke look. Met eco kleding kunt u alle kanten uit.

Ecologische mode trekt u aan naar de sportschool; bamboe is bij uitstek een geschikte vezel om in te sporten. Het voelt zacht op de huid, droogt heel snel en neemt transpiratievocht op. Het is ook licht van structuur, dus geen extra kilo’s aan uw lijf. Daarnaast trekt u eco kleding aan naar uw werk. Er zijn genoeg zakelijk outfits te krijgen, die op duurzame wijze zijn gemaakt. Ook hier geldt dat u uw bestaande garderobe goed kunt combineren met eco kleding. De kleding is praktisch en veel zijdig.

Ook accessoires zoals sjaals, mutsen, handschoenen, sokken, tassen en sierraden zijn verkrijgbaar in de duurzame variant. Combineer de meest trendy items bij de rest van uw garderobe voor een duurzamere look.

Speciale gelegenheden

Ook wordt er ecologische mode gemaakt voor speciale gelegenheden. U zult er op en top uitzien in uw nieuwe ecologische outfit. De zorg en aandacht die besteed is aan de kleding, straalt u uit naar anderen toe. Wat u normaal gesproken aan zou trekken naar een bijzondere gelegenheid, zoals bijvoorbeeld een pak, een colbert en overhemd, deze items zijn ook te verkrijgen in de ecologische variant. Tot aan de schoenen toe!

Doordat er weinig chemische materialen zijn verwerkt in de kleding en de verf, heeft deze eco mode een speciale natuurlijke look die bij fast fashion ontbreekt. Vooral op een speciale gelegenheid zoals een bruiloft, een jubileum of ander bijzonder feest zult u veel plezier hebben van deze draagbare en prachtige kleding.

 

Het hele jaar door eco mode

Eco mode is meestal van natuurlijk materiaal gemaakt, wat inhoudt dat u het alle seizoenen kunt dragen. Katoen, bamboe, linnen en hennep dragen licht en luchtig. Een laagje extra aandoen om het wat warmer te krijgen gaat gemakkelijk.

In de winter kunt u kiezen voor fijne wollen kleding. Tussen de wolvezels blijft warme lucht hangen, zodat u deze warmte met u meedraagt. Maar ook katoen of hennep zijn uitermate geschikt voor kleding in de winter. Een heerlijke trui van zwaarder hennep of katoen, in combinatie met een licht katoenen overhemd geven u natuurlijke warmte.

Als u op vakantie gaat naar warmere oorden of in de zomer als het in Nederland warm is, doet u er goed aan om uw lichaam te bedekken met kleding van fijne, lichte vezel, zoals linnen of katoen. Hierdoor blijft uw lichaam koel. De kleding neemt indien nodig transpiratievocht op, zodat u fris blijft. Vooral witte en lichte kleding absorberen geen warmte. De natuurlijke ongebleekte ecologische vezels waarvan de eco zomerkleding is gemaakt dragen dus zeker bij aan een frisse zomer of vakantie.

Ecologische mode kopen

Bent u ook geĆÆnspireerd geraakt om voortaan eco mode te kopen? Kijk dan in de webshop van dit jaar. Hier vindt u de mooiste en meest trendy ecologische mode voor uw garderobe. Online winkelen is heel praktisch en ook duurzaam! U kunt heerlijk op uw eigen tempo bestellen, betalen en passen. We zien u graag in de webshop van dit jaar.

 

No more articles