duurzame modemerken

Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid, dat wordt steeds meer de trend in de modewereld. Maar wat is duurzaamheid? Duurzaam betekent van oorsprong lang meegaan of lang aanhoudend. De betekenis van duurzaam heeft echter sinds de 21e eeuw een ontwikkeling doorgemaakt, waarbij nu rekening wordt gehouden met het feit dat onze stoffen en bronnen niet oneindig voorradig zijn. Duurzaamheid slaat dus op de productie waarbij het milieu zo min mogelijk belast wordt. In Nederland staat duurzame mode niet alleen voor milieuvriendelijk, maar ook voor sociaal verantwoord.

Duurzame merkkleding
Er wordt steeds beter met het milieu omgegaan. We moeten zuinig zijn op onze aarde, want onze grondstoffen en bronnen beginnen langzamerhand uitgeput en op te raken. Duurzaamheid komen we dan ook overal tegen. In modeland wordt duurzaamheid ook een steeds groter begrip. Dat is een goed teken, want er wordt jaarlijks heel wat kleding geproduceerd. Steeds meer merken zien het belang van milieubesparing in en produceren duurzame merkkleding. Maar ook eerlijke handel komt steeds meer naar voren.

Aparte werkwijzes
Modebedrijven houden er soms aparte werkwijzes of producties op na. Zo is er een Hollands merk dat kleding van brandnetels maakt. De brandnetels worden op eigen bodem gekweekt en de kleding prikt absoluut niet. Een Londens merk maakt kleding van bamboe. Bamboe groeit snel en er komen weinig tot geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Uitermate geschikt voor sportkleding, want bamboe voert vocht snel af.

Katoen en biologisch katoen
Je zou toch zeggen dat katoenmilieuvriendelijk is. Het is immers een natuurproduct, afkomstig van de katoenplant. Maar om katoen te verbouwen wordt er vaak gebruikt gemaakt van schadelijke chemicaliën zoals kunstmest en pesticiden. Dit komt onder andere in het water terecht en brengt schade aan het milieu. Biologisch katoen is katoen dat verbouwd zonder gebruik te maken van deze schadelijke chemicaliën. Onkruid wordt op een natuurlijke manier bestrijd. Bovendien mag bij de verbouwing van biologisch katoen geen gebruik worden gemaakt van genetisch gemodificeerde planten. Met kleding van biologisch katoen help je de aarde gezond houden.

Fair trade
We kennen de term fair trade eigenlijk alleen van de bananen. Dit komt omdat hier veel reclame over gemaakt wordt. Fair trade lijkt een merk maar dat is het niet. Fair trade is een manier van zaken doen. Eerlijke zaken of eerlijke handel, om precies te zijn. Er zijn meerdere organisaties die regels opstellen over eerlijke handel, zoals de Europese en de Wereldwijde Fair Trade Organisations (EFTO en WFTO). In Nederland is de organisatie Max Havelaar erg bekend. Ook controleren deze organisaties of de regels wel goed worden uitgevoerd. Maar waarom fair trade? Want fair trade is niet direct goed voor het milieu. Maar wel voor de mensheid. Door eerlijk zaken doen krijgen landbouwers een eerlijke prijs voor hun producten of goederen, Hierdoor kunnen ze goede leefomstandigheden creëren. Er zijn kledingmerken die Fair trade katoen gebruiken voor hun label of merk. Of de productie van kleding aanpassen naar de Fair Trade richtlijnen. In dit geval staat dit altijd op de kleding of het etiket vermeld.

Rana Plaza kledingfabriek
In 2013 stortte de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh. Dit gebouw bevatte voornamelijk textielfabrieken. Meer dan 1.000 mensen kwamen hierbij om het leven. Een dag van te voren werden er scheuren in het gebouw waargenomen,maar de werknemers van de textielfabrieken werden verplicht toch te komen werken. Anders kregen ze geen loon. Het acht verdiepingen tellende gebouw stortte in onder een te grote belasting. Onveilige werkomstandigheden in textielfabrieken kwam toen wereldwijd in opspraak. Sinds die tijd geven veel mensen aan om duurzame en eerlijke merkkleding te willen kopen, maar vaak weten ze niet waar dit te verkrijgen is.

 

Kleding met een goed verhaal
Duurzame merkkleding, dat is goed voor mens en milieu. Modebedrijven die kiezen voor duurzaamheid hebben allemaal hun eigen verhaal. Ook de invulling is steeds anders. Maar het verhaal erachter, dat is vaak goed. Want hiermee wordt er aandacht besteed aan de aarde, het milieu, de mensheid, de dieren en de planten. Doordat steeds meer modemerken duurzame kleding aanbieden, wordt de keus hierin ook steeds groter. Want de consument, die vraagt steeds vaker naar duurzaamheid.

