bio katoen kopen

Bio katoen kopen?

Onze leefomgeving komt steeds meer onder druk te staan. We hebben niet alleen met de opwarming van de aarde te maken. Het dragen van kleding of het eten van vlees draagt bij aan het gebruik van enorme hoeveelheden water en van allerlei bestrijdingsmiddelen. Bio katoen helpt ons daar stap voor stap een eind aan te maken.

Katoen
Wereldwijd geldt dat de meeste kleding van katoen gemaakt wordt. Dat zorgt er voor dat men zo goedkoop mogelijk katoen wil laten groeien en verwerken. De gevolgen zijn gigantisch en dramatisch. Doordat voor de katoenproductie op grote schaal gebruik gemaakt wordt van bestrijdingsmiddelen worden de aarde, het grondwater en op die manier zelfs ons eten vervuild. Daarnaast moeten katoenplukkers onder omstandigheden werken die wij zelf nooit zouden accepteren, want veel van de gebruikte bestrijdingsmiddelen komen op hun huid en in hun longen terecht. Met alle negatieve gevolgen van dien. Tel daar bij op dat ze weinig loon krijgen en het is helder waarom organisaties als FairTrade en Greenpeace ons vragen om over te stappen op kleding die gemaakt wordt van bio katoen. Wat we vaak niet weten is dat driekwart van alle katoen inmiddels genetisch gemodificeerd is. Niemand heeft ook maar enig idee wat dat voor de toekomst van de planten en de mensen betekent.

Bio katoen
Op biologische wijze verbouwd katoen groeit zoals de natuur dat gepland heeft. Zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Onkruid wordt met de hand verwijderd en de planten worden op natuurlijke wijze tegen allerlei aanvallen beschermd. Dat betekent dat Bio katoen
1. een lagere opbrengst heeft
2. voor hogere kosten zorgt
3. voor mensen en dier veel gezonder is
4. de aarde niet verwoest.
Bio katoen is dus duurder. De vraag is echter of dat daadwerkelijk het geval is. Wat gezien wordt als de ‘normale’ katoenproductie zorgt voor enorme schade aan de aarde, aan het water en aan de mensen. Al die schade wordt niet in de prijs verrekend, maar komt via andere wegen wel degelijk op ons bordje. Denk aan ontwikkelingshulp of aan noodhulp bij de uitbraak van de zoveelste catastrofe. Dus, daar waar we denken te besparen, verschuiven we alleen maar de kosten. Kosten die uiteindelijk veel hoger uitvallen, maar daar merken we niet direct iets van.

Gezondheid
Uiteraard geldt bij de koop van kleding dat het budget bepaalt wat haalbaar is, maar gezien de toenemende zorgkosten loont het om toch ook verder te kijken. Katoen die behandeld wordt met bestrijdingsmiddelen en daarna op goedkope wijze wordt verwerkt, bevat microscopisch kleine delen van de chemicaliën die gebruikt zijn. Ons lichaam neemt een aantal van die partikels op. Dat kan een nadelig effect op onze gezondheid, en dat geldt zeker bij kinderen, hebben. We hebben daarom veel belang bij de aanplant van bio katoen.
* Minder vervuiling
* Schoner grondwater
* Geen zieke arbeiders
* Vrij van zware metalen
* Niet genetisch gemodificeerd. Men gebruikt die planten die al eeuwen verbouwd worden.
* Geen kans op ziekte bij het verwerken en bij de gebruiker.
Kleding kopen die van bio katoen gemaakt is, is dus ook voor onszelf een stuk veiliger en gezonder. Dat geldt eens te meer voor de toekomst van de kinderen.

Prachtig
Velen zullen denken dat dit allemaal prachtig klinkt, maar waar kun je dan die bio kleding kopen? Gelukkig zijn steeds meer kledingbedrijven aan het omschakelen en bieden ze inmiddels ook bio katoen aan. Naast C&A vindt u bij dit jaar kleding die van bio katoen gemaakt wordt. Wie verder denkt, zal al snel tot de conclusie komen dat het loont om hierin te investeren. Natuurlijk vanwege het milieu en de eigen gezondheid. Maar evenzeer, omdat de kleding die aangeboden wordt niet onder doet voor de andere soort katoen en omdat steeds meer leuke kleding, genaakt van bio katoen, aangeboden wordt.

Kenmerk
Kleding van bio katoen is herkenbaar aan een van de kenmerken. Dat kan een logo van FairTrade zijn. Of het logo van Global Organic Textile Standard (GOTS). Gebruikers van FairTrade producten weten dat ze daarmee helpen om het milieu minder te verontreinigen, om boeren en arbeiders een eerlijker loon te geven en om een gezondere productie mee te helpen ontwikkelen. Naast deze kenmerken is er nog een derde belangrijk logo en dat is het logo van Soil Association Organic Standard. Dit logo is vooral op kinderkleding te vinden.

