ecologische kledij

Ecologische kledij: duurzaam, kwalitatief hoogwaardig en mooi
Tot enkele jaren geleden hield niemand zich bezig met het productieproces van kleding, maar tegenwoordig is dit wel anders. Door de grotere drang naar duurzaamheid, de bescherming van de mens en de bescherming van het milieu, vinden steeds meer mensen het belangrijk om te weten waar hun kleding vandaan komt en hoe hun kleding gemaakt wordt. Omdat meer mensen willen weten waar hun kleding vandaan komt, moeten kledingproducenten transparanter zijn en is er meer informatie over het productieproces van kleding beschikbaar. Sommige openbaringen zijn positief, maar er is ook veel negatiefs over de productie van kleding over de gehele wereld naar buiten gekomen. Door deze negatieve informatie in combinatie met de drang naar duurzaamheid, de bescherming van de mens en de bescherming van het milieu, is ecologische kledij geïntroduceerd.

In dit artikel leest u meer over ecologische kledij. Zo leest u niet alleen wat ecologische kleding precies is, maar leest u ook van welke voordelen u profiteert als u ecologische kleding aanschaft. Bent u van plan om ecologische kleding aan te schaffen of wilt u simpelweg meer te weten komen over deze soort kleding, dan is het lezen van dit artikel zeker een aanrader.

Ecologische kleding: een korte kennismaking
Ecologische kleding wordt ook wel duurzame kleding genoemd. Het betreffen kledingstukken die geproduceerd worden met een grote focus op de gezondheid van de mens en de gezondheid van de planeet en dus gemaakt worden met oog op de mens en met oog op de planeet. De term ‘duurzaamheid’ kan op diverse manieren uitgelegd worden, namelijk in de vorm van ecologische duurzaamheid, ethische werkomstandigheden en eerlijke handel en de duurzaamheid van het product zelf. Om u een duidelijk beeld te geven van de verschillende vormen van duurzaamheid die betrekking hebben op ecologische kledij, worden de drie vormen van duurzaamheid in onderstaande alinea’s beschreven.

 

Ecologische kledij: ecologische duurzaamheid
Ecologische kledij is kleding die op ecologisch vlak als duurzaam wordt gezien. Dit betekent dat de kledingstukken van organische materialen gemaakt zijn en zo schoon mogelijk verwerkt worden tot de kledingstukken die u draagt. De kleding gaat langer mee dan andere kledingstukken en belandt de kleding toch op de vuilnisbelt, dan kan de kleding gemakkelijk biologisch afgebroken worden. Ecologische kledij betreft dan ook kleding die niet alleen gemaakt is met oog op de behoeften van de mens, maar ook zeker met oog op de behoeften van de aarde.

Ecologische kledij: ethische werkomstandigheden en eerlijke handel
Een ander aspect van de duurzaamheid van ecologische kledij, betreft het aspect van ethische werkomstandigheden en eerlijke handel. Kijken we naar de fabrieken waar veel niet-ecologische kleding geproduceerd worden, dan zien we dat hier jonge kinderen werken, dat hier slechte werkomstandigheden zijn en dat de mensen in de fabrieken vaak weinig betaald krijgen. De afgelopen jaren zijn er vele ongelukken gebeurd in de fabrieken van grote kledingmerken en dit komt simpelweg omdat de arbeidsomstandigheden niet goed zijn. Koopt u ecologische kleding, dan weet u zeker dat u kleding koopt die onder ethische werkomstandigheden ontwikkeld is en door middel van eerlijke handel op de markt gebracht is. U draagt dus niet alleen bij aan de bescherming van het milieu, maar ook aan de bescherming van de mens.

Ecologische kledij: de duurzaamheid van de kleding zelf
Tot slot gaat ecologische kledij langer mee dan niet-ecologische kledij, wat betekent dat u met ecologische kleding in een duurzaam product investeert met een lange levensduur. Ecologische kleding is vaak iets duurder dan niet-ecologische kleding, maar deze investering verdient u altijd terug door de kledingstukken voor langere tijd te dragen.

De voordelen van het dragen van ecologische kledij
Wie ecologische kledij aanschaft en draagt, profiteert van diverse interessante voordelen. Om u een duidelijk beeld te geven van de pluspunten van deze kledingstukken, worden de pluspunten in onderstaande alinea’s beschreven. Twijfelt u om ecologische kledij aan te schaffen, dan kunt u onderstaande alinea’s lezen om uw beslissing gemakkelijker te maken.

