biokatoen kleding

U bent zich bewust van een wereld om u heen die verandert. Het nieuws staat bol van klimaatverandering en u maakt zich daarover wellicht zorgen. U wilt uw steentje bijdragen aan een beter milieu, maar hoe doet u dat dan eenvoudig? Waar begint u dan? Wellicht begint u dan al op de vroege ochtend, bij het openen van uw kledingkast. Misschien komt u wel aan het denken, hoe duurzaam is mijn garderobe? Dan komt u waarschijnlijk uit bij de overweging om biologisch geteelde katoen te gaan gebruiken. Biologisch geteelde katoen is duurzaam en draagt bij aan een beter klimaat. Ook Men of all Nations realiseert zich haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en heeft daarom een kledinglijn van biologisch katoen.

De katoenteelt is wereldwijd enorm groot en belangrijk. De toepassingen van katoenen stoffen zijn eindeloos. Bijna elk product in de textielindustrie heeft wel een katoenen variant. Katoen wordt in meer dan honderd landen geteeld. Tachtig procent van die productie gebeurt op reguliere wijze. Twintig procent wordt anders dan regulier geteeld, maar dat wil niet direct zeggen dat die teelt biologisch is. Slechts één procent van de katoenplantages is volledig biologisch. Terwijl de katoenteelt de meest vervuilende tak van de landbouw is. Dat vraagt om bewustwording en verandering. Gelukkig groeit die bewustwording en zijn er steeds meer mensen op de hoogte van het nut van biologisch katoen. Langzamerhand stijgt de vraag naar biokatoen.

Bij het telen van regulier katoen wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde planten en kunstmatige meststoffen. De katoenplantages hebben veel water nodig, meer dan er normaliter aan regen valt. Om de plantages toch van voldoende water te voorzien, wordt geïrrigeerd. Door de irrigatie wordt veel water onttrokken aan bronnen, meren en rivieren. Veel gebieden drogen daardoor uit en bronnen en meren drogen op. Hierdoor hebben lokale bewoners steeds minder middelen om voedsel te telen. Het telen van katoen is op deze manier bijzonder intensief en dit komt niet ten goede van mens, dier en milieu. Ook het verven van regulier katoen, gebeurt met chemische, giftige kleurstoffen. Deze chemicaliën kunnen achterblijven op producten die u koopt. Daarmee kunt u last krijgen van huidirritatie of zelfs een allergie.

Medewerkers van katoenplantages worden vaak na enkele jaren ziek, omdat zij veel blootgesteld worden aan pesticiden. Deze pesticiden trekken via de huid naar binnen en dit maakt op lange termijn het personeel ziek. Ook verdampen deze pesticiden in de open lucht en spoelen ze uit in het oppervlaktewater. Het gebruik van de pesticiden put de bodem uit en is dus een zware belasting voor de natuur. Naastgelegen akkers met voedingsmiddelen worden ook vaak besmet met pesticiden uit de katoenteelt. Het gevolg hiervan is dat mensen voedsel met giftige pesticiden eten. Ze krijgen daardoor diverse gezondheidsklachten en soms leidt het zelfs tot het overlijden van omwonenden.

Dat klinkt niet erg hoopvol, eerder zelfs eng. Gelukkig is er een alternatief en dat is biologisch katoen. Het woord biologisch had in het verleden een negatief imago dat werd bestempeld als “geiten wollen sokken”. Echter is dit imago niet juist en compleet achterhaald, want biologische teelt is juist bijzonder verantwoord. Biologische teelt van landbouwgewassen zorgt voor een beter gebruik van “Moeder Aarde” en er wordt gekeken en gewerkt vanuit de natuur. Dat geldt ook voor de teelt van biologische katoen.

 

Bij het verbouwen van biologische katoen wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige meststoffen. Genetische gemodificeerde planten worden niet toegestaan en bovendien gelden er strenge regels voor het watergebruik, zodat water niet wordt verspild. De katoen kan dus groeien op de manier zoals Moeder Natuur dat heeft bedoeld. Daarbij wordt op lokaal niveau gekeken en worden dus geen grootschalige, algemene oplossingen gebruikt. Door op niveau te kijken, kan op een nauwkeurig niveau worden gestuurd.

Doordat de katoenplant in de biologische teelt minder water ter beschikking heeft, is de opbrengst iets lager. De opbrengst van de biologische katoenteelt is iets lager dan in het reguliere circuit. Biologische katoen moet met de hand worden geplukt, omdat machinaal plukken met behulp van chemische middelen gebeurt. Om de katoenplanten toch te beschermen, zonder bestrijdingsmiddelen, wordt vaak gebruik gemaakt van andere gewassen of insecten. De insecten dienen dan natuurlijk geen plaag te worden. De andere gewassen worden vaak tussen de rijen katoenplanten ingeplant. Bij reguliere katoenteelt ziet u vaak rechte rijen planten. Bij de biologische teelt zijn die rijen minder herkenbaar omdat er dus andere planten tussen groeien.