Eczeem
Steeds meer mensen hebben last van eczeem of allergieën. Dat heeft te maken met het voedsel dat we eten, waar bij de productie allerlei stoffen gebruikt worden om de opbrengst te verhogen. Weer anderen krijgen dat door het gebruik van bepaalde wasmiddelen. Waar de meesten echter niet bij stilstaan, is dat dit tevens kan ontstaan door de kleding die we dragen. Zoals reeds gezegd, blijven resten van al die giftige stoffen, zoals formaldehyde, in het katoen achter en hechten zich aan de huid. Wordt dat voor uw huid te veel dan reageert ze daar op. Dat kan een allergie of zelfs eczeem veroorzaken. Ontstaat zoiets dan vraagt u uw dokter om raad en hulp. Die biedt hulp via pillen en smeersel. Niemand vraagt zich af wat dat weer voor bijwerkingen of gevolgen heeft. Terwijl we, door kleding gemaakt van bio katoen te dragen niet eens zo ver hoeven te komen. Deze katoen is schoon en zuiver en zal dus geen huidirritaties veroorzaken. Mocht u last hebben van eczeem of allergieën, dan loont het om naar www.menofallnations.nl te surfen en een kledingstuk van bio katoen aan te schaffen. Probeer dat een tijdje uit en ervaar of de huiduitslag blijft of minder wordt. Of wie weet zelfs verdwijnt. Op die manier bent u al snel bij de oplossing van het probleem. Vanaf nu alleen nog kleding van bio katoen. Voor uzelf en voor uw gezin.

Stijlvol
Een algemene gedachte die bij bio katoen direct op popt, is dat dit iets is voor de geitenwollen sokken beweging. Want het klinkt als alternatief. Grappig eigenlijk, want het is echt een alternatief. Bio katoenen kleding maakt u niet anders, verandert u niet in een ‘softie’. Het is een prachtig alternatief voor ons allen om de aarde te helpen, om gezonder te leven en om de armoede in de wereld iets te verminderen. Wie weet, heeft u al kleding die gemaakt is van bio katoen in uw kledingkast liggen. U heeft ze, zonder het te weten, gekocht. Gewoon omdat het een leuke pantalon of een leuk shirt was. Bio katoenen kleding doet echt niet onder voor andere kleding. Het feit dat een van de grootste kledingbedrijven van Europa inmiddels 40% van haar kleding laat maken van bio katoen en over 10 jaar bij minimaal 80% wil zijn, is een garantie dat dit niet wereldvreemd is, maar een slimme investering.

Starten
Ooit was de slagzin van de Provo’s een van de bekendste kreten in ons land. Die kreet luidde “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. U kunt vandaag beginnen mee te helpen onze wereld te verbeteren. Door kleding van bio katoen te kopen. Door bij ieder kledingstuk dat u voor uw kinderen of kleinkinderen aanschaft, te kiezen voor een product gemaakt van bio katoen. Daarmee helpt u dat te doen wat de Provobeweging ons adviseerde, namelijk de wereld te verbeteren door zelf het goede voorbeeld te geven. Voor hen die niet goed weten hoe of waar te beginnen een advies. Ga online, surf naar www.menofallnations.nl en zoek op bio katoen. U zult al snel mooie, betaalbare, kleding vinden voor de man van vandaag. Kleding die niet alleen aan alle milieueisen voldoet, maar tevens trendy is. Want dat sluit elkaar geenszins uit.

Nog een paar tips
Kleding van bio katoen houdt er van om gewassen te worden met een biologisch verantwoord wasmiddel. Ook wil deze kleding, waar dat kan, graag buiten aan de lijn hangen om te drogen, in plaats van rondgeslingerd te worden in een energieverslindende droogtrommel. Voordeel is dat u minder energie verbruikt en op die manier geld spaart om een nieuw bio katoenen kledingstuk aan te schaffen en, niet te vergeten, langer plezier van uw kleding heeft. Ze slijt namelijk veel minder. Een andere tip is om regelmatig eens naar bio katoenen kleding te surfen. Wie iedere maand een kledingstuk koopt, hoeft niet in een keer een halve garderobe te vervangen, heeft altijd wel iets nieuws en bouwt een leuke kledingcollectie op. Zo vervangt u alle aanwezige, milieuvervuilende, kleding door verantwoorde kleding. Een leuke manier om langzaam over te schakelen op het milieuvriendelijke systeem. Tip drie is dat er naast kleding natuurlijk ook handdoeken en zo van bio katoen worden gemaakt. De laatste, en zeker een van de belangrijkste, tip is om vandaag nog te stoppen met het kopen van kinderkleding die van ‘gewoon’ katoen gemaakt is en uw eigen kinderen te vragen dat ook te doen. Onze zorg voor de kinderen is dat we ze helpen gezond op te groeien om in een gezonde wereld hun leven te kunnen invullen. Dat doen we door op een andere wijze naar ons eigen handelen te kijken, dat stapsgewijs te veranderen en door over te stappen op op verantwoorde wijze geteeld katoen. Vanaf nu dus alleen nog kleding gemaakt van bio katoen.

No more articles