Voordeel 1: de kleding kreukt minder
Wat veel mensen niet weten, is dat kleding van duurzaam textiel minder snel kreukt. Vindt u het ook vervelend om uw kledingstukken iedere dag maar weer te moeten strijken en heeft u hier eigenlijk helemaal geen tijd voor? Dan kunt u kleding van duurzaam katoen aanschaffen, want deze kleding kreukt minder snel en kan dus gemakkelijker gedragen worden zonder een dagelijks strijkbeurt. Daar komt nog bij dat de kleding na een dag dragen nog steeds ongekreukt is, waardoor u er altijd netjes en representatief uit ziet.

 

Voordeel 2: de kleding hoeft minder heet gewassen te worden
Omdat duurzaam katoen gemakkelijker gereinigd kan worden, hoeft u ecologische kledij minder heet te wassen. Dit betekent dat de kleding langer mooi blijft, maar ook dat u op de lange termijn geld bespaart op de energierekening. Moet u uw kleding heter wassen, dan kost dit namelijk meer energie voor de cv-ketel en bent u jaarlijks dus meer geld aan de energierekening kwijt.

Voordeel 3: ecologische kledij droogt sneller
Een ander bijkomend voordeel waar u van profiteert als u ecologische kledij aanschaft, is dat de kleding sneller droogt. Heeft u net een shirtje gewassen en wilt u dit shirtje eigenlijk over een paar uur aan? Dan hoef u de kleding niet kunstmatig te drogen door het kledingstuk in de droger te stoppen of op de verwarming te leggen, want kleding van duurzaam katoen droogt veel sneller dan kledingstukken die van niet-duurzaam katoen gemaakt zijn.

Voordeel 4: de kleding hoeft minder vaak gewassen te worden
Kledingstukken van duurzaam katoen ademen beter dan kledingstukken die van niet-duurzaam katoen gemaakt zijn. Hierdoor zitten de kledingstukken niet alleen prettiger op de huid,maar gaan de kledingstukken ook minder snel ruiken. Dit heeft als direct gevolg dat u de kleding minder vaak uit hoeft te wassen, zonder dat de kleding naar vieze lichaamsgeuren gaat ruiken of simpelweg niet meer fris ruikt. En omdat het vaak uitwassen van kledingstukken een directe invloed heeft op de uitstraling van een kledingstuk, houdt u kledingstukken van duurzaam katoen veel langer mooi dan niet-ecologische kledingstukken.

Voordeel 5: u investeert in de mens in in het milieu
Een ander voordeel van ecologische kleding en een goede reden om ecologische kledij aan te schaffen, is omdat u op deze manier investeert in de mens en in het milieu. Vindt u het belangrijk om op een bepaalde manier bij te dragen aan een betere wereld voor iedereen? Dan is het kopen van ecologische kledij een gemakkelijke manier om dit te doen. Daar komt nog bij dat het kopen van ecologische kleding een goed gevoel geeft, want u doet simpelweg iets goeds voor de mensen in kledingfabrieken en voor de aarde.

Voordeel 6: de kleding is sterker en gaat langer mee
Zoals al eerder vermeld, gaat ecologische kledij lang mee. De reden dat de kleding lang meegaat, heeft te maken met het feit dat de kleding sterker is dan niet-ecologische kleding. Dit betekent dat de kleding minder snel kan beschadigen, maar ook minder snel slijt. Vindt u het belangrijk om te investeren in een kledingstuk voor de lange termijn, dan is het investeren in ecologische kledij zeker een aanrader. Belandt uw favoriete ecologische broek na jaren toch op de vuilnisbelt, dan hoeft u zich overigens niet druk te maken dat uw broek hier vele jaren blijft liggen. Ecologische kleding breekt snel af, dus de broek is in een mum van tijd op natuurlijke wijze van de afvalberg verdwenen.

Voordeel 7: de kleding is minder toxisch
Het laatste voordeel van het aanschaffen van dragen van ecologische kleding, is het feit dat deze kleding minder toxisch is. Omdat de kledingstukken van duurzame en natuurlijke stoffen worden gemaakt en er minder chemische hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de productie van de kledingstukken, blijven er minder chemische stoffen in de kledingstukken hanger. Hierdoor komen er minder chemische stoffen op de huid bij het dragen van de kleding en is de kleding beter voor uw gezondheid. U investeert dus niet alleen in andere mensen als u ecologische kledij koopt, maar investeert ook in uw eigen gezondheid door minder chemische stoffen op de huid achter te laten door het dragen van de juiste kleding.

dit jaar: uw webwinkel voor ecologische kledij
Bent u op zoek naar ecologische kleding met een trendy uitstraling en een aantrekkelijke prijs? Dan bent u bij dit jaar aan het juiste adres. De kledingstukken en modeaccessoires in het aanbod van deze webwinkel zijn geproduceerd met oog op de mens, het milieu en de duurzaamheid van de kledingstukken zelf en dus op en top ecologisch.

 

No more articles