Keurmerk op kleding
Duurzame merkkleding kan een keurmerk hebben. Vaak hangt er een groen label aan de kleding met hierop eco of fair. Ook termen als concious collection, eco cotton of fair fashion kan je tegenkomen. Duurzame kleding kan niet voor een paar euro gemaakt worden. Vaak geldt ook: hoe dichterbij in eigen land geproduceerd, hoe beter. Wat niet wil zeggen dat kleding uit Aziatische landen niet duurzaam kan zijn. Maar de prijs ligt dan wel hoger. Een trui voor minder dan 10 euro? Dan is er zeker geen gebruik gemaakt van duurzame stoffen of geen eerlijke werkwijze. Wie dit soort kleding koopt komt vaak bedrogen uit: binnen afzienbare tijd is de trui niet mooi meer en kan weggegooid worden. Op zich geen probleem voor wie een kledingstuk voor even zoekt, maar iedereen zou duurzame merkkleding in zijn garderobekast moeten hebben. Zo helpt iedereen mee aan een beter en eerlijker leven. Let dus op het keurmerk. Dat is wel zo eerlijk.

Bekijk de gebruikte stoffen
Om het etiket staat altijd vermeld welke stoffen er gebruikt zijn. Gaat het om katoen of biologische katoen/ eco cotton? Alleen deze laatste is duurzaam. Is er vlas, bamboe, hennep of iets anders gebruikt? Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van gerecycled plastic. Dit is zeker beter voor het milieu. Merkkleding is altijd voorzien van een etiket waarop de gebruikte stoffen vermeld staan. Let ook op extra labels, vaak groen van kleur. Groen staat immers voor duurzaam.

Kies voor duurzame merkkleding
Er is nog een verschil tussen de goedkope kleding en duurzame merkkleding. De goedkope kleding is na drie keer wassen vaak al zo vervormd en vervaald dat deze niet meer te dragen is. De productie van deze kleding gebeurt in lage loon landen en er wordt gebruik gemaakt van de goedkoopste stoffen en garen. Duurzame merkkleding staat voor kwaliteit. Er is veel zorg besteed aan het uitzoeken van duurzame grondstoffen. Wanneer hier al in geïnvesteerd wordt, dan wordt er ook veel zorg besteed aan de productie van deze kleding. Duurzame merkkleding is daarom van een uitstekende kwaliteit en gaat jarenlang mee.

Duurzame merkkleding zit lekkerder
Dat merkkleding lekkerder zit, dat is een feit. De ontwerpen en de productie gebeurt met grote zorgvuldigheid. Hierdoor ontstaat er een goede pasvorm. Maar ook is er aandacht besteed aan de materiaalkeuze. Merk je het verschil? Soms wel, soms niet. De kleding kan hetzelfde zitten als niet-duurzame kleding, maar het kan ook fijn er aanvoelen. Maar het allerbelangrijkste is dat duurzame merkkleding lekkerder zit omdat het je een goed gevoel geeft. Je weet dat er gebruik is gemaakt van duurzame grondstoffen met aandacht voor mens en milieu. Zo weet je ook dat jij je steentje bijdraagt aan de toekomst va de aarde. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor onze nakomelingen. En dat geeft een goed gevoel. Logisch dat duurzame merkkleding zo lekker zit.

Hoe moet je duurzame merkkleding wassen?
Wanneer je kleding voor de eerste keer koop moetje het altijd koud wassen. Dit geldt zeker voor duurzame merkkleding. Je hebt geïnvesteerd in iets moois en het is belangrijk dat dit ook lang mooi blijft. Kleding is gewezen en gesponnen met behulp van garen. Van katoen, wol of welk materiaal ook wordt immers garen gesponnen. Doordat het garen om elkaar heen wordt gedraaid heeft het de eigenschap te gaan krimpen bij vocht en warmte. Om krimp te voorkomen wordt altijd aangeraden om kleding de eerste keer koud te wassen in de wasmachine of op de hand. Vooral katoen en wol krimpen snel dus volg dit advies ook zeker op.

De tweede keer wassen kan op normale temperatuur, maar nooit hoger dan op het etiket vermeld staat. Staat er een wastobbe met een 30 erin, dan betekent dit dat kleding op maximaal 30 graden gewassen mag worden. Belangrijk is om het wasadvies goed op te volgen, ook met betrekking tot het drogen en strijken van de kleding. Was donkerkleding altijd eerst apart, de kleuren kunnen de eerste keren nog afgeven.

dit jaar
Het kledingmerk dit jaar of M.O.A.N. Heeft duurzame kleding voor de modebewuste man in haar collectie. Het richt zich op de man die goed gekleed voor de dag wil komen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan ontwerpen, modellen, vormen en kleuren. Zowel voor truien, shirt, broeken of T-shirts. Ook heeft M.O.A.N. Mooie overhemden of blouses in de collectie. Allemaal met een goede pasvorm en ze zitten heerlijk. De moderne man van nu kiest niet meer voor fast-fashion kleding, dat na drie keer wassen weggegooid kan worden. De moderne man kiest voor (h)eerlijke kleding dat lang meegaat. Mode met een knipoog naar alle mannen.

No more articles