Deze aanpassingen zijn belangrijk voor verduurzamen van de katoenteelt. De teelt is minder intensief en daarmee beter voor het milieu. Omdat bestrijdingsmiddelen niet worden gebruikt, kunnen er geen pesticiden uitspoelen in het grondwater. Daarmee komen dus geen schadelijke stoffen meer vrij in de lucht en wordt de bodem minder belast. Na de oogst wordt een ander biologisch gewas geplant, zodat de grond niet uitgeput raakt. Omdat er minder water wordt gebruikt bij de teelt van biologisch katoen, raken bronnen, meren en rivieren niet langer uitgeput. Biologische katoen is dus in veel opzichten, voor wat betreft het milieu, beter dan reguliere katoen.

Niet alleen het milieu, maar ook katoenboeren en medewerkers in de katoenindustrie worden op deze manier beter beschermt. Buiten Europa wordt vaak onzorgvuldig omgegaan met pesticiden. Werknemers staan daar vaak in direct contact met de chemicaliën. Het niet gebruiken van pesticiden zorgt dus voor een fysieke ontlasting van het personeel in de katoenindustrie. Dit maakt hun leef- en werkomgeving stukken veiliger. Biologische katoen is dus niet alleen duurzaam, het is ook een verbetering voor de werknemers in de katoensector.

 

Naast het gebruik van pesticiden zijn nog meer werkomstandigheden in de katoensector slecht voor de medewerkers. De pesticiden maken het werk vaak onveilig, maar medewerkers worden vaak ook onderbetaald voor het zware werk wat ze doen. De biologische katoenindustrie zet zich niet alleen in voor een beter milieu, maar ze kijken ook naar de werkomstandigheden van het personeel. De biologische teelt zet zich dus in voor eerlijke kleding. Intussen zijn diverse keurmerken in het leven geroepen die er op toe zien dat alle omstandigheden rondom de katoenproductie juist zijn. Boeren dienen een eerlijke prijs te krijgen voor de katoen. Medewerkers dienen eerlijk betaalt te worden naar het werk dat ze doen en als belangrijkste peiler moet het katoen van begin tot eind biologisch geteeld zijn. Biologisch katoen heeft dus op meerdere vlakken een positief maatschappelijk gezicht.

Wat betekent de aanschaf van biologisch katoen nu specifiek voor u? Katoenstof heeft prettige eigenschappen, zo is het zacht en luchtdoorlatend. Door het ademende karakter van katoen zweet u minder snel dan in synthetische producten. In de zomer is katoen heerlijk luchtig en in de winter houdt het uitstekend warm. De kwaliteit van biologische katoen verschilt daarin niet van gewone katoen. Vaak is biologische katoen nog iets zachter dan regulier katoen en daarmee kunt u biologisch katoen prettig dragen. Het wassen vormt geen enkel probleem, hoogstens kreukt het een beetje, maar u kunt het daarvoor prima strijken. Katoen kan ook makkelijk gestoomd worden. Het is te wassen op lage temperaturen, maar mocht het nodig zijn dan kan katoen ook gewassen worden op hoge temperaturen. Het spreekt voor zich dat wassen op lagere temperaturen past bij een duurzame benadering. Katoen blijft goed in vorm en krimpt nauwelijks bij het wassen. Katoen gaat lang mee, wat past bij een duurzame benadering van materialen.

Met het aanschaffen van biologische katoen draagt u een steentje bij aan een duurzame wereld, maar ook aan betere leef- en arbeidsomstandigheden van medewerkers in de katoenindustrie. Daarnaast is de omgeving rondom katoenplantages ook veiliger voor de omwonenden, omdat er geen pesticiden meer overvliegen naar naastgelegen akkers met gewassen voor voeding. Voor uzelf zijn er ook voldoende voordelen. U heeft een garderobe met comfort, maar wel met materiaal dat op een verantwoordelijke wijze is geteeld. Katoen is een kwaliteitsproduct en gaat lang mee. Katoen wordt voor bijna alle kledingdoeleinden toegepast. Wat wilt u nog meer?

Men of all Nations wil graag bijdragen aan een beter milieu en is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom willen wij u attenderen op onze kledinglijn van biologisch katoen. Zoals reeds eerder gezegd, is het “geiten wollen sokken imago” uit het verleden achterhaald. Biologisch is hip, duurzaam en toont dat u verantwoordelijkheid durft te nemen. Of u nu zakelijk of casual voor de dag moet komen, Men of all Nations heeft wat u zoekt.

Bent u overtuigt van de kracht van biologisch katoen? Wilt u een duurzame garderobe aanschaffen en overweegt u daarom biologisch katoen? Koop dan uw kleding van Men of all Nations. Een duurzaam succes.

 

No more articles